In het kader van #wijbloggenglutenvrij bloggen enthousiaste glutenvrije bloggers maandelijks op de 15e van de maand samen over het zelfde onderwerp. Deze maand: “Hoe heftig reageer jij op een glutenfout?”. Onderaan dit blog lees je welke andere bloggers er deelnemen.
We weten het waarschijnlijk allemaal, als je coeliakie hebt, en je eet per ongeluk toch iets waar gluten inzitten dan zijn de gevolgen meestal niet mis. Buikpijn, diarree, overgeven en nog veel meer onaangename klachten kunnen je deel zijn als je je vergist. Het maakt ons vaak buitengewoon voorzichtig, elk etiket wordt uitgeplozen alvorens we de inhoud van de verpakking achter onze kiezen durven stoppen. En toch…. soms gaat het mis.
Een enkele keer weet je precies wat er mis is gegaan en soms heb je gewoon geen flauw idee. Een glutenfout, het gebeurt ons denk ik allemaal wel eens. Er liggen overal gevaren op de loer. Het kunnen de kruimels van het brood van je partner zijn die niet allemaal zijn opgeruimd, of wellicht heeft iemand zonder dat je het gezien hebt zijn mes door jouw boter gehaald. Of misschien ging je uit eten in een restaurant en vertrouwde je ten onrechte op de kennis van de kok. Je kunt je als je dat wilt elke dag doodzenuwachtig maken over de vraag of het wel allemaal goed zal gaan. En toch zou ik jullie aan willen sporen de angst vooral naast je neer te leggen en zoveel mogelijk ‘normaal’ te doen. Natuurlijk ben ook ik ontzettend oplettend en alert op wat er om mij heen gebeurt, maar ik laat het niet mijn leven beheersen. Het heeft geen zin om elke dag compleet paranoia te zijn dat het misschien ergens mis gaat. Sterker, ik ben er van overtuigd dat extreme angst de kans op fouten alleen maar groter maakt. Dus wees voorzichtig en oplettend, maar blijf ook reëel.
En loop ik zelf dagelijks een groot risico? Ik vind persoonlijk van niet. De laatste keer dat ik tegen een glutenfout aanliep was in juli 2015. Ik schreef er toen ook over, dat lees je hier: Wees gerust lastig! Het eerste jaar maakte ik in totaal 3 fouten en nu is het me al bijna 10 maanden niet gebeurd. En toch weet ik dat het ook mij ooit weer eens zal overkomen.
In mijn geval lijkt het alsof elke nieuwe glutenfout harder aan komt dan de vorige. Ik hoor vaker van mensen met coeliakie dat zij dat idee ook hebben. Het zou zo kunnen zijn dat als ons lichaam goed hersteld is een glutenfout dan extra hard aankomt, maar het kan natuurlijk ook zo zijn dat het gewoon zo is dat we de klachten langere tijd niet hebben gehad en de pijnen en dergelijke die daarbij horen ontwent zijn, waardoor het erger dan ooit aanvoelt. Wie het weet mag het zeggen…
In mijn beleving leidde mijn laatste glutenfout in ieder geval tot de ergste pijnen ooit. Buikkrampen waarvan je ineen kruipt alsof iemand je met een sloopkogel vol in je maag geraakt heeft. Aangevuld met een zeer regelmatige run naar het toilet, waar je dan soms uitgeput blijft zitten. Handig ook, want je gevoel zegt je, dat zodra je de moed hebt om op te staan en je broek op te hijsen, het spel weer van voor af aan begint. Kortom, een glutenfout resulteert ook in mijn geval in een heleboel ellende die ook steeds langer lijkt aan te houden. Maar 100% zeker voorkomen dat het weer gebeurt? Dat is echt een utopie.
Hoe pakt een glutenfout bij jou uit? Ben jij extreem voorzichtig?
Tot slot…. het zou zo ontzettend mooi zijn als onderzoek naar coeliakie er uiteindelijk toe leidt dat al die pijn en ongemakken kunnen worden voorkomen. Of wellicht wordt er ooit een oplossing gevonden die er in resulteert dat coeliakie behandelbaar wordt, en we gewoon niet meer hoeven vrezen voor een glutenfout. Helaas is het nog lang niet zo ver en moet er nog veel onderzoek gedaan worden. PreventCD voert dergelijk onderzoek uit, en de Stichting Coeliakiemaand ondersteunt vanuit de donaties PreventCD. Wil je hier een bijdrage aan leveren? Klik dan op de banner hieronder en zie hoe je dat kunt doen:
De andere schrijvers van deze maand zijn:
Stories of a Coeliac
Mama en Emily
Glutenvrije Mama
Pink Peguena
Meer dan Glutenvrij
Het meisje met de Voedselallergie
Doe mij Glutenvrij
Koos Glutenloos
Glutenvrij hoort erbij
Glutenvrij Reizen
Ik ben Glutenvrij
Meer dan Glutenvrij
Doe mij Glutenvrij
Creatief Glutenvrij
De Glutenvrije Man
Hoi glutenvrije man,
Ik reageer aan de ene kant niet echt merkbaar meer op besmetting. Maar aan de andere kant: als ik echt iets met gluten heb gegeten, wordt ook mijn reactie steeds heftiger. Ik heb begrepen dat als volgt komt: voor de diagnose ben je chronisch zo ziek dat je lichaam de puf niet heeft om heftig te reageren. Het lichaam is te ver uitgeput. Als je weer helemaal hersteld bent en het gaat weer heel goed met je darmen, heeft je lichaam wel de energie en de puf om heftig te reageren op een glutenfout. En met heftig bedoel ik dan ook echt heftig :-S wat mij betreft mag er op de afbeelding ook een emmertje bij 😉
Groetjes Annemarie.
Een emmer is bij velen zeker ook van toepassing. Gelukkig heb ik daar zelf geen last van. Dank voor de uitleg waarom reacties bij glutenfouten extremer worden.
Hoi Gerry
Bij mij een zelfde reactie bij een glutenfout. Maar sind twee jaar neem ik in situaties waarin het vaak mis gaat door kruisbestuiving (restaurants) vooraf 2 paracetamol en de last bij een glutenfout is nog maar 1/10e
Gr Gerde
Dus als je uit eten gaat neem je vooraf al 2 paracetamol als een soort bescherming? Maar als er dan helemaal geen fouten gemaakt worden heb je voor niets 2 paracetamol naar binnen gewerkt…
Opgepast paracetamol is niet geschikt voor coeliakiepatienten… Na besmetting verandert meteen Mijn humeur… Gevolgd door weken buikongemakken … Botpijn…. Van mij part mogen ze gluten volledig bannen uit deze wereld
Hoi Stephanie, paracetamol is niet perse ongeschikt voor coeliakiepatiënten. Hangt erg af van de samenstelling, merk, etc. Wat ik wel betwijfel is of het zinvol is om er 2 te nemen omdat je wellicht een glutenfout zou kunnen tegenkomen. Dat zou ik dus zelf nooit doen.
En helemaal eens….. weg met die gluten uit producten waar ze toch niets toevoegen.
Ik probeer zoveel mogelijk eten mee nemen van thuis.
Maar je krijgt ook buikklachten van de ingrediënten en E nummers.
Ik reageer ook erg op suiker.
Daarom eet ik geen zoetigheid.
Ik had twee dagen geleden dat er stukjes hout zat in het brood van Damhert ik griezel er nog van.
Hout in je brood? Heb je Damhert daarover wel in kennis gesteld? Dan kunnen ze kijken of er iets mis is gegaan bij het proces van bereiden. Zou ik zeker even doen.
Hallo
Zoals je zegt het is niet vaak maar als het gebeurt OMG doodziek !!!
Het is mij 3 keer overkomen en telkens dezelfde klachten : enkele dagen erna griep symptomen en de ontstekingsgraad in mijn bloed staat dan op 6! Overal pijn. Hopelijk overkomt het ons niet te vaak ? ik heb coeliakie en een tarwe zetmeel allergie .