De Glutenvrije Man

  • Home
  • Over mij
  • Blog
  • Reviews
  • Coeliakie
    • Wat mag ik wel?
    • Wat mag ik niet?
  • Recepten
    • Voeg een recept toe
  • Restaurants/Winkels
  • Bloggers
  • Contact
    • Adverteren
  • Privacybeleid

Maanzaad Challah

21 juni 2015 By Gerry 12 Comments

Vandaag een recept met een heel persoonlijk tintje. Het is Vaderdag en hoewel mijn vader inmiddels al weer 11 jaar terug is overleden staat mijn blog van Glutenvrije Maanzaad Challahvandaag toch in het teken van hem, de man die er voor zorgde dat ik besta. Mijn vader was een geweldige lieve man, een man bij wie zijn gezin altijd voorop stond. Die als het nodig was voor ons vocht als een leeuw. Een vader zoals een vader hoort te zijn, en wat ben ik trots op die van mij.

Ik hoor je denken…… leuk, maar hoe brengt ons dat bij een recept? Goed dat je het vraagt, dat zal ik je vertellen 🙂

Mijn vader was Joods en hoewel wij daar thuis verder niets aan deden, was er één ding wat er altijd op zaterdagochtend op tafel stond. Vers van de warme bakker, een maanzaad challah. Het maakte mijn vader niet uit waar hij het brood vandaan moest halen en het maakte hem ook niet uit of het wel aan de Joodse spijswetten voldeed, maar het moest en zou zaterdagochtend op tafel staan. Zelfs nadat ik getrouwd was, kwam hij nog elke zaterdagochtend een challah brengen. Dat bleef zo, tot vlak voor zijn dood in 2004. Als een soort van eerbetoon aan mijn vader hebben we met elkaar de traditie voortgezet en 10 jaar lang elke zaterdag beurtelings de challah gehaald. Tot ik vorig jaar de diagnose coeliakie kreeg en geen gewoon brood meer mocht…….. weg maanzaad challah, weg jarenlange traditie……..

Ik stapte er overheen. Deed er luchtig over, het was immers niet anders. Glutenvrij brood is al een ontdekking op zich, dus een brood vlechten met een deeg dat geen deeg wil zijn maar eerder een cake beslag…. dat ging hem niet worden. Tot 2 weken terug mijn zus me wees op een website waar iemand stond met een 20150612_185710glutenvrije challah. Ik zocht uit hoe ze dat voor elkaar had gekregen en ontdekte dat ze omdat vlechten van het glutenvrije brood niet gaat, een challah vorm had gebruikt. Ik ging op ontdekkingstocht en vond uit dat ik hem in Engeland kon bestellen bij Tastes Of Torrisholme.

2 dagen later had ik hem in huis en kon het bakken beginnen. Ik combineerde een aantal recepten en bakte mijn allereerste glutenvrije maanzaad challah. Met wat boter en suiker smaakte hij als gebak zo lekker. Ik was ontzettend trots en heb best een traantje weggepinkt. Het was gelukt, als ode aan mijn vader stond er zaterdagochtend een maanzaad challah op tafel. Vandaag, Vaderdag een mooie gelegenheid dit recept met jullie te delen.

Voor de challah:
500 gram broodmix wit
225 ml melk
3 eieren
125 gram boter
20 gram zuurdesempoeder (optioneel)
8 gram gist
8 gram ultratex-3 (optioneel)
8 gram psylliumvezels

Voor de topping:
Maanzaad
1 ei
Water

Mix alle droge ingrediënten goed door elkaar. Voeg de melk toe aan de mix en voeg 1 voor 1 de 3 eieren toe. Mix na het laatste ei 5 minuten door op de hoogste stand. Smelt de boter zacht (30 sec. in de magnetron werkt prima) en voeg deze in kleine beetjes toe aan de mix. Mix steeds even door tot de boter goed is opgenomen voor je weer een beetje nieuwe boter toevoegt. Laat als alle boter erin zit opnieuw voor minimaal 5 minuten mixen op de hoogste stand.

Vet de vorm in en vul deze met de mix. Zorg ervoor dat je de mix goed aandrukt in de vorm en strijk glad met een natgemaakte hand. Dek af met een vochtige theedoek en laat een half uurtje rijzen tot het deeg net de rand van de vorm raakt.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Zodra de oven op temperatuur is schenk je wat kokend water op de plaat onder in de oven zodat er stoom ontstaat. (Heb je geen plaat waar je water op kunt doen, kies dan voor een kommetje met heet water onderin je oven) Plaats nu de vorm op een rooster in de onderste helft van de oven en bak voor 30 minuten.

Haal het brood uit de oven en keer hem uit de vorm op een rooster of een stuk bakpapier. (Let op: Zet de oven niet uit, het brood moet er Glutenvrije Challahnog een keertje in.) Mix het ei met een klein beetje water en bestrijk het brood ermee. Verdeel nu het maanzaad mooi gelijkmatig over de gevlochten kant van het brood, plaats hem terug in de oven en bak het brood nog voor 10 minuten door tot ook de gevlochten kant goudbruin is.

Natuurlijk kun je het maanzaad vervangen door sesamzaad mocht je voorkeur daar naar uit gaan. Of wellicht heb je hem liever zonder zaadjes, ook dat kan natuurlijk. En uiteraard kun je er ook een gewoon brood van maken door hem te bakken in een andere bakvorm. De structuur en smaak lijkt een beetje op een brioche.

Warm, met boter en suiker is hij het lekkerst, dus laat hem een beetje afkoelen en geniet……..

20150612_231327

Deel dit bericht:

  • Delen
  • E-mail
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Print

Filed Under: Blog, Broodexperimenten, Recepten Tagged With: Brood, Challah, glutenvrij, Maanzaad

Comments

  1. Mirjam says

    22 juni 2015 at 12:33

    Volgens mij komt mijn reactie weer niet door.
    Eens proberen zonder website.

    Wat een mooi verhaal. Ik krijg er kippevel van…

    Beantwoorden
    • Gerry says

      22 juni 2015 at 19:22

      Zo komt hij er inderdaad wel door Mirjam. Dank dat je de moeite hebt genomen het toch nog een keer te proberen. Heb je al enig idee waar het door komt? Er is ook nergens een andere reactie van jou van vandaag terug te vinden. Heel bijzonder.

      Beantwoorden
  2. Inge says

    22 juni 2015 at 16:24

    Top Gerry!

    Beantwoorden
    • Gerry says

      22 juni 2015 at 19:22

      Dankjewel Inge

      Beantwoorden
  3. Jozien says

    22 juni 2015 at 16:29

    Sinds kort weet mijn man dat hij Joodse roots heeft. Het geslacht is vanaf overgrootvader niet Joods meer, maar is daarvoor lange jaren volkomen Joods geweest. En sinds de ontdekking van deze roots hebben we een grote interesse in alles wat hoort bij de Joodse gebruiken en gewoonten.
    Ik vind het daarom gaaf dat je dit recept met ons deelt. Allereerst ga ik op zoek naar zo’n mooie bakvorm voor dit brood en vervolgens ga ik het recept zeker proberen! Dank je wel!

    Beantwoorden
    • Gerry says

      22 juni 2015 at 19:33

      Mooi om te lezen Jozien. Het gaat je vast lukken dit recept te volgen. Overigens voldoet het recept niet aan de Joodse spijswetten. Maar dat was voor mijn vader (en voor ons) nooit van belang. Het ging om de traditie van de challah en de sjabbat. Wil je het goed doen dan moet ten minste 51% van je meel bestaan uit glutenvrije haver en de melk moet je dan vervangen door water…… Maar die van mij is lekkerder 🙂

      Beantwoorden
      • Jozien says

        25 juni 2015 at 07:59

        Nee, dit brood hoeft voor ons ook niet te voldoen aan de spijswetten. Het gaat ons vooral ook om de traditie! Dus dan kies ik toch voor jouw variant van het lekkerder brood ?

        Beantwoorden
  4. Bert says

    23 juni 2015 at 18:36

    Mooi verhaal Gerry….
    Ik heb geen Joodse achtergrond, en eet ook niet meer per se glutenvrij, maar deze ga ik zo gauw ik weer thuis ben een keer proberen. Ter ere van jou, en je vader.

    Beantwoorden
    • Gerry says

      23 juni 2015 at 19:53

      Thanks Bert. Maar blijf nog maar mooi even in ons kikkerland om van je moeder te genieten. Canada wacht wel.

      Beantwoorden
  5. Brigitta says

    10 april 2020 at 16:20

    Er wordt helemaal geen gist in het recept gebruikt? Of zit dat al in de broodmix?
    Mooi verhaal!

    Beantwoorden
    • Gerry says

      10 april 2020 at 17:25

      Jawel hoor, er staat 8 gram droge gist in het recept vermeld.

      Beantwoorden
      • Brigitta says

        10 april 2020 at 17:51

        ? overheen gelezen! ?

        Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

De Glutenvrije Man

08AD3540-3801-4805-8188-90EE038A2695_1_201_a Welkom! Ik ben Gerry Mulder. Op 14 juli 2014 kreeg ik de diagnose Coeliakie en sindsdien ben ik bezig mijn weg te vinden in de glutenvrije wereld. Op mijn blog krijg je een inkijkje in het leven van een man met een gluten intolerantie maar vind je ook recepten, reviews en nieuwtjes. Heb je vragen? Laat het me vooral weten.

Volg ons op social media

  • Instagram
  • Facebook

Wil je niets meer missen?

Wil je niets missen van De Glutenvrije Man? Laat dan hier je e-mailadres achter en klik op de knop er onder. Je ontvangt dan een meldingen zodra er een nieuw bericht verschenen is.

Voeg je bij 163 andere abonnees

De Glutenvrije Man op Facebook

De Glutenvrije Man op Facebook

Bloglovin

Meest recente berichten

  • We zijn er (bijna) klaar voor!
  • Slagroomtruffels
  • Recept: Chocolade Pistache Taartje
  • WOW! Patisserie cursus Bij Robèrt
  • Coeliakie en een maagverkleining kan dat?

Recente reacties

  • coeliakie en over/ondergewicht - het verhaal van Gerry - Ik ben glutenvrij op Het is bijna zover, 5 kilometer hardlopen
  • Gerry op Vers brood test 3: Allergento
  • Lenting op Vers brood test 3: Allergento
  • Glutenvrije kaarten - Ik ben glutenvrij op Restaurants/Winkels
  • bettina sluyts op WOW! Patisserie cursus Bij Robèrt

Alle berichten

  • #wijbloggenglutenvrij (30)
  • Blog (113)
  • Broodexperimenten (12)
  • Broodtest (5)
  • De diagnose (2)
  • Recepten (18)
  • Reviews (19)

Recente berichten

Copyright © 2018 · De Glutenvrije Man

loading Annuleren
Bericht niet verstuurd - controleer je e-mailadres!
E-mail-controle mislukt, probeer het opnieuw
Helaas, je blog kan geen berichten per e-mail delen.