Het is de 15e van de maand en tijd voor het gezamenlijke bloggersinitiatief #wijbloggenglutenvrij. Deze maand beantwoorden alle deelnemende bloggers de vraag: “Hoe ziet jouw ontbijt eruit?” Onderaan dit blog zie je welke andere bloggers er deze maand mee doen.
Ik ben opgegroeid in de tijd dat je voor ontbijt en lunch gewoon brood at en er ‘s avonds aardappelen op het menu stonden. Nee, niet 1 dag in de week, maar gewoon alle dagen. Hoewel, op zaterdagavond kwamen de aardappelen er niet aan te pas. Dan aten we ook ‘s avonds brood :-). En hoewel ik aardappelen nog steeds heerlijk vind, is er in de loop der jaren ook bij mij wel variatie in gekomen. Nu eten we die Hollandse piepers nog maar een enkele keer per week.
Dat geldt wat mij betreft niet voor het ontbijt, daar kan ik kort in zijn: Ontbijt = Brood! Ik heb het geprobeerd, ontbijten met yoghurt, met cruesli of iets anders, zeker tijdens de vakanties, maar telkens weer verlang ik terug naar brood. Dat is misschien ook wel de reden dat ik vanaf dag 1 dat ik glutenvrij moest eten er alles aan gedaan heb een glutenvrij brood te vinden wat lekker is.
Ik heb inmiddels vele soorten glutenvrij brood geprobeerd en nog veel meer broodmixen aan een test onderworpen. Na ruim 15 maanden glutenvrij te zijn ben ik er gelukkig in geslaagd mezelf dagelijks een lekker brood voor te schotelen. Soms kant en klaar uit de winkel, maar meestal met veel liefde zelf gebakken. En nee, nog altijd niet 100% zoals een gewoon ‘glutenvol’ brood smaakt. Nog altijd kijk ik als we met het hele gezin ontbijten lekkerbekkend naar het brood van de rest. Er naar kijken is al genoeg om te weten hoe het proeft, hoe het voelt…… en om te weten dat het helaas zo nooit meer zal zijn.
Natuurlijk, er zijn een aantal broden verkrijgbaar die absoluut een glutenvrije 10 verdienen. Ik koop als ik in de buurt ben graag een brood bij Paula van de Gebaksjuwelier in Culemborg. En onlangs was ik in Scheveningen bij Yvette en haar The Welsh Bakestone, en ook haar broden verdienen een dikke 10. Beide dames betekenen met hun bak-kunsten een hoop voor glutenvrij Nederland. Maar ondanks dat hun broden geweldig zijn, is de smaak en de beleving van een glutenvol brood toch anders.
Klaar met mijn zoektocht naar glutenvrij brood ben ik dan ook nog lang niet. Ik heb nog een heleboel recepten liggen die ik wil proberen. Bij Yvette proefde ik het brood met haver, en ik was verbaasd hoe lekker dat was. Met haver wil ik binnenkort dus ook zelf eens experimenteren. Zodra dat een lekker brood oplevert deel ik natuurlijk gelijk hier het recept. Tot die tijd kan ik je van harte mijn oudere recepten voor de knapperige witte bollen of het vezelrijke granenbrood aanbevelen.
Mijn ontbijtje bestaat dus gewoon uit brood, meestal belegd met een plakje kaas (Old Amsterdam) of een simpele worstsoort als ham of cornedbeef en een enkele keer met pindakaas. En in het weekend? Dan is er tijd voor een paar gekookte eitjes. En hoewel mijn ontbijt met elke dag brood wellicht wat eentonig lijkt, ben ik er zelf erg gelukkig mee. Ik sla het ontbijt echt nooit over zoals 1 op de 3 Nederlanders volgens een onderzoek uit 2014 blijkt te doen (Bron: Nu.nl). Ik moet er niet aan denken om niet te eten. Mijn lichaam heeft die paar sneetjes brood ‘s ochtends hard nodig. Er gaat dan ook dagelijks een keurig trommeltje mee naar mijn werk, wat eenmaal aangekomen achter mijn bureau gelijk open gaat. Kop koffie erbij en smullen maar…. Ik kijk nu al uit naar mijn ontbijt van morgenochtend.
Wat is jullie favoriete glutenvrije ontbijt? Is dat net zo saai als dat van mij of juist heel gevarieerd?
Andere bloggers die deze maand schrijven voor #wijbloggenglutenvrij zijn:
Schrijfsels van mij
Glutenvrije Mama
Glutenfree Amsterdam
Miss Glutenvrij
Laurien Is
Mijn Serendipity
Glutenvrije Blog
Glutenvrij Reizen
Ik ben Glutenvrij
Home of Comfort
Pink Pequena
More than Soup
Creatief Glutenvrij
Ha, mijn ontbijt is meestal net zo saai 🙂 Ook ik was en ben een broodeter, maar of ik na bijna 8 jaar glutenvrij nog weet hoe glutenvrij brood smaakt? Heeft smaak een geheugen? Ach, (bijna) alles went ….
Inge
Heeft smaak een geheugen? Goeie vraag….. Ik denk dat als het had gekund een klein hapje genoeg zou zijn om alle herinneringen weer te prikkelen. Maar alles went, dat ben ik met je eens. Soms is het zoals het is.
Niet vreemd hoor, ik ontbijt ook regelmatig ‘heel saai’ met glutenvrij brood 🙂
🙂
Ik vind het ook helemaal niet saai hoor, als je het maar lekker vind. Leuk dat je ook bij Yvette bent geweest in Scheveningen.
Toevallig moet ik morgen in Den Haag zijn, dus ik ga nog een keer naar Yvette.
Maar deze keer heb ik vooraf even wat besteld…… Weet ik zeker dat niet voor niets ga.
Als ik weinig brood meer in de vriezer heb ontbijt ik vaak met havermout pap. Of met Teff pap ,dat lijkt op Brinta. Is van de Breakfast lijn van Joannesmolen. Lekker warm in de winter. Sinds kort bak ik met haverbroodmix van Roley’s. Ik bak er 2 tegelijk en dan in porties in de vriezer. Dat is echt smullen!
Mijn ontbijt is havervlokken met gebroken lijnzaad en rozijnen met sojamelk.
De havervlokken met rozijnen en gebroken lijnzaad dat zet ik de avond van te voren in de week. Ik heb glutenvrij gebakken van Damhert donkerbruin en heb er zelf wat teff en lijnzaad toegevoegd en dan is het brood wat steviger en niet zo droog.
Ik eet haast nooit meer brood. Maar ik ga zometeen toch echt weer een broodje in de machine gooien. Kan dochterlief morgen tosti eten ;-).
Ze treft het maar met zo een moeder ?
Ik heb een heerlijk glutenvrij broodrecept met de haverbroodmix van Provena! Ik heb meerdere broden gebakken, maar dit is echt mijn alltime favourite! Interesse in het recept?
Ik sta ‘s ochtends altijd heel vroeg op en ontbijt dan niet thuis maar in de auto of zodra ik op school aan kom. In de auto eet ik vaak een boterhammetje met jam of pindakaas en ik ontbijt ook vaak met yoghurt en crunchy oat muesli. In het weekend houd ik ook heel erg van appeltaartontbijtjes: warme appel met havervlokken en kaneel.
Hoi Jobke, ik zou dat recept heel erg graag uitproberen. Dus als je het zou willen delen zou dat fantastisch zijn. Ik heb toevallig een pak Provena staan.
Natuurlijk wil ik het delen. Kun je misschien je emailadres naar me sturen??
Il zou dat recept ook graag willen.
Als je me je emailadres geeft, stuur ik het op. Ik wil het ook wel hier plaatsen, maar weet niet of Gerry dat ook goed vindt…
Misschien kan Gerry het recept doorsturen of mijn e-mail adres aan jou geven. Wil niet dat mijn mailadres op de site komt te staan.
Komt helemaal goed, ik ga het recept plaatsen op het receptendeel van deze blog 🙂
Hoi Wanda, Jobke heeft het recept inmiddels online gezet onder de kop “recepten” van mijn site. Of voor een directe link: http://www.deglutenvrijeman.nl/recipes/