Het is best weer even geleden dat jullie hier op mijn blog een nieuw bericht hebben gehad. De drukte op mijn werk vroeg lange tijd alle aandacht, maar vandaag is het dan toch tijd voor een nieuw blog. En in dit geval een Turks recept, “Glutenvrije Su Börek”.
Mensen met Turkse roots zullen het met me eens zijn, er zijn vele soorten börek, maar su börek is niet alleen erg lekker, maar glutenvrij best lastig te maken. Sterker, mijn schoonmoeder, toch haast huiskok van beroep wilde haar vingers er niet aan branden. Veel te lastig met dat glutenvrije deeg.
Voor ik wist dat ik Coeliakie had was ik erg gek op al die soorten börek. En su börek vond ik misschien nog wel de lekkerste. Dus hoezo kan die niet glutenvrij gemaakt worden? Lastig misschien wel, maar dat wil niet zeggen onmogelijk. Dus ging ik de uitdaging aan mijn Turkse schoonfamilie te laten zien dat het echt wel kon, en bovendien ook nog eens erg lekker is.
Ingrediënten:
- 400 gram glutenvrij meel
- 4 eieren
- half glas melk
- 125 gram roomboter
- 200 gram witte schapenkaas
- 1/2 theelepel zout
- theelepel psylliumvezels
- 125 gram roomboter
- Wat verse of gedroogde peterselie
Overige benodigdheden:
- Een vorm met een diameter van 25 tot 28 cm (een lage ovenschaal kan ook)
- Grote pan met kokend water
- Pan of schaal met steenkoud water
- Oven op 200 graden
- Schuimspaan
- Bak-kwastje
Bereidingswijze:
- Doe 3 eieren en de melk in een kom en mix dit door elkaar.
- Voeg nu het zout toe en vervolgens deel voor deel het glutenvrije meel, net zo lang tot je een deeg hebt wat net niet meer plakt. Je deeg is volgens Turkse keuken begrippen goed als het net zo zacht is als je oorlelletje…. maar om nou te voorkomen dat jullie steeds aan je oor moeten trekken heb ik gewoon het aantal gram meel afgewogen zodat je met 400 gram goed zit 😉
- Vorm met het deeg een staaf en deel deze in 5 gelijke delen.
Rol die 5 gelijke delen tot ballen, leg ze op een bord en dek ze af met plastic folie.
- Ze mogen nu 20′ blijven rusten…. Helaas, jij niet, jij moet verder met de kaas 🙂
- Verkruimel het blok witte schapenkaas tot kleine stukjes.
- Meng de verse of gedroogde peterselie door de kaas.
- Zorg er nu voor dat je een grote pan met kokend water hebt staan met daarnaast een pan/schaal met steenkoud water.
- Laat de roomboter heel zachtjes smelten.
- Verwarm de oven alvast voor op 200 graden (Ik gebruik boven en onder warmte)
- Besprenkel je werkblad met wat overgebleven meel.
- Neem een van de balletjes van onder het plastic en rol deze met een deegroller mooi rond uit ter grote van je vorm.
- Leg dit eerste exemplaar op de bodem van je vorm en bestrijk deze volledig met de
bak-kwast met de gesmolten boter.
- Neem een 2e bal en rol ook deze mooi dun uit met de deegroller ter grote van de vorm.
- Neem het uitgerolde deeg voorzichtig op en laat dit in de pan met kokend heet water zakken. (Het beste kun je vuur heel laag draaien zodat het niet zo erg borrelt)
- Haal na 30 seconden het deeg met de schuimspaan voorzichtig uit het hete water en laat het gelijk in de schaal met koud water zakken.
- Haal het deeg met je handen nu uit de schaal koud water en spreid het netjes uit in de vorm, bovenop de eerste laag. (Het deeg voelt door het kort koken glibberig aan) Als het deeg kapot is gegaan tijdens het proces: Geen paniek! Leg de delen dan gewoon naast elkaar en over elkaar zodat toch de gehele vorige laag in de vorm bedekt is.
- Bestrijk het geheel opnieuw met de gesmolten roomboter.
- Doe nu de witte kaas met de peterselie verspreiden over deze laag deeg.
- Neem een nieuwe bal en herhaal hiermee de stappen 13 t/m 17. (Als je nog wat witte kaas over hebt kun je die na de volgende laag deeg nog verspreiden)
- Herhaal de stappen 13 t/m 17 ook met de laatste 2 balletjes. Als het goed is heb je nu een prachtig gevulde vorm.
- Klots het laatste ei los en bestrijk hiermee de bovenste laag van je deeg.
- Plaats de vorm voor ongeveer 30/35 minuten in een oven van 200 graden. (Je su börek is klaar als de kleur goudbruin is)
Als je van wat pittig houdt kun je bij de kaas ook nog wat rode peper mengen en/of iets extra zout toevoegen.
Eet smakelijk!
Ziet er heerlijk uit, welk meel heb je gebruikt?
Resultaten verschillen in baksels nogal bij diverse meelsoorten.
Hoi Jeandrine, ik heb zelf de broodmix van Schär gebruikt, maar ik denk dat het met elke mix heel goed kan. Normaal gesproken ben je bij baksels afhankelijk van rijzen, etc. maar dat speelt hier allemaal niet.