In het kader van het gezamenlijke bloggers initiatief #wijbloggenglutenvrij, behandelen we deze maand allemaal de vraag wat er op de kaart zou staan als je een glutenvrij restaurant zou bezitten. Een vraag waar ik deze maand heel graag antwoord op geef. Onderaan dit blog lees je wie er nog meer mee doen.
Ik moet bekennen dat ik al veel langer over deze vraag heb nagedacht. Vrij snel nadat ik glutenvrij moest eten begon ik me ontzettend te storen aan de manier waarop heel veel dingen in het glutenvrije leven zijn geregeld. Vaak simpele zaken als; Waarom staan bij Albert Heijn de glutenvrije producten tussen het schap met tandpasta en medicijnen? Waarom zitten glutenvrije winkels in sommige gevallen op een industrieterrein waar je normaal alleen komt om de bouwmarkt te bezoeken? Waarom zijn wij als glutenvrijen ineens anders in een restaurant? Intussen heb ik me er wel bij neergelegd dat het nooit helemaal hetzelfde zal zijn. Maar wat zou ik graag de barrière tussen glutenvolle en glutenvrije mensen verwijderen.
Al heel lang denk ik dan ook na over een manier om die 2 werelden, die nu soms zo gescheiden lijken, bij elkaar te laten komen. Dat je ergens kunt gaan zitten zonder dat je je af hoeft te vragen of het wel veilig is, of eerst vragen moet gaan stellen of uitleg moet geven. Maar gelijkertijd ook een plek waar je glutenvolle tafelgenoten gewoon aanschuiven en genieten van dezelfde lekkernijen zonder zich af te vragen wat ze aan het eten zijn. Is dat mogelijk?
Ik was al heel ver met het uitdenken hoe dat er dan uit moest gaan zien. Wat er dan verkrijgbaar moest zijn, etc. Alleen had ik werkelijk geen idee of het ook echt zou kunnen. Of die wens om die 2 werelden te combineren, ook in werkelijkheid kans van slagen zou hebben. Of het levensvatbaar zou zijn. Tot afgelopen week……
Op het moment van schrijven ben ik aan het genieten van mijn laatste dag in Amerika, en het was hier in Amerika waar ik het concept wat al een tijd door mijn hoofd spookt ineens in de praktijk zag. Nadat we ‘s avonds uit eten waren geweest en ik een geweldige glutenvrije pizza had gegeten, kreeg ik de tip om voor het ontbijt of de lunch de andere dag een bezoek te brengen aan een café een paar kilometer verderop. Alles zou daar glutenvrij zijn, niets uitgezonderd. Dat klonk zo mooi dat we er wel heen moesten gaan. Toen ik binnenkwam wist ik niet wat ik zag. Een drukke gezellige zaak, waar je een heerlijk broodje kon bestellen, een stuk quiche, een muffin of een koek kon kopen, of nog aantal andere glutenvrije lekkernijen. Maar, waar je ook koffie en thee kon bestellen waar men bij de Starbucks nog wat van kon leren. Geweldig! En volgens mijn vrouw heb ik lange tijd niet zo zitten glunderen!
Uiteraard bestelde ik een broodje, maar mijn glutenvolle vrouw ook. Ik was heel benieuwd hoe dat zou gaan worden. En ik kan jullie vertellen dat het een heerlijk broodje was. En niet onbelangrijk, ook mijn vrouw vond haar glutenvrije broodje lekker. Ik bestelde nog een stuk quiche, en kreeg er van de eigenaar nog een zoet bladerdeeg gebakje met dadels bij. Ook deze waren beide erg lekker.
In het gesprek wat ik daarna had met de eigenaar, Teddy, werd me duidelijk dat het hier ging om iemand die buitengewoon trots was op zijn tent en die een waanzinnige passie had voor wat hij aan het doen was met zijn mensen. Hij vertelde me dat ongeveer de helft van zijn klanten echt geen gluten mocht eten en de andere helft gewoon graag kwam omdat ze de zaak leuk vonden en de producten lekker en een aantal vanuit de hype. Slechts een enkele keer klaagde er wel eens iemand over het broodje. Ik heb de 2 daaropvolgende dagen welke ik nog in de stad was mijn ontbijtje daar genoten en elke keer met verbazing gekeken naar de hoeveelheid mensen die daar soms letterlijk in de rij stonden om geholpen te worden. En, de zaak bestaat nog pas een half jaar.
Ik heb met de eigenaar afgesproken dat we binnenkort per e-mail contact hebben, zodat we wat verder kunnen praten over hoe zijn concept verder in elkaar steekt. Voor mij is één ding duidelijk, het bijeen brengen van de glutenvrije en glutenvolle wereld kan wel degelijk.
Of ik het ooit aandurf zelf mijn concept in de markt te zetten? Ik weet het niet…… ik heb een hele goede baan en dan is het best een grote sprong in het diepe. Aan de andere kant, ik heb nu gezien dat het kan en ben zeker net zo gepassioneerd als Teddy is. Ik blijf er de komende tijd in ieder geval van dromen, dat kan geen kwaad 🙂 En wie weet komt het er ooit echt van……
Zouden jullie het fijn vinden als er een zaak was waar de glutenvrije- en de glutenvolle wereld zo in elkaar op zouden gaan?
Zo ja, waar zou dit dan aan moeten voldoen en wat moet er dan o.a. verkrijgbaar zijn?
En zo nee, waarom niet, of waarom denk je dat het niet werkt?
Andere bloggers die deze maand schrijven voor #wijbloggenglutenvrij zijn:
Glutenvrije Mama
Stories of a Coeliac
Laurien Is
Mijn Serendipity
Emily Glutenvrije Kleuter
Ik ben Glutenvrij
Home of Comfort
Pink Pequena
Creatief Glutenvrij
Mainly Marlot
Glutenfree Amsterdam
Glutenvrijers
Voor mij is Puur in Dordrecht zo’n plek. Hoewel het misschien wel veel kleinschaliger is. Iedereen die wel gewoon gluten eet durf ik er zonder bang te zijn dat ze het niet lekker vinden mee naar toe te nemen. Ik denk dus wel dat zo’n concept goed kan werken, maar ik denk dat het sowieso best zwaar werk is om een horeca onderneming goed te laten lopen. En dan neem je met glutenvrij waarschijnlijk nog een extra risico. Het blijft bij mij dus ook alleen een fantasie.. 🙂
Hoi Elize, ik ken Puur eerlijk gezegd nog niet. Misschien van de week maar eens een kijkje nemen. Ik ben vandaag teruggekomen en heb toch nog een paar dagen vakantie 🙂 Wat mij bij Puur en de andere die jij noemde zo tegenvalt zijn de beperkte openingsdagen. Dat lijkt te neigen naar dat het eigenlijk niet uit kan.
Hoi
De reden dat puur weinig dagen open is is gewoonweg een noodoplossing
Sorry maar naast het runnen van puur heb ik nog een andere baan van vier dagen in de week
Ben heel hard op zoek naar gemotiveerde mensen fie ook verstand hebben van wat ze aan het doen zijn
Dat is eigenlijk de enige reden dat ik maar 3 dagen open ben
Ik zet mijn iel en zaligheid daar en dat uit zich in een dteeds groter wordende klantenkring die allemaal erg gezellig. Zijn
Zou je graag eens verwelkomen en samen een kopje kofgie drinken
Mvg ingrid puur dordrecht
Hoi Ingrid, dank voor je reactie. Ik kom zeker binnenkort langs om Puur eens te bewonderen. Lijkt me leuk!
Ik ben heel nieuwsgierig hoe je de 4 dagen werken combineert met het runnen van Puur en hoe dit dan lukt. Je moet de kosten dan immers in 3 dagen terugverdienen en dat lijkt me buitengewoon lastig.
“The future belongs to those who believe in their dreams” ♡
Annemiek, je hebt 100% gelijk!
Met een grote glimlach lees ik jouw stuk. Wat fantastisch!
Nu is de eetcultuur in de VS anders dan hier. Wij gaan denk ik minder vaak een broodje buiten de deur eten. Maar als ik zie hoe goed de glutenvrije zaakjes hier in Nederland lopen zeg ik: Ga er voor!
Ik kom zeker langs!
Ik denk dat je ook hier best mensen kunt vangen om een broodje te komen eten mits je het maar laagdrempelig houdt. Wat ik gezien heb was echt fantastisch, beantwoorde precies aan wat ik in gedachte had. Wie weet wat de toekomst brengt.
Zo zeg hier droom ik van ! Echt geweldig en zou zeggen ga er voor !!
Leef je droom .
Een superleuk stuk om te lezen en als dat echt je droom is, wie houd je dan tegen? Alleen jij kunt je droom verwezenlijken en er zijn vast genoeg mensen die langs komen om een lekker broodje bij jou te komen eten.
Tja Suzanna, je hebt helemaal gelijk dat je een droom alleen zelf kunt verwezenlijken. Maar als je een goede baan hebt en de 50 nadert is het best een lastige stap.
Wij waren deze zomer in Wenen en daar is sinds kort ook een volledig glutenvrij en lactosevrij restaurant dat zich net als het café dat jij beschrijft richt op zowel de verplicht glutenvrijen alsmede zij die dat niet hoeven en willen. Aanrader, kijk eens op Zum Wohl, das restaurant das alle vertragen
Dank voor de tip, ik ga eens kijken.
Wat een (voor mij) geweldige aanvulling zou zijn, is letterlijk alle ingrediënten benoemen op de allergiekaart. Ik heb weliswaar geen glutenallergie, maar een tarwe allergie plus nog een hele lading andere voedselallergiën.
Mocht je in Dordrecht komen voor Puur en ‘s avonds nog heerlijk willen tafelen, het restaurant Diva’s bij bioscoop The Movies, niet ver van Puur vandaan, heeft heerlijk eten waar van de kaart kan worden gegeten zonder een allergische reactie naderhand. Zelfs opgeven van de allergiën was van tevoren niet nodig.
Dank voor je antwoord en je tip voor Dordrecht Marianne.
Hoi Gerry, wat gaaf man. Niet blijven dromen maar doen!! Ik kom ook zeker een broodje bij je eten en ik weet zeker wel meer mensen. Wij gaan graan naar Cherry in Hengelo, deze eigenaar heeft zelf ook coeliakie en zijn zoon ook, hij heeft zijn droom waar gemaakt en daar komt glutenvrij en glutenvol ook samen. Geweldig om eens met hem te praten onder het genot van een glutenvrij biertje, gedreven echtpaar op een goed lopende zaak. kijk hier maar eens :http://31382.frog09.proximedia.com/media/pdf/Glutenvrije-kaart.pdf
De griek en de chinees bij ons doen het ook super, in ons dorp kan ik bijna overal eten, zelfs bij de Mac. Ga er voor, ben heel erg benieuwd!!
Groetjes Gerda
Hoi Gerda, dank voor je enthousiaste reactie. Wat ik voor ogen heb gaat net iets verder dan dat wat Cherry doet. Die heeft naast glutenvrij ook producten met gluten en dat wil ik juist niet.
Wat ik zou willen is een lokatie waar glutenvrij en glutenvol gewoon van één en dezelfde kaart eten.
Niks geen kans op een klein foutje en kruisbesmetting, gewoon 100% glutenvrij, waar iedereen toch graag komt.
Afgelopen jaar woonde ik in Brno, Tsjechië voor mijn studie. Pas na drie maanden kwam ik achter fresh freaks bakery, glutenvrije bakkerij/café/restaurant. Ik ben er vaak geweest en ik mis die tent erg nu ik weer in NL woon. Ze hebben trouwens een Facebookpagina in het Engels. Overigens kon je in Brno op meer plaatsen goed glutenvrije eten en goedkoop. http://www.freshfreaks.cz/ en https://www.facebook.com/FreshFreaksBistro
Hoi Nienke, dank voor de tip. Ik heb de website en de Facebookpagina van ze even toegevoegd aan je reactie.