De Glutenvrije Man

  • Home
  • Over mij
  • Blog
  • Reviews
  • Coeliakie
    • Wat mag ik wel?
    • Wat mag ik niet?
  • Recepten
    • Voeg een recept toe
  • Restaurants/Winkels
  • Bloggers
  • Contact
    • Adverteren
  • Privacybeleid

Glutenvrije hype….. vloek of zegen?

6 oktober 2015 By Gerry 22 Comments

Glutenfree-jokeWe hebben met elkaar al vaker stilgestaan bij de discussie of we als coeliakie patiënten nu juist last hebben van de glutenvrije hype, of dat we er door geholpen worden. Ik behoorde tot de categorie mensen die fel tegen de hype waren. Belachelijk vond ik het, dat mensen zomaar glutenvrij gingen eten zonder dat dit om medische redenen noodzakelijk was. Respectloos misschien ook wel naar ons coeliakie patiënten.

Inmiddels bemerk ik dat ik steeds meer begin te twijfelen. Ja, ik vind het nog steeds een gek idee dat iemand het zichzelf zonder goede reden aan wil doen om glutenvrij te gaan eten. Meer geld uitgeven aan glutenvrije producten als je ook de veel goedkopere glutenvolle variant kunt eten zonder ziek te worden, ik begrijp het niet. En dan is er ook nog de vraag of we als coeliaken wel serieus genomen worden in een restaurant als we melden dat wij ‘echt’ glutenvrij moeten eten. En toch……. ik twijfel.

De laatste tijd zijn er steeds vaker glutenvrije initiatieven. Elke week lees je wel ergens iets over een nieuw restaurant, (thuis)bakker, winkel, product, etc. Vaak gestart door iemand die zelf coeliakie heeft, of iemand die familieleden heeft met deze ziekte. Initiatieven die we allemaal van harte toejuichen, want hoe geweldig is het niet als er in jouw omgeving ook een heerlijk vers glutenvrij brood te koop is, of er ergens een glutenvrije winkel opent? Maar die initiatieven redden het wellicht alleen omdat ze niet alleen aan ons, de coeliakie patiënt hun waren slijten, maar ook aan de groep mensen die glutenvrij eten vanuit de hype. Mensen die denken dat het goed voor ze is. En daar zit dus best een dilemma………

Hoeveel kwaad doen mensen die op eigen initiatief glutenvrij willen eten ‘ons’ nou precies? Worden we echt niet meer serieus genomen in een Feeling better gluten freerestaurant als er steeds meer mensen glutenvrij gaan eten? De restaurants die het keurmerk van de NCV hebben zullen hun strikte werkwijze vast niet ineens aanpassen, en bij alle andere restaurants moeten we toch al dubbel checken om zeker te weten dat je er veilig kunt eten.

Natuurlijk, de volgers van de hype zouden er goed aan doen zich voor hun eigen gezondheid eerst te laten checken op coeliakie. En ze zouden zich moeten realiseren dat ze wellicht een vitamine en/of ijzer tekort oplopen. Maar hoeveel van de mensen die op basis van de hype glutenvrij gaan eten houden dit echt dagelijks vol? Zullen de meeste niet gewoon na verloop van tijd toch ook deels weer glutenvolle producten gaan eten?

Recent schreef ik zelf over het 100% glutenvrije restaurant welke ik in Amerika tegen kwam. Het was er druk, en ik was er dolgelukkig…… ik zou er met veel liefde morgen één willen starten hier in Almere. Maar het had wellicht nooit kunnen bestaan als er niet ook heel veel klanten zouden komen die niet glutenvrij hoefden te eten….. En ondanks dat er dus vele mensen niet noodzakelijk glutenvrij hoefden te eten was het toch 100% veilig. Gewoon omdat de eigenaar begrijpt dat hij beide groepen nodig heeft om zijn zaak goed draaiende te houden. Hij kan ook die coeliakie patiënt niet missen.

De glutenvrije hype, het blijft een dilemma……

 

Wat vind jij? Mag een ieder zelf beslissen of hij/zij glutenvrij gaat eten en zelf bepalen of hij/zij vindt of dat goed voor hem/haar is?

En hebben we baat bij de hype of schaad het ons? Ik hoor graag hoe jullie er in staan.

Deel dit bericht:

  • Delen
  • E-mail
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Print

Filed Under: Blog Tagged With: dilemma, hype

Comments

  1. Dreomky says

    6 oktober 2015 at 22:42

    Ik vind dat het twee kanten heeft en iedereen ook oprecht moet kijken naar de persoon. Ik heb geen coeliakie (getest) maar merk lichamelijk enorm veel verbetering nu ik geen gluten eet. Soms zijn er mensen die zeggen dat ik niet glutenvrij mag eten omdat ik geen coeliakie heb. Maar het geeft mijn gezondheid een enorme boost en kan ik eindelijk weer genieten van eten zonder enorme krampen, chronische diaree, vermoeidheid, prikkelbaar etc.

    Natuurlijk zijn er ook mensen die het als hype doen of om af te vallen. Afvallen is natuurlijk echt de meest kansloze rede ivm de vaak vele toegevoegde suikers.

    Ik denk dat we iedereen in z’n waarde moeten laten en je pas kan “oordelen” als je iemands situatie kent en de rede waarom iemand dus gv eet. Er zit namelijk een heel gebied tussen zwart en wit.

    Ik denk en hoop dat hoe meer vraag er is hoe groter het aanbod word en hopelijk ook betaalbaarder het gaat worden.

    Beantwoorden
    • Gerry says

      6 oktober 2015 at 23:23

      Dankjewel voor je bijdrage. Ik ben het van harte met je eens dat we een ieder in zijn/haar waarde moeten laten. Beter betaalbare producten zou iedereen toejuichen denk ik, want duur is het zeker.

      Beantwoorden
  2. Anne says

    6 oktober 2015 at 22:50

    Ik wil graag reageren. Ik eet nu sinds juni geen gluten meer. Niet omdat ik coeliakie heb maar hasimotho een schildklier aandoening. Mijn lichaam maakt antistoffen tegen mijn schildklier en ziet dit als een ziekte. Ik neem en nam medicijnen maar ik was nog steeds moe, hield vocht vast en had elke dag buikpijn. Mijn vader heeft het zelfde en was gestopt met gluten eten. Ik geloofde het niet en ging gewoon door met brood eten en bleef de huisarts stalken zeurend dat in de dag nauwelijks door kwam en geen sociaal leven kon hebben. Ik kon echt niks meer naast school. Op een dag was ik het zo zat dat ik het toch besloot te proberen. En deze zomer heb ik zonder problemen 47 uur per week gewerkt, ik hou geen vocht meer vast en in heb geen buikpijn meer! Wat blijkt gluten heeft de zelfde textuur als een schildklierhormoon, zodra ik dat eet, maak ik nog meer antistoffen. Ik kan zoveel medicijnen slikken als ik wil maar mijn lichaam is gewoon onwijs aan het vechten als ik gluten eet.

    Zie me als een aansteller die mee doet aan een ‘hype’ omdat ik geen coeliakie heb. Ik kan nu weer leven als een twintiger. Ik voel me fit en ben 8 kilo afgevallen.

    Dat verhaal wilde ik graag even delen..

    Beantwoorden
    • Gerry says

      6 oktober 2015 at 23:19

      Anne, dankjewel voor het delen van je verhaal. Laat duidelijk zijn dat ik het artikel bewust met een groot vraagteken geschreven heb. Juist om meningen en reacties te verzamelen. Jouw verhaal is er zo een waar niemand snel bij stil staat….. maar waar jij er duidelijk baat bij hebt. Mooi!

      Beantwoorden
      • Erna says

        19 maart 2016 at 20:28

        Ik heb ook Hashimoto en eet ook sinds kort glutenvrij. Om dezelfde reden namelijk dat de antistoffen bij Hashimoto de gluten aanzien als schildklierhormonen en deze dus aanvallen. Na 2! Weken glutenvrij merk ik al verschil, zowel geestelijk als fysiek!!

        Beantwoorden
  3. Jany says

    6 oktober 2015 at 23:59

    Een ieder is vrij om de keuze te maken om glutenvrij te eten. Het nadeel is echter dat het met regelmaat gebeurd dat er niet serieus mee omgegaan wordt in bijvoorbeeld restaurants. Dít omdat er vaak klanten komen die zeggen dat het niet erg is als er een beetje gluten in het eten zit.
    De coeliakie patiënten hebben dan zwaar te lijden door deze zogenaamde glutenvrije eters. Als je het doet, doe het dan ook goed en verpest het niet voor anderen.

    Beantwoorden
  4. Katinka says

    7 oktober 2015 at 05:42

    Ik eet sinds eind november 2014 Glutenvrij nadat ik een hele periode ziek thuis zat omdat ik waar ik ook zat gewoon in slaap viel mijn mama maakte mij om 10U00 wakker en ik kroop in de zetel en viel terug als een blok in slaap.
    Ik had constant diaree, ik had altijd maagonstekingen en moest dan een volledige doos antibiotica uitnemen maar het hielp niet meer.

    Toen we naar de dokter gingen zei hij dat ik meee naar de natuur moest gaan leven of zoiets en dat ik alles grondig moest lezen waarop ik antwoorden ‘ dat doe ik sowieso al want ik ben allergisch aan melk en lactose.’
    Hij ging dan zo achteruit in z’n stoel zitten en dacht super lang na en zei toen ik denk dat jij glutenintolerant bent…
    We hadden dan wat uitleg gekregen voor wat een Glutenvrij “Dieet” inhoud.
    Toen ik thuis kwam was het wel aanpassen bvb ik had net een voorraad van mijn favoriete crackers in huis het haalt enzo en ik had ook meteen dingen opgezocht en ik ken ook twee mensen in mijn buut die coeliakie hebben en die hebben mij super opweg geholpen.
    Na 1 week op mijn Glutenvrij dieet voelde ik mij al een heel ander mens 🙂
    Ik was bijna niet moe meer had geen diaree meer (daar was ik het blijst mee)
    De mensen rond mij zagen ook een duidelijk verschil.

    Ik ben vooral blij dat ik het zo vroeg heb ontdekt dat ik Coeliakie heb want toen ik hoorde wat de ergste gevolgen waren als je je niet aan het dieet houd was dat toch effe schrikken.

    Beantwoorden
    • Gerry says

      7 oktober 2015 at 08:18

      Katinka, dankjewel voor het delen van je verhaal. Mooi om te horen dat je klachten zo snel zijn afgenomen. Je schrijft dat je coeliakie hebt, maar is dat wel daadwerkelijk vastgesteld met een bloedtest en een biopt? Of is het bij een aanname van de dokter gebleven?

      Beantwoorden
  5. Jean says

    7 oktober 2015 at 06:02

    In mijn vriendenkring zit iemand die altijd buikpijn had, door de medische molen, maar geen coeliakie. Waarschijnlijk wel glutensensitief. Voor het eerst in haar leven buikpijn vrij en zelfs minder rugklachten. Wat een genot voor haar.
    Zolang de horeca maar weer dat er coeliakie bestaat en dat je daar heel voorzichtig moet zijn met de bereiding, ook ivm kruisbesmetting. In Amerika waren we bij een restaurant waar ze vroegen of we glutenvrij nodig hadden voor coeliakie of “gewoon glutenvrij”. Het eerste konden ze niet leveren, dat was jammer, maar ze wisten in ieder geval wel het verschil. En dat was al erg prettig.

    Beantwoorden
    • Gerry says

      7 oktober 2015 at 08:15

      Jean, dank voor je reactie. Mooi om te horen dat ook mensen bij wie geen coeliakie is vastgesteld toch geholpen zijn met glutenvrij eten.

      Beantwoorden
  6. Marie says

    7 oktober 2015 at 06:49

    Ik snap je twijfels en je vragen wel, maar ik denk dat er weinig mensen zijn die echt “zomaar” glutenvrij gaan eten. Er zijn veel verhalen zoals die hierboven, waarbij het glutenvrij eten helpt bij de gezondheid, ook als het niet om coeliakie gaat. Zelf eet ik GV vanwege IBS en het maakt voor mij het verschil tussen nul energie/niets meer kunnen en een gewoon leven kunnen leiden.
    Ik snap dat het verwarrend kan zijn als ik in een restaurant aangeef GV te moeten eten maar dat (als m’n conditie goed is) frietjes uit een besmette frituur wel goed gaan. Maar verpest ik het daarmee voor coeliakie patiënten? We kampen beiden met onze eigen gezondheidsproblemen en uiteindelijk vind ik het de verantwoordelijkheid van een restaurant om goed met haar klanten om te gaan. Een restaurant zou, net als het voorbeeld dat Jean aanhaalt, het verschil moeten weten en sowieso nooit de aanname mogen maken: ‘Oh de vorige klant mocht wel die frietjes, dan zal deze het ook wel mogen.’ Het is heel erg naar als dat gebeurt, maar dan ligt de fout toch bij het restaurant en niet zozeer bij de vorige klant?

    Beantwoorden
    • Gerry says

      7 oktober 2015 at 08:12

      Marie, dank voor je bijdrage. Ik ben het met je eens dat het restaurant verantwoordelijk is voor het correct uitvoeren van de werkzaamheden. Als jij ook gewoon vraagt om glutenvrij en je krijgt een frietje dat in een verkeerde frituur gebakken is, dan kun je er als klant niets aan doen. Dat kan ook gebeuren als iemand die wel coeliakie heeft daar gaat eten. (Alleen de reacties van het lichaam zijn waarschijnlijk anders) Maar lastig en verwarrend wordt het als iemand tegen de kok zou zeggen: “voor mijn frietjes maakt het niet uit hoor….”. Dan ontstaat er verwarring, ook bij de kok, ook al zou die moeten weten hoe het zit.

      Beantwoorden
      • Marie says

        7 oktober 2015 at 08:53

        Dag Gerry, ik snap inderdaad wel dat dat verwarrend kan zijn, ook voor de kok. Ik kan dus wel (af en toe) een besmet frietje eten, maar de rest van het eten moet dan wel GV zijn. Dan leg ik aan de kok/de keuken uit dat ik GV moet eten i.v.m. IBS (dus niet coeliakie), en dat het dus bij míj belangrijk is dat er geen gluten in het product zelf zitten maar dat -met nadruk – bij míj kruisbesmetting in de frituur niet erg is. Dit om inderdaad verwarring te voorkomen!

        Beantwoorden
  7. stephanie says

    7 oktober 2015 at 08:26

    Goedemorgen,

    Ook ik eet glutenvrij icm suikervrij, deels lactosevrij en nog andere producten vermijd ik ook uit mijn dieet. Ik ben dit gaan doen op aanraden van een natuurarts waar ik met veel verschillende kleine klachten bij kwam. Eczeem, psoriasis en andere huidaandoeningen. 2x in de week zat ik snachtst zo’n anderhalf u op de wc met ontzettende buikkrampen en mijn telefoon naast mij met 112 al ingedrukt ivm flauwvallen. Een overgewicht waar ik maar niet vanaf kwam. Nou ja en zo nog meer kleine klachten. Ik snap dat het ‘niet leuk’ is voor de mensen die echt een glutenallergie hebben dat het een hype is. Maar bekijk het ook van de positieve kant, hoe meer mensen glutenvrij gaan leven hoe meer producten er op de markt komen, hoe meer restaurants hun beleid aanpassen en hoe meer besef er komt onder de bevolking wat ‘dat glutenvrij’ nu eigenlijk is. En ik denk ook hoe meer mensen glutenvrij en sowieso bewuster gaan eten hoe minder klachten de mens eigenlijk overhoudt. Nu is het voor jou een chronische ziekte en kan ik ook af en toe een stokbroodje of een toastje nemen of idd besmette frietjes eten en dat dat als niet eerlijk voelt snap ik. Maar zo kan ik weer geen chocolade meer eten ivm buikpijn en jij misschien wel???

    Beantwoorden
    • Gerry says

      7 oktober 2015 at 08:46

      Goedemorgen Stephanie, dank voor je reactie. Het gaat wat mij betreft niet om “niet leuk” of “niet eerlijk”. Als je coeliakie hebt is het helaas niet anders, en heb je geen keus. Ik hoop dat de mensen die glutenvrij gaan eten vooral wel eerst laten onderzoeken of ze wellicht coeliakie hebben. Ik lees hier in de reacties (ook in die van jou) dat de klachten zijn afgenomen. Dat is hartstikke mooi, of je nou wel of geen coeliakie hebt. Maar het is wel belangrijk dat mensen die coeliakie hebben goed begeleid worden door een MDL-arts, en als je daar niet eerst op laat testen en gaat “zelf dokteren” dan kom je daar helaas later ook niet meer achter. Allerlei zaken weglaten bij wat je eet kan zonder de juiste begeleiding ook leiden tot tekorten van noodzakelijke vitamine, ijzer en dergelijke. Als iedereen daar maar goed over nadenkt…… dan zijn wij het hartstikke eens dat de glutenvrije hype ook heel veel voordelen biedt voor de coeliakie patiënten.

      Beantwoorden
  8. Wendeline says

    7 oktober 2015 at 08:41

    Hallo allemaal!
    Ik heb een paar opmerkingen:
    Allereerst de aanname dat alle mensen die glutenvrij eten zonder VASTGESTELDE coeliakie te hebben, volgers zijn van een ‘hype’. Zoals de verhalen hierboven als duidelijk maken: er zijn heel veel zeer valide redenen glutenvrij te eten. Daarnaast worden er nog heel veel fouten gemaakt op de weg naar een diagnose. Zoals het verhaal van Katinka: ik verwacht dat ze inderdaad ‘gewoon’ coeliakie heeft, maar een diagnose volgens het boekje is niet gesteld (een bloedonderzoek naar antistoffen, genen EN een biopt). Of het verhaal van Dreomky. Hij/zij zegt dat ze is getest, maar uit alles wat ik lees en uit mijn eigen ervaring weet ik dat menig coeliaak strandt bij de huisarts die een bloedonderzoek naar antistoffen doet. Als deze negatief terugkomt is de mededeling dat er GEEN coeliakie in het spel is. Echter, naar schatting 15% van de volwassenen maakt geen antistoffen aan en blijkt na een biopt ernstige darmschade te hebben. De facebookgroepen staan vol met ervaringsverhalen van mensen die jaren rondlopen met klachten, zoals ibs/pds. Bij hen wordt nooit goed onderzocht wat aan de hand is. Als ze dan op eigen initiatief glutenvrij gaan eten wordt ze verweten dat ze een ‘hype’ volgen. Terwijl ondertussen duidelijk is dat mensen met PDS waarschijnlijk in 50% van de gevallen ‘gewoon’ coeliakie hebben. Ik vind dus dat mensen met bewezen coeliakie best wat begripvoller mogen zijn tegenover mensen met onbewezen baat bij een glutenvrij dieet.
    Denk alleen maar even terug aan je eigen wellicht jarenlange traject tot een diagnose. In de tussentijd was je natuurlijk ook geen aansteller.
    Verder snijdt de GV man natuurlijk een economisch argument aan: een volledig glutenvrij bedrijf is met heel veel moeite winstgevend te krijgen. Er zijn gewoonweg niet genoeg officiële coeliaken. De vermeend vrijwillig glutenvrij eters zijn nodig als consument om een rendabel bedrijf te hebben.
    En als laatst meld de man dat iemand die een glutenvrij dieet volgt meer kans heeft op een vitamine en ijzertekort. Dat komt niet door het gv dieet, maar vaak door de malabsorbtie tgv de darmschade. Of omdat iemand gewoon geen verstandige keuzes maakt, net als een groot gedeelte van de regulier etende mensen. Alle Nederlanders eten in z’n algemeenheid te weinig groenten en fruit en veel te veel loze koolhydraten suikers.
    En ik wil ook wel zo’n fijne plek, net als in Amerika. Doe mij maar een keten, in elke stad een!

    Beantwoorden
    • Gerry says

      7 oktober 2015 at 09:44

      Dankjewel voor je uitgebreide reactie Wendeline. Het aantal reacties op mijn blog en hier op mijn Facebook pagina maken wel duidelijk dat er heel veel redenen kunnen zijn om glutenvrij te gaan eten. Je opmerking dat ook de coeliakie patiënten best wat begripvoller mogen zijn t.o.v. hen die niet bewezen coeliakie hebben slaat denk ik de spijker op de kop…. Er wordt over het algemeen erg snel geoordeeld over anderen. …En ik moet bekennen dat ik er eerder ook vond dat niemand zonder diagnose glutenvrij kon gaan eten. Zullen wij die keten samen dan maar opzetten? 🙂

      Beantwoorden
  9. Els says

    7 oktober 2015 at 12:44

    Ik heb al maanden last van misselijkheid, diaree, krampen,… nu ik geen gluten meer eet, voel ik mij veel beter. De dokter zei dat ik geen glutenallergie heb, maar wel glutenintollerantie, dus m.a.w. ik kan geen gluten verdragen maar het is geen drama als ik er per ongeluk eet. Ik heb namelijk een volledig onderzoek laten doen inhet ziekenhuis. Volgens de dokter hebben enorm veel mensen hier last van en de aantallen nemen elk jaar toe. Dus ik vind het persoonlijk een fantastische hype, want ik krijg GEEN geld van de ziekenkas, en die glutenvrije producten zijn enorm duur. Ik eet elke dag rijst en aardappelen en bijna nooit glutenvrij brood omdat het te duur is. Maar nu dat er in de Aldi producten te koop zijn die glutenvrij zijn, kan ik weer pasta en brood eten. Het is namelijk een ware nachtmerrie dat je al heel je leven hebt kunnen genieten van een heerlijke pasta en dat dit nu niet meer lukt. Terwijl de meeste mensen met glutenallergie dit hun hele leven al ‘gewoon’ zijn…

    Beantwoorden
  10. yvette says

    7 oktober 2015 at 16:57

    leuk stuk geschreven.

    Beantwoorden
    • Gerry says

      7 oktober 2015 at 18:29

      Dankjewel Yvette

      Beantwoorden
  11. Riet Bergmans says

    8 oktober 2015 at 09:27

    In het begin van de jaren 80 liep ik de deur plat bij een allergoloog. Ik was allergisch voor héél véél!
    Ben een aantal jaren gaan experimenteren met het weglaten van voedsel. Dat gaf niet voldoende duidelijkheid. Kwam toen in contact met een orthomoleculair arts die via Bio-resonancie onderzoek binnen een half uur het hele scala allergenen had ontdekt. De grootse boosdoeners waren de gluten.
    Ik eet nu al 25 jaar glutenvrij en koop nauwelijks glutenvrije producten. Ik heb gekeken hoe andere volkeren zich voedden. Nadat ik dit een paar maanden had gedaan namen mijn andere allergieën ook af.
    Heb altijd in restaurants gegeten en die dingen van de kaart gekozen waar zeker geen gluten in zaten. Tegenwoordig met de gluten hype is het veel gemakkelijker, maar je moet toch uitkijken geen “uitgekleed” gerecht te krijgen zoals me laatst gebeurde. (teruggestuurd naar de keuken).
    De hype zoals je dat noemt komt uit Amerika als gevolg van het boek: “Broodbuik”, dus om gewicht kwijt te raken.
    Groetjes Riet

    Beantwoorden
    • angele says

      15 juni 2016 at 19:13

      Helemaal mee eens. Ik eet wel wat glutenvrije producten omdat ik de pasta en soms een stokbroodje zo mis. Maar terug naar de basis (meteen heel veel suikers minder) is het enige goede dieet!!!!

      Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

De Glutenvrije Man

08AD3540-3801-4805-8188-90EE038A2695_1_201_a Welkom! Ik ben Gerry Mulder. Op 14 juli 2014 kreeg ik de diagnose Coeliakie en sindsdien ben ik bezig mijn weg te vinden in de glutenvrije wereld. Op mijn blog krijg je een inkijkje in het leven van een man met een gluten intolerantie maar vind je ook recepten, reviews en nieuwtjes. Heb je vragen? Laat het me vooral weten.

Volg ons op social media

  • Instagram
  • Facebook

Wil je niets meer missen?

Wil je niets missen van De Glutenvrije Man? Laat dan hier je e-mailadres achter en klik op de knop er onder. Je ontvangt dan een meldingen zodra er een nieuw bericht verschenen is.

Voeg je bij 165 andere abonnees

De Glutenvrije Man op Facebook

De Glutenvrije Man op Facebook

Bloglovin

Meest recente berichten

  • We zijn er (bijna) klaar voor!
  • Slagroomtruffels
  • Recept: Chocolade Pistache Taartje
  • WOW! Patisserie cursus Bij Robèrt
  • Coeliakie en een maagverkleining kan dat?

Recente reacties

  • Miss Glutenvrij op We zijn er (bijna) klaar voor!
  • Wim Klein Nagelvoort op Glutenvrij in Almere
  • Janine op Glutenvrije Matzes
  • Thijs op Glutenvrije Matzes
  • Ria Kivits op Vers brood test 2: Happy Bakers

Alle berichten

  • #wijbloggenglutenvrij (30)
  • Blog (113)
  • Broodexperimenten (12)
  • Broodtest (5)
  • De diagnose (2)
  • Recepten (18)
  • Reviews (19)

Recente berichten

Copyright © 2018 · De Glutenvrije Man

 

Reacties laden....
 

    loading Annuleren
    Bericht niet verstuurd - controleer je e-mailadres!
    E-mail-controle mislukt, probeer het opnieuw
    Helaas, je blog kan geen berichten per e-mail delen.