Het is inmiddels ruim 9 maanden terug dat Albert Heijn zijn eigen glutenvrije brood op de markt kwam. En dus is het ook al ruim 9 maanden terug dat de meeste van ons zich afvroegen waar ze bij Albert Heijn mee bezig waren.
Tijd dus om te zien of we onze mening kunnen bijstellen. Om te zien of het Albert Heijn gelukt is het brood te verbeteren. Want, de meeste van ons zullen er waarschijnlijk na de slechte ervaringen uit het begin, vanaf gebleven zijn.
Het artikel wat ik er op 11 september vorig jaar over schreef leverde ongelooflijk veel reacties op, hier en via social media kanalen. Hoewel een paar mensen ook toen vonden dat best prima brood was, en niet goed snapte waar de klachten vandaan kwamen, waren de meeste mensen niet positief over het brood. Men herkende de matige verkrijgbaarheid, maar zeker ook het gegeven dat het brood zo droog was dat het uit elkaar viel nog voor het je mond kon bereiken. Andere mensen meldden destijds dat de sneetjes brood zodanig aan elkaar plakten dat ze onmogelijk van elkaar los waren te krijgen.
Na contact met Albert Heijn, gaf men aan op de hoogte te zijn van de klachten, men erkende de problemen en gaf aan die zeer serieus te nemen. De aangeboden hulp vanuit de glutenvrije gemeenschap hadden ze daarbij niet nodig. Achter de schermen zo wist ik via een aantal minder officiële kanalen werd intussen keihard gewerkt aan verbeteringen. En dat ze dat inderdaad gedaan hebben blijkt gelukkig….
Ik ging de afgelopen maanden regelmatig terug naar de plaatselijke Albert Heijn om een glutenvrij brood te kopen en te zien of er inmiddels verbeteringen waren. En die kwamen er gelukkig na verloop van tijd zeker.
Ik kocht een aantal keren het licht meerzaden en het donker meerzaden en ik kan niet anders dan Albert Heijn een groot compliment maken voor de verbeteringen die ze hebben doorgevoerd. Bij het pakken van het brood viel me direct op dat het zachter aanvoelde, de sneetjes bevatten geen grote gaten meer, voelen steviger maar zijn toch veerkrachtig. Zelfs bij dubbelvouwen breken ze niet, maar veren ze keurig terug tot hoe ze waren. Maar even zo belangrijk, ik vind de bite prima en de smaak ook erg lekker. Tussen de 2 soorten licht- en donker meerzaden kan ik eigenlijk niet goed kiezen, en dat is voor de afwisseling alleen maar fijn 🙂De 2e dag was mijn brood bij het ontbijt nog steeds zacht en flexibel. Het valt nu zeker niet meer uit elkaar (zoals dat 9 maanden terug wel gebeurde). Ook niet nadat ik het tijdens de lunch op mijn werk een paar uur later uit mijn broodtrommel haal. Wat een verbetering met het brood uit het begin.
De sneetjes die ik in de vriezer gelegd heb en weer heb laten ontdooien zijn zelfs nog iets verser. Dat lijkt logisch, want het vocht wat vrij komt bij het ontdooien trekt weer in het brood.
Hoe het met het bruine brood zit en met de meerzaden bollen weet ik niet. Die heb ik helaas niet meer getest. Enig kritiekpunt wat ik op dit moment heb is dat de levering van het brood niet heel constant is. Er zijn dagen waarop ik het niet aantref. Maar dat kan ook komen doordat andere glutenvrije eters me dan voor zijn geweest 🙂
Maar er is meer….. want los van de gewijzigde samenstelling is het brood nu ook veel zwaarder. In plaats van de 400 gram van september verdeeld over 11 sneetjes zit er nu 480 gram in de zak verdeeld over 10 sneetjes. Bovendien blijkt uit de voedingsstoffen dat weliswaar de hoeveelheid suiker is toegenomen (van 1,5 naar 2,5 gram per 100 gram product), maar ook het aantal vezels (van 9,5 naar 17 gram) en het aantal eiwitten (van 3,0 naar 5,5 gram) sterk verhoogd is. Op het linkerplaatje de oude samenstelling en op het rechterplaatje de nieuwe, verbeterde versie. Kortom, het brood van nu lijkt in niets op het brood uit de introductieperiode in september. Gelukkig maar!
Inmiddels ligt er 9 maanden later wat mij betreft een prima glutenvrij brood in de schappen met een sterk verbeterde receptuur. Het brood voelt een stuk verser aan en blijft ook veel langer vers. Bovendien plakken de sneetjes niet meer aan elkaar. Eerlijk is eerlijk, de bakkers van Albert Heijn hebben hard gewerkt en zijn er in geslaagd het brood veel zachter en verser te maken dan eerst. Hoogste tijd dus om, nu ze het verdienen, ook een positief geluid te laten horen. Glutenvrije bakkers van Appie, You did it!
de aardappel is geruilt voor mais… vanaf dat momemt werd het eetbaar 😉
Ikzelf ben de laatste tijd heel tevreden over dit brood. Het benadert het best gewoon brood.
Ik schrok wel even dat het suikergehalte verhoogd is.
Anders heel tevreden
Het smaakt veel beter dan in het begin, ze hebben goed gewerkt daar bij AH!
Ik vind het ook erg goed. Maar de vraag is: is het ook ‘mals’? 🙂
Na bijna 26 jaar zelf mijn glv brood gebakken te hebben (basis Consenza 50/50 wit/meergranen) ben ik nu volledig overgestapt op dit fantastische Vrij-brood (alle soorten) van AH. Dat zulk mals en lekker brood in glv mogelijk is…. Top hoor!