Het is de 15e van de maand en dus tijd voor het gezamenlijke bloggers collectief #wijbloggenglutenvrij. Onderaan dit bericht vind je de links naar de deelnemende bloggers van deze maand. Het onderwerp deze keer: “In hoeverre ben je gezonder gaan eten doordat je glutenvrij moet eten?”
Er zijn mensen die niet perse glutenvrij moeten eten, maar dit alleen maar doen omdat ze denken dat het gezond voor ze is. De mensen die de zogenaamde hype volgen. Die zien dat er veel celebraties ook glutenvrij zijn gaan eten, dus dan moet het haast wel goed voor je zijn. Er zijn on- en offline vele artikelen geschreven waarin staat dat je zonder gluten en tarwe vol slank zult worden. Tel daarbij nog de boeken op met als titels ‘Wheat Belly’, of nog beter, ‘Broodbuik totaal gezond’ en je snapt dat er veel mensen geloven dat glutenvrij eten wel ontzettend goed voor je moet zijn.
Laten we beginnen met hier dan maar gelijk een dikke streep te trekken: LARIEKOEK!!!!! Glutenvrij eten is op zich niet gezond!
En toch denk ik dat een heleboel coeliakie patiënten de vraag ‘ben je gezonder gaan eten doordat je glutenvrij moet eten’ met ja zullen beantwoorden. En ook voor mij geldt dat ik op die vraag volmondig ja zal antwoorden. Hoe kan dat dan?
Glutenvrije producten zijn ten opzichte van glutenvolle producten vaak voorzien van veel meer suiker en veel meer vet om het gebrek aan gluten en smaak te compenseren. En dat komt de gezondheid en een ideaal gewicht uiteraard niet ten goede…
Maar als je glutenvrij ‘moet’ eten, moet je ook de etiketten lezen van de producten die je in je winkelmandje stopt. Immers, een foutje kun je je niet permitteren. En daar zit denk ik het grote verschil. Als je gedwongen bent het etiket te lezen kijk je behalve naar de vetgedrukte allergenen automatisch ook sneller naar de calorieën, suikers en vetten. Ik merk in ieder geval bij mezelf wel dat dit zo werkt. Als ik meerdere producten nakijk om te zien of ik die kan eten, en ik mag ze allemaal, dan kijk ik toch al snel ook even naar de calorieën.
Maar er is meer. Want als je net de diagnose coeliakie gekregen hebt wordt je vrijwel direct geadviseerd een afspraak te maken met een diëtist om snel goed te leren omgaan met je glutenvrije dieet. En al zal het vaak niet de eerste prioriteit zijn, er komt dan vaak toch een moment waarop door de diëtist ook gekeken wordt wat het glutenvrij eten doet met je gewicht.
In mijn geval ging dat ongeveer als volgt;
In eerste instantie was de diëtiste vooral bezig met uitleg wat ik wel en niet meer mocht eten. Waar ik op moest letten, zoals bijvoorbeeld contaminatie, en het gezamenlijk eten met de rest van de familie. Toen ik de diagnose kreeg was ik echter ook al jarenlang veel te dik. Ik begreep nooit precies waarom, want zo heel veel at ik niet, en ik had de hoop dat het wellicht nu ik glutenvrij moest eten, er vanzelf weer vanaf zou gaan. Maar helaas was daar geen sprake van. Sterker, ik werd eigenlijk eerst alleen maar nog zwaarder. Reden voor de diëtiste om na ongeveer een half jaar een volledige check te doen op al mijn waarden, een zogenaamde BIA-meting. Hoe stond het met mijn voedingswaarde, het vetpercentage, vocht en spieren? Uit de metingen bleek in het begin dat er nog sprake was van ondervoeding. Mijn darmen waren kennelijk nog niet voldoende hersteld om weer alle voeding te kunnen opnemen.
Vanaf dat moment was voor mij echter wel duidelijk dat ik op basis van alleen het glutenvrije dieet niet zou afvallen. Ik moest toch nog wat meer op mijn eten gaan letten (zonder daarbij te overdrijven) maar vooral ook weer gaan sporten. Dat laatste is voor mij de bepalende factor. Door de klachten (heftige krampen en diarree) kon ik jarenlang niet meer sporten. Ik had natuurlijk kunnen hardlopen van het ene toilet naar het andere, maar dat leek me niet ideaal 🙂
Gelukkig waren na de diagnose mijn klachten als snel verdwenen. Ik kon dus ook weer probleemloos sporten. En al valt het echt niet mee om na jaren weer een paar hardloopschoenen aan te trekken, als je eenmaal begonnen bent en resultaat gaat zien voel je je al snel geweldig. Inmiddels ben ik een behoorlijk aantal kilo’s afgevallen, voel ik me fantastisch en heb ik meegedaan aan een aantal hardloop evenementen. Ik ben er nog lang niet, maar ik ben wel goed op weg naar een gezond lichaam.
Dat had ik een jaar terug, voor de diagnose coeliakie gesteld werd niet durven dromen. Dus ja, ik ben gezonder gaan eten of misschien beter gezegd bewuster gaan eten doordat ik glutenvrij moest eten.
Hoe zit dat met jou? Heb jij een vergelijkbare ervaring?
Andere bloggers die deze maand schrijven voor #wijbloggenglutenvrij zijn:
Creatief Glutenvrij
Glutenvrije Mama
Stories of a Coeliac
Miss Glutenvrij
Laurien Is
Ik ben Glutenvrij
Home of Comfort
Pink Pequena
More than Soup
Glutenvrijers
Ik moet ook vanwege mijn darmen gluten en tarwevrij eten.
Ik eet alleen glutenvrijbrood omdat er in alle glutenvrije producten inderdaad te veel troep inzit om het lekker te maken. Glutenvrije pasta dat is alleen van mais gemaakt.
Ik mag ook geen zuivel vlees suiker en zoetstoffen En ik kan ook geen koolsoorten verdragen en geen fruit. Gelukkig kan ik wel vis eten niet alle soorten.En ik eet graag veel groenten.
Hoi Anja, als je al die andere dingen ook niet mag zoals je schrijft lijkt het me een ontzettende opgaaf om toch elke dag voldoende voeding binnen te krijgen.
Mooi geschreven Gerry!
En super dat je je nu zo veel beter voelt met het glutenvrije dieet!
Dankjewel Mirjam. Ik heb je reactie van vorig jaar oktober er nog eens bij gepakt en je hebt helemaal gelijk gekregen. http://www.deglutenvrijeman.nl/griep-en-afvalproblemen/#comment-20