De Glutenvrije Man

  • Home
  • Over mij
  • Blog
  • Reviews
  • Coeliakie
    • Wat mag ik wel?
    • Wat mag ik niet?
  • Recepten
    • Voeg een recept toe
  • Restaurants/Winkels
  • Bloggers
  • Contact
    • Adverteren
  • Privacybeleid

Brood volgens ‘Gluten Free on a Shoestring’ deel 2

13 oktober 2014 By Gerry 2 Comments

Nadat ik het deeg gisteravond in de koelkast had gelegd was ik reuze benieuwd of dat inderdaad zou gaan rijzen. Een uurtje later zag ik tot mijn verrassing dat het deeg al een behoorlijk stukje omhoog was gekomen. Maar de 12 uren waren nog niet om….

Vanavond was het tijd om te kijken hoe het deeg er bij stond en kon fase 2 beginnen. Het deeg was gestegen tot de rand van de bak waar het in zat. Dat zag er goed uit. Ik haalde conform instructie het deeg eruit en kneedde het voorzien van wat gf-meel tegen het plakken, voor ongeveer 5 minuten. Het deeg leek redelijk soepel en ik begon het gevoel te krijgen dat het wel eens een succes zou worden.

Ik vette snel een vorm in en deed het deeg erin om opnieuw te laten rijzen. Volgens instructies zou dat anderhalf uur duren. Toen ik het deeg in de vorm deed viel me op dat het door het kneden een behoorlijk kleiner volume was geworden. Maar dat zou met het rijzen wellicht weer goed komen.

Anderhalf uur later kwam er een voorzichtig einde aan mijn droom van het perfecte brood. Het nieuwe rijzen had niet heel veel gedaan. Tegen beter weten in hield ik mezelf voor dat het vast nog goed zou komen tijdens het bakken. Maar, hoe lang ik ook door het deurtje van de oven keek, er gebeurde…… niets. Het had er alle schijn van dat ik bezig was een steen te bakken 🙂

20141013_224714

Gek genoeg rook het brood erg lekker. En eigenlijk zag het er aan de buitenkant (behalve het formaat) ook niet eens zo slecht uit. Maar de binnenkant bleek helaas zoals verwacht weinig weg te hebben van brood. Het was ontzettend stevig.

20141013_224922

Natuurlijk heb ik het ook geproefd. De structuur was uiteraard niet zoals het hoort, maar de smaak was nog niet zo slecht. Ik denk dat als het warme rijzen goed was gegaan er best een prima brood had kunnen ontstaan. Maar helaas……. de conclusie mag zijn dat de eerste poging een brood te bakken volgens de instructies van Nicole Hunn jammerlijk mislukt is.

Mocht er iemand adviezen hebben wat er wellicht mis kan zijn gegaan hoor ik het graag.  Nu eerst maar een gewoon broodje bakken in de BBM zodat ik morgen wel wat te eten heb 🙂

Deel dit bericht:

  • Delen
  • E-mail
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Print

Filed Under: Blog, Broodexperimenten

Comments

  1. wendy says

    14 oktober 2014 at 09:16

    Ik ben fan van Great British Bakeoff, en daar heb ik de term over proofing geleerd: deeg kan ook te lang rijzen
    dan zijn of de eiwitten kapot (meestal gluten bij normaal brood, maar bij jou die dure uit een potje) of de gist heeft geen suikers meer om te eten.
    http://www.thefreshloaf.com/node/28999/lets-talk-bread-theory-overproofing

    Beantwoorden
    • Gerry says

      14 oktober 2014 at 10:02

      Hoi Wendy,
      Dank voor je reactie. Volgens de instructies van Nicole Hunn zou het deeg minimaal 12 uur en maximaal 5 dagen in de koelkast moeten rijzen. Het heeft er bij mij 24 uur in gezeten, dus dat zit er netjes tussen in. Wat wel zou kunnen is dat er inderdaad te weinig suikers beschikbaar waren. Ik heb er wat minder suiker in gedaan dan in het recept was voorgeschreven omdat over het algemeen Amerikaans brood vaak wat zoetig is en ik dat niet heel lekker vind. Maar wellicht zit in die eigenwijze aanpassing van mij het probleem. Ik probeer het gewoon opnieuw en dan met de juiste hoeveelheid suiker.

      Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

De Glutenvrije Man

08AD3540-3801-4805-8188-90EE038A2695_1_201_a Welkom! Ik ben Gerry Mulder. Op 14 juli 2014 kreeg ik de diagnose Coeliakie en sindsdien ben ik bezig mijn weg te vinden in de glutenvrije wereld. Op mijn blog krijg je een inkijkje in het leven van een man met een gluten intolerantie maar vind je ook recepten, reviews en nieuwtjes. Heb je vragen? Laat het me vooral weten.

Volg ons op social media

  • Instagram
  • Facebook

Wil je niets meer missen?

Wil je niets missen van De Glutenvrije Man? Laat dan hier je e-mailadres achter en klik op de knop er onder. Je ontvangt dan een meldingen zodra er een nieuw bericht verschenen is.

Voeg je bij 165 andere abonnees

De Glutenvrije Man op Facebook

De Glutenvrije Man op Facebook

Bloglovin

Meest recente berichten

  • We zijn er (bijna) klaar voor!
  • Slagroomtruffels
  • Recept: Chocolade Pistache Taartje
  • WOW! Patisserie cursus Bij Robèrt
  • Coeliakie en een maagverkleining kan dat?

Recente reacties

  • Miss Glutenvrij op We zijn er (bijna) klaar voor!
  • Wim Klein Nagelvoort op Glutenvrij in Almere
  • Janine op Glutenvrije Matzes
  • Thijs op Glutenvrije Matzes
  • Ria Kivits op Vers brood test 2: Happy Bakers

Alle berichten

  • #wijbloggenglutenvrij (30)
  • Blog (113)
  • Broodexperimenten (12)
  • Broodtest (5)
  • De diagnose (2)
  • Recepten (18)
  • Reviews (19)

Recente berichten

Copyright © 2018 · De Glutenvrije Man

 

Reacties laden....
 

    loading Annuleren
    Bericht niet verstuurd - controleer je e-mailadres!
    E-mail-controle mislukt, probeer het opnieuw
    Helaas, je blog kan geen berichten per e-mail delen.