Afgelopen 2 dagen was ik met mijn gezin in België. Om precies te zijn waren we de eerste dag in Brugge en de avond en tweede dag in Gent. Vooraf had ik uiteraard op het kaartje van mijn website gekeken of er wat adressen van restaurants tussen zaten waar ik iets aan zou kunnen hebben. Dat was gelukkig het geval, maar nog niet heel veel. Op Facebook kom ik regelmatig reacties tegen van Vlamingen die aangeven dat het in België nog wat minder goed gesteld is met de glutenvrije mogelijkheden dan in Nederland. Voor de zekerheid raadpleegde ik dan ook nog wat andere sites en vriend Google om goed voorbereid op pad te gaan.
In Brugge was het een gezellige drukte. De terrassen zaten vol, er heerste een ontspannen sfeer. Een heerlijk begin van twee mooie dagen. Nadat we wat rondgelopen hadden was het tijd om onszelf te voorzien van wat nieuwe brandstof. Natuurlijk had ik mij het liefst gestort op een van die heerlijke wafels met aardbeien en slagroom. Maar het was wel duidelijk dat die er niet in een glutenvrije variant zou zijn. Vooraf had ik gezien dat er in het centrum een frituur moest zijn welke ook glutenvrije snacks als kroketten en dergelijke verkocht. En omdat ik die al ruim een jaar niet meer gegeten had leek me dat een prima optie. Op zoek dus naar Frituur-Royal.

We vonden al snel een kaartje om te zien waar de Langestraat verstopt zat. Dat leek niet al te moeilijk, dus dat zou goed komen. De Langestraat was voor het gevoel net iets uit het hart van het centrum gelegen. Maar eenmaal daar aangekomen bleek helaas dat de Langestraat begon bij nummer 1 en wij naar nummer 181 op zoek waren. Geloof me…….. voor het gevoel ligt nummer 181 helemaal niet meer in het centrum maar ver daar buiten 🙂 Wel goed natuurlijk om de calorieën van de friet en kroketten weer te verbranden. Maar zover kwam het helaas niet, want bij aankomst was het inmiddels 13:55 uur en in België hebben vele restaurants en frituren nog de vreemde gewoonte tussendoor dicht te gaan. Om 13:45 uur sloot Frituur Royal dan ook de deuren tot 17:30 uur. Net iets te lang om voor de deur te blijven wachten tot hij weer open ging.
Teleurgesteld keerden we terug richting centrum op zoek naar iets anders. Bij de supermarkt kocht ik enigszins nijdig een pak kokosrotsen…. en in het centrum zag ik er streng op toe dat de rest van de familie zich dan toch wel op die heerlijke wafels zou storten. Ik vind het vervelend als de rest van het gezin omwille van mij zich dingen gaat ontzeggen vanuit het idee: “Het is zielig voor hem als wij wel nemen”. Glutenvrij moeten eten is immers mijn probleem, dus de rest moet gewoon lekker eten wat ze kunnen eten. Goed nieuws, als je een half pak kokosrotsen op hebt heb je vanzelf geen trek meer in iets anders 🙂
Onderweg naar Gent leek het me toch wel handig om het diner alvast zeker te stellen. Van de mogelijkheden die ik eerder gevonden had ging mijn voorkeur uit naar Eetkaffee Multatuli. Na een telefoontje bleek dat er gelukkig nog plek was, dus dat kon niet mis gaan. En dat ging het ook niet. Eetkaffee Multatuli was snel gevonden en hoewel het aan de buitenzijde niet direct enthousiast maakte, bleek het een geweldig mooi binnenterras te zijn. Multatuli bleek een heel hip en eigentijds restaurant te zijn met een mooie kaart waarop duidelijk aangegeven welke allergenen de gerechten bevatten. Vooraf kregen we een mandje brood, en op mijn verzoek werd snel een warm glutenvrij broodje aan tafel gebracht. Keurig geregeld. Ik ging voor een ‘filet mignon’ en die was heerlijk. Alleen jammer dat de keuze voor een sausje beperkt was tot een béarnaise. De pepersaus en de champignonsaus bevatte gluten en dat is naar mijn mening toch prima glutenvrij te maken.
Omdat ik nog geen idee had waar we een glutenvrij ontbijt zouden kunnen scoren vroegen we de ober van Multatuli of hij enig idee had. Hij gaf aan dat er 3 echte ontbijtzaken waren in Gent, maar dat hij geen idee had of één van hen glutenvrij brood zou hebben. Ik wist dat er een paar opties zouden zijn, Biota (maar die leek me niet geschikt voor een heel gewoon ontbijtje), de Exki waar Harmke van Miss Glutenvrij toevallig over schreef en anders kon ik altijd nog gaan voor een glutenvrije brownie van de Starbucks. ‘s Avonds in het hotel besloot ik toch nog eens rond te neuzen op internet bij de opties die de ober van Multatuli had genoemd. Van een van hen, Le Pain Quotidien, vond ik in een Belgisch blog iets over een glutenvrij taartje en een glutenvrije koek. Dat moest hem worden.
De andere ochtend gingen we vol verwachting op zoek naar Le Pain Quotidien. Gelegen in het centrum van Gent vlak bij de universiteit. Hoewel het nog vroeg was, was het terras voor de deur vrijwel helemaal vol. Gelukkig bleken ze op de kaart ook een ‘glutenvrij plankje’ te hebben of een ‘Detox pleasure’. Wat dat laatste te maken heeft met glutenvrij was me een raadsel, maar in ieder geval was dat een compleet ontbijtje met glutenvrij brood, een ei, yoghurt met vers fruit en een detox juice. Overigens is alles wat er op de kaart staat biologisch. Omdat ik het idee van een detox niet zag zitten ben ik gegaan voor het glutenvrije plankje met daarnaast een gekookt eitje. Ik was ontzettend benieuwd wat voor brood ik zou krijgen. Ik kreeg een mandje met 4 dikke sneden heerlijk witbrood voorzien van de nodige zaden en pitjes. Ik heb zelfs even getwijfeld of het wel glutenvrij zou zijn. Tot nu
toe het beste glutenvrije brood wat ik gegeten heb. Bij de bediening heb ik nagevraagd wat voor meel ze gebruikten, of het een standaard mix was of dat ze het zelf samenstelden. Helaas wisten ze dat niet. Het brood wordt vanuit hun eigen bakkerij elders in België ‘s ochtends aangeleverd bij de filialen. Maar het goed nieuws was wel dat ze die glutenvrije broden ook verkochten om mee te nemen. Ik ging dan ook met zo een heerlijk broodje onder de arm de winkel uit. Zo kan ik thuis nog een beetje nagenieten 🙂 Wat mij betreft is Le Pain Quotidien een aanrader. Maar opletten is wel geboden, want ze geven zelf al aan dat ze werken in een glutenvolle omgeving. Even vragen of ze extra voorzichtig willen doen kan dus geen kwaad. Bij mij is het helemaal goed gegaan.
We hadden 2 heerlijke en vooral ook gezellige dagen in België. Ik moet zeggen dat glutenvrij uit eten gaan inderdaad nog iets minder voor de hand liggend is dan in Nederland, maar als je goed voorbereid op pad gaat komt het goed.
Hebben jullie vergelijkbare ervaringen opgedaan in België?
Als er nog goede glutenvrije mogelijkheden zijn in België die niet mogen ontbreken op de restaurant- en winkelkaart op mijn site, voeg ze dan alsjeblieft toe. Zo helpen we elkaar steeds beter glutenvrij op weg.
Hoi,
Ik kom vlug effe melden dat er ondertussen in Brugge een restaurant is dat zowel glutenvrij, lactosevrije, zuivelvrij en suiker vrije gerechten aanbiedt.
Een aanrader !!
Het noemt “Reliva” in de Goezeputstraat.
Groetjes
Hoi,
Arthie’s in de wollestraat is een aanrader.
Pasta gusto aan het station glutenvrije pasta, pizza, dessertjes.
Reliva is een aanrader … veganistisch restaurant in goeze putstraat.
Hashtagfood heeft een duidelijke allergenenvermelding op de kaart. Nog geen ervaring mee.
In de noordzandstraat heb je de ijsbeer. Glutenvrij ijs waar ze wel rekening houden met kruisbesmetting.
In de kleine hoefijzerlaan is er een thais restaurant waar ze rekening houden met gluten. De naam ontsnapt me en binnenkort ga ik deze uitproberen.
Groetjes
Dankjewel voor je aanvullingen Thalia.
De glutenvrije pizza in La Trattoria (Oostmeers Brugge) is een aanrader en Blackbird op het Jan Van Eyckplein (hartje Brugge) biedt na reservatie ook een heerlijk glutenvrij ontbijt aan. Multatuli is een heel fijn adresje vind ik!
Wat ontzettend fijn al deze suggesties voor Brugge! Volgende week zijn we er op vakantie en ik begon me al beetje zorgen te maken.
Is het handig om naar ons hotel eigen brood mee te nemen, of zal ik ze een email sturen?
(Ik heb geen glutenallergie maar eet dit niet vanwege darmklachten)
Ik zou zeker eerst contact opnemen met het hotel. Ik heb ontdekt dat als je belt er vaak iets voor je geregeld wordt.
Heel veel plezier in ieder geval.
Hoi Glutenvrije man
In Biota kan je ook altijd terecht voor een gewoon ontbijtje, dus test ons zeker eens uit de volgende keer dat je in het Gentse bent!
Alles bij ons is glutenvrij en dus is er geen kans op contaminatie.
Ook zijn er altijd opties voor mensen die lactosevrij, suikervrij of eventuele andere preferenties hebben.
uitstekende lunch ook bij Biota. Echt genoten en 100% gluten-vrij! Bedankt voor de tip.
In de “Nomad” op het Zand in Brugge hebben ze glutenvrije dingen op de kaart, ook boekweitpannenkoeken, Ik at er een burger als lunch en vroeg om die te maken met een glutenvrij broodje, zonder enig probleem gekregen. Leuk om ook andere tips te zien, die ik niet kende in mijn eigen stad.
In Brugge heb afgelopen WE volgende restaurants uitgeprobeerd en deze zijn me bijzonder goed bevallen:
– Nomad: rundsburger met glutenvrije broodjes
– Narai Thai: bereiden op vraag bepaalde schotels zonder gluten
– La Trattoria: glutenvrije pizza
Dankjewel voor de toevoegingen Stephan.
La Trattoria in Brugge is mij juist niet goed bevallen! Had er gv pizza besteld. Wordt klaargemaakt op zelfde werkplek van gewone pizza’s. Veel meel op werkblad meel aan de handen. Ingrediënten uit zelfde bakken dus ook de saus. Denk dat er veel kruisbesmetting is hier.
Ik durfde het niet aan en heb afbesteld. Was geen probleem maar eigenaar zei dat ze nooit klachten hadden gehad. Maar zei wel dat iedereen een andere gevoeligheid had… Had niet het idee dat hij heel veel van gv afwist helaas.
Was voor mij persoonlijk een echte domper. Had me zeer verheugd op een pizza …
Jeetje, wat jammer zeg. Ik heb er destijds prima gegeten.
Ik moet eerlijk zeggen dat ik, als ze zeggen glutenvrij te kunnen serveren, er ook op vertrouw dat het goed zit. Ik vind dat ik mezelf anders paranoia zou maken.