Nee, ik heb geen ontdekking gedaan, en ook niets uitgevonden….. vandaag schrijven de gezamenlijke glutenvrije bloggers over ‘Hoe coeliakie bij een ieder is ontdekt’. Onderaan mijn blog vind je de namen en links naar de andere deelnemers.
Jarenlang had ik diverse klachten. De tandarts riep al heel lang dat ik te veel cola dronk en daardoor mijn glazuur langzaam op aan het lossen was. Ik had eczeem waarvoor ik bij een huidarts liep, maar welk middeltje ik ook kreeg om erop te smeren, helpen deed het niet. Ik had behoorlijk overgewicht terwijl ik echt niet veel bijzonder at. En uiteindelijk had ik sinds een behoorlijk aantal jaren ook dagelijks diarree, soms één keer per dag maar steeds vaker gewoon de hele dag door met alsof het niet genoeg was, zo nu en dan enorme buikkrampen als slagroom op de taart.
Toch ging ik niet naar de dokter. Want, je weet maar nooit wat zo een engerd in een witte jas je gaat vertellen. Voor je het weet heb je ineens een hele enge ziekte. En als je niet gaat en het dus niet weet, dan bestaat het niet. Achteraf niet heel erg slim, maar zo simpel was het eigenlijk wel. En bovendien, die diarree, daar was ik inmiddels wel aan gewend. Het was uiteindelijk vorig jaar mijn dochter die me over wist te halen er toch maar eens mee naar de huisarts te gaan. En omdat de jongedame dacht dat haar vader wellicht zou zeggen dat hij geweest was terwijl hij er slechts voorbij gereden was, besloot ze met me mee te gaan. Geen ontsnappen meer aan.
De huisarts luisterde naar mijn verhaal, stelde vragen over kleuren, diktes en plakkerigheid, keek en voelde aan mijn opgezette buik en besloot dat ze mijn ontlasting wilde laten onderzoeken. Ze gaf aan dat er een laboratorium was in Friesland welke meer konden onderzoeken dan het standaard ziekenhuis kon. Ze vulde een formulier in en vertelde me dat ze daarop ook had aangekruist te testen op een aantal vormen van kanker. En daar was ik nou juist het meest bang voor. Ik kreeg het formulier en een doe-het-zelf zet mee voor thuis en mocht aan de slag. Half juli kreeg ik de uitslag: Coeliakie.
Daarna volgde voor de zekerheid nog een bloedtest, en werd me aangeraden naar een diëtist te gaan voor adviezen omtrent het glutenvrij eten. Inmiddels had ik zelf op de site van de Nederlandse Coeliakie Vereniging gelezen over de noodzaak van een darmbiopsie bij de MDL-arts om 100% zeker te zijn van de diagnose. Binnen de huisartsenpraktijk vond de ene huisarts dit helemaal niet nodig omdat de uitslagen heel duidelijk waren, maar gelukkig vond de huisarts welke mij ook de ontlastingstest had laten doen juist van wel. Er is onder huisartsen onderling nog veel verschil in bekendheid met coeliakie. Accepteer de diagnose nooit zomaar en eis altijd een biopsie bij de MDL-arts. Want de rest van je leven glutenvrij eten is niet niks. Dan wil je toch wel even heel zeker weten of dat echt noodzakelijk is.
Binnen een paar dagen kon ik al terecht voor mijn biopsie. Ik zag er als een berg tegenop, en kan rustig vertellen dat ik zonder roesje echt dat slangetje niet even op commando had ingeslikt. Nee, deze man moest toch echt eerst even aan het infuus voor een dosis slaapmiddel. Maar daarna was het een fluitje van een cent. Direct na de biopsie gaf de MDL-arts aan mijn vrouw al een voorlopige uitslag. Hij was er redelijk zeker van dat er inderdaad sprake was van coeliakie. Wat uiteindelijk later ook de daadwerkelijke uitslag bleek te zijn nadat hij het biopt en de resultaten van de bloedwaarden op een rij had gezet.
Bij mij is coeliakie dus eigenlijk met dank aan mijn dochter ontdekt. Zonder haar aandringen was ik waarschijnlijk vandaag nog niet bij de dokter geweest en liep ik nog steeds rond met eczeem en moest ik nog steeds meerdere keren per dag rennen richting het toilet. Nu zijn al mijn klachten volledig verdwenen. Geweldig! Soms is luisteren naar de mensen om je heen dus zo gek nog niet 🙂
Verliep het ontdekken van coeliakie bij jullie vergelijkbaar?
In het kader van #wijbloggenglutenvrij en #coeliakiemaand bloggen vandaag een groot aantal glutenvrije bloggers over de vraag hoe coeliakie bij een ieder van ons is ontdekt. Hieronder vindt je een link naar de pagina’s van alle deelnemende bloggers van vandaag;
- Creatiefglutenvrij
- Glutenvrijemama
- Glutenfreeamsterdam
- Foodless
- Glutenvrijeblog
- Storiesofacoeliac
- Missglutenvrij
- Mijnserendepity
- Ikbenglutenvrij
- Dionglutenvrij
- Homeofcomfort
- Gluuts
- Glutenvrijers
- Altijdglutenvrij
- Pinkpequena
- Laurienis
- Diysforyouandme
- Meerdanglutenvrij
- Glutenvrijhoorterbij
Top, jouw dochter! Mijn verhaal staat te lezen op de site van MissGlutenvrij.
Ik ben ook erg blij met mijn dochter 🙂
Wat goed van je dochter!! Mijn Blog staat er nog niet tussen bij jou 😉
Hoi Gerda, je staat er gewoon bij hoor. Glutenvrijhoorterbij is toch van jou?
Wat goed dat je dochter je zo pushte. Soms is dat nodig ;). Ik snap wel dat sommigen het gewoon niet willen weten. Een glutenvrij dieet levenslang is nogal wat.