De afgelopen week kwam ik tot twee keer toe een glutenvrij tijdschrift tegen in de boekenwinkel. Het ene kende ik al van een aantal eerdere uitgaven, maar de ander was voor mij geheel nieuw. Ik kocht ze beide en het leek me goed jullie een indruk te geven van de inhoud.
Omdat ik jullie objectief wil informeren heb ik bewust geen contact opgenomen met de uitgevers en mag ik dus helaas omwille van copyright geen foto’s en/of teksten laten zien van de binnenpagina’s.
Lekker zoet en Glutenvrij bakken
Prijs: € 6,95
Uitgever: Vipmedia Publishing & Services
Dit tijdschrift, of eigenlijk is het qua formaat bijna een boekje, want het bevat maar liefst 128 bladzijden, staat vol met 51 zoete glutenvrije recepten en is een vertaling van het Australische blad ‘Sweat Treats’. Het tijdschrift begint met een stukje introductie waarbij ze duidelijk inzetten op zowel de coeliakie patiënten die geen gluten ‘mogen’ eten als ook de mensen die gewoon omwille van hun lifestyle geen gluten ‘willen’ eten. Logisch, want ze willen er uiteraard zoveel mogelijk van verkopen.
Niet zo logisch is dat ze een paar bladzijden later aangeven dat je voor de bereiding van de gerechten gewoon je huidige keukenmaterialen gebruikt. Letterlijk schrijven ze “Het bakken van een taart of vorm doe je nou eenmaal in een vorm, ongeacht of de taart of cake gluten bevat”. Op zich natuurlijk helemaal juist, maar niet zo handig als iemand het tijdschrift koopt omdat hij of zij iets lekkers wil bakken voor een vriend die coeliakie heeft. Omdat ze op de pagina’s daarna wel weer stilstaan bij het belang van het lezen van alle etiketten, etc. lijkt het een onoplettendheidje.
Het tijdschrift is opgebouwd in 7 recepten-hoofdstukken, zoals ‘Een goed begin van de dag’, ‘Tijd voor cake’ tot ‘Onweerstaanbare desserts’ en ‘Speciaal voor de kids’. Persoonlijk vind ik het knap dat men er in geslaagd is er zoveel categorieën van te maken, maar leuk is het zeker. De gemeenschappelijke deler bij allemaal: ZOET!
De recepten zelf zijn goed te volgen, ze geven duidelijk per stap aan hoe het bereid moet worden. Bovendien is het handig dat ze bovenaan elk recept vermelden voor hoeveel porties het recept geschikt is, hoe lang de voorbereiding duurt en hoe lang je er in totaal mee bezig bent voor je er je tanden in kunt gaan zetten.
Omdat ik geen ruzie wil met de uitgever kan ik uiteraard geen volledige opsomming geven van de recepten die je in dit tijdschrift zult vinden, maar het loopt uiteen van ontbijt muesli, choco-pepermunt slices, natte cake met witte chocolade tot aardbeientaart. Kortom, als je van zoet houdt dan biedt het je meer dan voldoende keuze.
Al met al een tijdschrift dat handig is om in huis te hebben. Het formaat misstaat zeker ook niet in je boekenkast. Zo met de feestdagen wellicht altijd leuk om te geven of te krijgen.
Glutenvrij en 100% lekker
Prijs: € 5,95
Uitgever: Leisure Publications B.V.
Dit tijdschrift is een oude bekende, althans, het is dit jaar de 3e uitgave van het blad. Ook dit magazine is gebaseerd op een buitenlandse uitgave, in dit geval ‘World of Food magazine’. Over de eerste uitgave van dit jaar schreef ik eerder al eens, je vindt dat blog hier: Glutenvrij Magazine 1
Het tijdschrift staat bol met maar liefst 87 recepten, verdeeld over 98 pagina’s. Grote verschil met het andere magazine is naast het verschil in formaat, dat deze naast zoete recepten ook een grote variatie aan andere recepten bevat. Daarnaast bevat dit blad een behoorlijk aantal advertenties. Daarmee lijkt het veel meer op een echt tijdschrift dan bovenstaand blad.
Dit magazine begint steevast met het prikbord met tips & trics gevolgd door een paar pagina’s basis. En deze keer zijn dat handige tips om goedkoop glutenvrij te eten. Maar daarna gaat het snel los met de recepten.
Dit tijdschrift deelt de recepten in 5 heldere kopjes in, te weten ‘brood’, ‘ontbijt’, ‘hartige hapjes’, ‘diner’ en ‘zoet’. Duidelijk, maar een stuk minder creatief dan de indeling van Lekker zoet en Glutenvrij bakken.
Ook in dit magazine zijn de stappen om tot een geslaagde uitvoering van het recept te komen goed te volgen. En net als bij het andere blad is ook hier keurig aangegeven hoeveel porties je gaat maken en wat de bereidingstijd is. Handige is dat ook de calorieën en vetgehalte van het recept vermeld staan. Voor een indicatie een goede toevoeging, maar het lijkt me niet helemaal zuiver om je er aan vast te houden. Het zal allemaal toch afhankelijk van de precieze ingrediënten die je koopt nog vast wel erg schommelen.
Een aantal recepten die je in deze uitgave gaat tegenkomen zijn: ‘Platbrood met gedroogde tomaten’, ‘Hazelnootbroodjes’, ‘Hete kip met kikkererwten’, Hachéé en ‘Chocoladefondantcakejes’.
Al met al geldt ook voor dit tijdschrift dat het leuk is om thuis klaar te hebben liggen als je zelf even zonder inspiratie zit. In vergelijking met een kookboek heb je hier voor een relatief klein bedrag een heleboel recepten.
[…] glutenvrije man schreef onlangs over 2 tijdschriften die nu in de winkels liggen: Lekker zoet & Glutenvrij en 100% lekker. Lees zijn blog […]