Een paar weken terug was ik voor mijn halfjaarlijkse afspraak bij de tandarts. Ik heb dezelfde tandarts al 30 jaar, en eigenlijk zolang ik me kan herinneren stelt de tandarts mij dezelfde vragen over mijn gebit: “Drink je heel veel cola?”, “Drink je veel icetea?”, “Bijt je op je nagels?”
Natuurlijk dronk ik wel eens cola, en ook wel eens icetea, maar om dat nou veel te noemen…… En ja, ik heb vast ook wel eens op een nagel gebeten. Jarenlang kreeg ik deze vragen omdat de tandarts steeds weer zag dat mijn tanden en kiezen aan het slijten waren. Veel harder dan bij andere patiënten en op een in zijn beleving vreemde manier. Bovendien werden mijn tanden steeds meer doorzichtig. Hij kon geen reden bedenken voor die slijtage anders dan dat ik liters cola of andere frisdranken naar binnen werkte. De oplossing was het aanvullen van het missende glazuur, er voor zorgen dat mijn tanden weer dikker werden. Naar de oorzaak bleef het gissen.
Vorig jaar, na de diagnose van mijn coeliakie begreep ik ineens wel waardoor mijn tanden en kiezen zo hard en zo vreemd slijten. In de lange lijst met klachten welke door coeliakie worden veroorzaakt stond ook slijtage aan het glazuur genoemd. Op de site van de Nederlandse Coeliakie Vereniging wordt slijtage aan het glazuur als ziekteverschijnsel bij kinderen vermeld. Ik vind dat persoonlijk een foutieve aanname. Glazuur groeit immers niet meer aan, weg is weg….. ook vandaag de dag als volwassene heb ik dus nog te maken met dit ziekteverschijnsel. Juist bij kinderen is het wellicht in de hele jonge jaren lastiger vast te stellen omdat zij eerst hun melkgebit nog moeten wisselen.
Toen ik de tandarts onlangs vertelde dat ik wist waardoor mijn slijtage veroorzaakt werd, reageerde hij in eerste instantie vol ongeloof. Van de combinatie gluten intolerantie en afwijkingen aan het glazuur had hij nog nooit gehoord. Ik beloofde hem wat artikelen toe te sturen zodat hij zich in kon lezen. Ik stuurde hem onder andere deze heldere Canadese informatie: https://jcda.ca/article/b39
Inmiddels weet mijn tandarts dus nu wel hoe het zit. Hij heeft aangegeven erg blij te zijn met de toegestuurde informatie. Ik ben er van overtuigd dat hij met dit in het achterhoofd bij andere patiënten zeker zal beoordelen of er sprake kan zijn van coeliakie. Immers, net als dat er in de praktijk van elke huisarts meerdere coeliakie patiënten zouden moeten voorkomen, zo geldt dat ook voor elke tandartspraktijk. Hoog tijd dus om onze tandartsen te informeren over de relatie tussen glazuur afwijkingen en een mogelijke gluten intolerantie. Er lopen immers nog heel veel mensen rond met klachten bij wie de diagnose coeliakie nog niet is gesteld. Elke tandarts die hier een bijdrage aan kan leveren doordat hij de afwijkingen herkent en patiënten doorstuurt naar de huisarts is winst.
Als mijn tandarts de kennis rondom coeliakie en slijtage aan het glazuur 20 jaar terug had gehad, was wellicht de diagnose bij mij ook veel eerder gesteld.
Is jouw tandarts al op de hoogte dat glazuurafwijkingen kunnen worden veroorzaakt door coeliakie?
Dag Glutenvrijeman,
Van jongs aan had ik problemen met mij tanden, ik had wijlswaar een abonnement bij de tandarts, mij tanden waren van jongs af al doorzichtig en van mij 26 jaar begonnen mij tanden afkraken of afbrokkelen, nu heb ik al 17 jaar een vals gebit van onder en van boven, 1.5 jaar weet ik dat ik glutenintolerantie heb.
Grtjes
Hallo,
Bij ons in het gezin zijn degene met hen gen om coeliakie te ontwikkelen degene met het slechte gebit ( vader 44, dochter 12 jaar ) en mijn zoon van 15 ( coeliakie bekend sinds dat hij 9 is, heeft een prima gebit .
Bij de gen-dragers word wel altijd die vraag gesteld , drink je veel SAP /cola enz
Dus op zich wel een herkenbaar verhaal maar met een twist
Groetjes Mirella Haakman
Hallo Gerry,
Hier nog zo een ik poestte 3 keer per dag mijn tanden.
En ik had ook altijd pech bij de tandarts .
Ik had met mijn 25 jaar al een prothese .
En ik had ook aften. Ik heb ook osteoporose aan mijn ruggenwervel en linkse heup.
Dat kun j e er ook bij hebben .
Anja, lees het boek natriumbicarbonaat
Ik herken het onbegrip in algemeen. Artsen hebben het niet geleerd en ze houden zich vast aan wat ze geleerd hebben. Jouw arts zag het nu maar de meeste zullen het niet geloven. Sinds ik geen suiker en tarwe meer eet heb ik nauwelijks nog tandsteen.
Ik heb nooit veel problemen met mijn gebit gehad gelukkig, maar merkte wel rond mijn 16e dat mijn tanden steeds doorzichtiger werden. Daarnaast werden ze ook heel gevoelig. Dit vertelde ik natuurlijk allemaal aan de tandarts, maar hij vond het nog niet erg genoeg om er wat aan te doen. Na een paar jaar stopte de achteruitgang van m’n tanden en weer een paar jaar later kreeg ik de diagnose.
Goed dat je de informatie naar je tandarts hebt opgestuurd. Ik heb nu net een nieuwe tandarts dus misschien ga ik hem ook maar eens extra informeren! 🙂
Typisch toch wel, dat veel tandartsen vooral bezig zijn met hun praktijk en niet constant zichzelf bijscholen met nieuwe informatie. Toch is dat hun plicht, want onze gezondheid staat op het spel. Bovendien werkt het ook in de andere richting. Zo zijn er nog veel tandartsen die niet op de hoogte zijn van de giftige werking van de grijze amalgaamtandvullingen (50% kwik!). Of ze willen het niet serieus onderzoeken. Geen tijd? De effecten kunnen nochtans desastreus zijn. Logisch dat we hier en elders reageren. Er bestaan ook “biotandartsen” die in principe anders tewerk gaan en wèl zouden open staan voor de verbanden tussen gezondheid en gebit.
Onze dochter heeft coeliakie. Ze heeft een kaasmolaar op een van haar melkkiezen. Onze tandarts wist niet dat het gerelateerd is aan coeliakie, misschien was het bij haar anders nog eerder ontdekt. Toen we overstapten van tandarts heb ik het wel gemeld, maar aangezien het dan ergens in het dossier staat vertel ik iedere keer weer dat ze coeliakie heeft, met oog op sommige fluorbehandelingen die gluten zouden kunnen bevatten. De nieuwe tandarts komt uit Griekenland, dus ze wist gelukkig wel wat coeliakie is.
Dank je wel voor dit heldere blog.
Ik wist het nog niet, maar zal het zeker in de gaten houden. Mijn dochter is nu 6 jaar en sinds haar 3e weten we dat zij Coeliakie heeft en eet zij dus glutenvrij. Betekent dit dan ook dat er minder slijtage op zal treden, omdat ze glutenvrij eet? Weet jij dat dan misschien ook?
Alvast bedankt voor je reactie.
Ik kan je dat eerlijk gezegd niet vertellen. Wat ik weet is dat lang niet iedereen met coeliakie klachten heeft met het gebit/glazuur. Bij mij is de coeliakie pas laat vastgesteld, dus bij mij waren de glazuur effecten toen al ver gevorderd. Wat ik hier en daar uit reacties opmaak van anderen is dat er een paar bij zijn die zeggen dat er verschil is tussen het aantal gaatjes e.d. voor en na het starten met glutenvrij gaan eten. Bij je dochter is het uiteraard lang niet zeker dat zij ook klachten aan haar gebit zou krijgen, maar ik denk dat het zeker goed is als je het in de gaten houdt en de tandarts ook vraagt er extra op te letten.
Thanks voor deze verhelderende post. Ik had geen idee dat dit nog kon voorkomen! Ik heb nog nooit zo een last gehad van mijn tanden (gelukkig)
Maar het is zeker iets om voortaan in de gaten te houden. En heel erg goed dat je die informatie naar je tandarts stuurde.