Iedereen die glutenvrij moet eten loopt er tegenaan dat het brood niet meer zo smaakt als vroeger. Eerder schreef ik al dat ik in de 3 maanden die ik nu glutenvrij ben al heel erg veel verschillende merken broodmix heb geprobeerd. En ja, er zijn er een paar die ik uiteindelijk wel aardig vind (Of die ik als het maximaal haalbare ben gaan accepteren). Maar het ‘echte’ brood zit er nog altijd niet tussen.
Ongetwijfeld heeft een ieder wel eens gekeken naar de website www.glutenfreeonashoestring.com.
Nicole Hunn belooft ons daar het allerbeste glutenvrije brood als je haar instructies volgt. Ze heeft naast haar website uiteraard ook een boek uitgebracht met diverse broodrecepten. Tijdens mijn reis naar Amerika slaagde ik er helaas niet in dit boek te kopen, dus uiteindelijk ben ik terug in Nederland voor de e-book versie gegaan.
Wat opvalt is dat Nicole het liefst alles zelf maakt. Voor elk mix heeft ze gedetailleerde informatie in haar boek staan met voorgeschreven hoeveel gram van een bepaalde meelsoort er precies moet worden gebruikt. Volgens Nicole luistert het allemaal heel nauw.
Het grote geheim in het brood-boek blijkt te zijn: Whey Protein Isolate. Normaal vooral gebruikt door mensen die na inspanning hun pijnlijke spieren willen doen herstellen. Maar volgens Nicole ook het geheim om het beste glutenvrije brood te bakken. En dat willen we dan wel eens zelf meemaken. Dus aan de slag.
Het viel nog niet mee om het juiste product te vinden. Er zijn heel veel soorten Whey. Zo is er Whey Protein en ook Whey Isolate, maar dus ook Whey Protein Isolate en die laatste moeten we hebben.
Goedkoop is het zeker niet. Voor bovenstaande pot met een inhoud van 600 gram betaalde ik € 24,95. Dat is een aanbieding, want normaal kost deze pot nog 10 euro duurder. Als je bedenkt dat in het recept wat ik wil volgen ongeveer 100 gram gaat dan weet je dat het brood dus maar liefst € 4,15 duurder wordt dan zonder dit spul. Maar goed, alles voor het experiment, dus niet zeuren maar uitproberen. Er zijn van andere merken ook potten van 2 kilo voor 40 euro, dus dat wordt al een stuk goedkoper.
Ik heb er voor gekozen eerst gewoon het standaard brood in haar boek te volgen. En geloof me, dat is al lastig genoeg. Zeker de eerste keer moet je heel wat keren heen en weer bladeren om zeker te weten wat er van je gevraagd wordt. Misschien moet het wennen, maar het lijkt erg ingewikkeld.
Uiteindelijk moet er eerst een ‘starter’ gemaakt worden die 40 minuten moet rijzen. Als dat gebeurt is moeten de hoofdbestanddelen er aan toegevoegd worden en moet het nieuwe deeg wat ontstaat voor minimaal 12 uur in de koelkast om opnieuw te rijzen. Dat schijnt de smaak ten goede te komen en zorgt voor een langzame, beter rijzing.
Op dit moment staat het deeg in de koelkast en ben ik heel benieuwd hoe het er morgenavond uit zal zien. Dan gaan we bakken en zullen we ontdekken of Nicole inderdaad de magiër is die ze beweert te zijn. Ik ben benieuwd.
Morgen dus deel 2….. Heb jij zelf al eens gewerkt vanuit het boek van Nicole Hunn, laat dan even je reactie achter met het behaalde resultaat.
Geef een antwoord