Dit jaar moeten we het helaas doen zonder het Nederlands elftal op het Europees Kampioenschap in Frankrijk. Geen oranje vlaggetjes in de straten, geen voetbalplaatjes bij de buurtsuper. Ja, er is natuurlijk nog de Tour de France, maar sinds Joop Zoetenmelk (wie kent de naam nog?) doen we eigenlijk niet meer mee. En voor de Olympische spelen in augustus hoeven we tot dusver ook niet warm te lopen, de meeste sporters lijken de limieten niet te halen en mogen dus niet eens van start. Nee, dit jaar voor ons geen reden om de straten oranje te doen kleuren…
…Of wacht, we hebben natuurlijk nog altijd Koningsdag, 27 april is het weer zover. En omdat je al die oranje spullen de rest van het jaar dus gewoon kunt laten hangen zou ik zeggen “Trek alles uit de kast” en vier Koningsdag alsof je leven er vanaf hangt 🙂
Deze maand gaat het gezamenlijke bloggers collectief #wijbloggenglutenvrij over een Glutenvrije Koningsdag. Onderaan deze post vindt je de namen en de webadressen van de andere deelnemers van deze maand.
Elk jaar breng ik mijn Koningsdag (en voorheen mijn Koninginnedag) door in Amsterdam. Gewoon lekker het centrum van de stad door struinen, kijkend naar de bootjes op de grachten, de vrijmarkt in het Vondelpark bezoeken en gewoon af en toe wat eten. Maar dat laatste blijkt met een gluten intolerantie helaas wel een uitdaging. Vorig jaar beleefde ik mijn eerste glutenvrije Koningsdag en ik vond het best lastig. Is het normaal al lastig als je in een restaurant binnenstapt en moet vertrouwen op de glutenvrije kennis en kunde van de kok, op de straathoeken in Amsterdam is dat nog een paar stappen ingewikkelder. Want hoe weet ik nou of de saté die er door ene Franklin verkocht wordt gluten bevat? Of hoe weet ik of de bal gehakt van Jan, die luid schreeuwend om aandacht op de andere hoek zijn waren aanprijst, voldoet aan onze zero-gluten eisen? We weten het simpelweg niet, en het meest lastige is dat vragen hier in de meeste gevallen niet helpt, want de kans dat Franklin of Jan zelf weten wat er in hun producten zit is nihil.
Eigenlijk hebben we op dit soort dagen niet heel veel keus. Vorig jaar kwam ik gelukkig langs een kraam met gebrande noten en kon ik (redelijk) veilig toch nog iets naar binnen werken. Of, speel op veilig en pak een zakje voorverpakte naturel chips van een kleedje zoals Elize van Stories of a Coeliac vorig jaar aangaf te hebben gedaan. Of wellicht kun je zoals Harmke van Miss Glutenvrij vorig jaar adviseerde, binnenlopen bij de Mac voor een glutenvrij frietje en een salade. En heb je geluk dan kun je daar nu inmiddels ook terecht voor een glutenvrije hamburger. Maar, zouden ze daar wel heel veilig werken op dit soort extreem drukke dagen? Of zijn ze dan ook bij die grote gele M net iets minder oplettend dan anders?
Hoewel ik als ik ergens heen ga, eigenlijk nooit iets mee neem van huis, omdat ik mezelf dan dwing een glutenvrije oplossing te vinden, is het wellicht met Koningsdag toch verstandig voor de zekerheid een aantal glutenvrije reepjes of koekjes in je zak te stoppen. Het lijkt me de enige 100% veilige oplossing voor Koningsdag.
En ja, ik zou natuurlijk ook zelf nog een plek kunnen verwerven tussen Franklin en Jan en daar een glutenvrije kraam neerzetten. Op zich wel heel handig voor alle glutenvrije eters in Amsterdam die daar dan toevallig langslopen… maar ik geef er denk ik toch de voorkeur aan gewoon te genieten van die ene spaarzame dag dat dit jaar de straten oranje kleuren.
Wat doe jij om dit jaar Koningsdag glutenvrij door te komen?
Of ga jij zelf met glutenvrij lekkers staan? Laat het hieronder weten, dan komen er vast een hoop mensen even bij je langs 🙂
Andere bloggers die deze maand over een Glutenvrije Koningsdag schrijven voor #wijbloggenglutenvrij zijn:
Ik heb een speciaal Koningsdagrecept voor oranjekoekjes gemaakt, lekker vrolijk en voedzaam die je misschien kunt meenemen.
Veel plezier op Koningsdag!