De Glutenvrije Man

  • Home
  • Over mij
  • Blog
  • Reviews
  • Coeliakie
    • Wat mag ik wel?
    • Wat mag ik niet?
  • Recepten
    • Voeg een recept toe
  • Restaurants/Winkels
  • Bloggers
  • Contact
    • Adverteren
  • Privacybeleid

Recept: Glutenvrije Chocolate Chip Cookies en Pizookie

23 september 2015 By Gerry 3 Comments

Glutenvrije_Chocolate_Chip_CookiesVandaag weer eens een keer een recept. En gelijk een dubbelslag, want ik geef jullie hier het recept voor heerlijke glutenvrije Chocolate Chip Cookies maar ook gelijk voor een glutenvrije Pizookie.

Voor het maken van de Chocolate Chip Cookies heb je geen mixer nodig, je gebruikt gewoon de 2x vijf vingers waarmee je (als het goed is) geboren werd. Hoe makkelijk is dat?

Wat heb je nodig:

  • 225 gram pure chocolate chips. (Dat is precies een bakje zoals je bij o.a. Xenos kunt kopen)
  • 200 gram glutenvrije bakmix (ik gebruikte Schär Mix C)
  • 100 gram licht bruine basterdsuiker
  • 75 gram kristalsuiker
  • 1 zakje vanille suiker
  • snufje zout
  • 1/2 theelepel bakpoeder
  • 1/2 theelepel baking soda
  • 1/2 theelepel xanthaangom of psylliumvezels (gebruik wat je in huis hebt)
  • 75 gram roomboter
  • 1 ei

Optioneel zou je nog kunnen variëren met de helft pure en de helft witte chocolate chips of een toevoeging van bijvoorbeeld fijngehakte macadamia noten. Zolang je zorgt dat het bij elkaar ongeveer 225 gram blijft doet het niets veranderen aan de rest van het recept, dus wees gerust creatief.

Bereiding:

Het meest handige is het als je eerst alle droge ingrediënten in een mengkom doet, dat me je handen even goed door elkaar mengt en vervolgens het ei en de boter toevoegt. Nu is het slechts een kwestie van alles goed door elkaar kneden tot het een niet plakkerige bal is. Kneed niet langer dan nodig is, anders loop je het risico dat de chocolate chips gaan smelten  😎

Bakken: 

Verwarm je oven voor op 180 graden en bekleed de bakplaat met bakpapier. Je zult nu even moeten bepalen of je kleine, grote of hele grote koekjes wilt….. Zelf maak ik wat grotere koekjes. Neem een stukje van het deeg en draai er een balletje van ter grote van een pingpongballetje en druk dit plat op de bakplaat. Wil je kleinere koekjes kies dan voor het formaat van een grote knikker.

Verdeel de platgedrukte balletjes gelijkmatig over de bakplaat en zorg dat er ruimte tussen zit want ze worden tijdens het bakken groter. Je bakt de koekjes in het midden van de oven in ongeveer 18 á 20 minuten goudbruin. Haal de bakplaat met de koekjes gelijk uit de oven en laat ze even afkoelen om ze daarna voorzichtig te verplaatsen naar een rooster om geheel af te koelen.

Hé wacht, stop! Waar is die Pizookie?

Natuurlijk ben je het deeg eigenlijk gaan maken voor het allerlekkerste dessert wat er bestaat, de Pizookie. Pas als je de Pizookie gemaakt hebt ga je van het overgebleven deeg de bovenstaande chocolate chip cookies maken. De ingrediënten en de bereiding van het deeg zijn voor de Pizookie dan ook precies hetzelfde als voor de chocolate chip cookies. Pizookie dankt zijn naam aan het feit dat het een in een klein pizza pannetje gebakken koek is, en is echt ontzettend lekker.

Wat heb je nodig voor de Pizookie:

  • Eén of meerdere pannetjes of ovenschaaltjes
  • Chocolate chip cookie deeg
  • Een bak romig vanille ijs

Zelf kocht ik een leuk pannetje met een diameter van 16cm bij de Action voor nog geen € 3,-. Als je daar een Pizookie in maakt dan is het eigenlijk een dessert voor twee personen (Of 1 hele grote vent met enorme trek), hoe romantisch is dat? Maar je kunt dus ook kleinere schaaltjes gebruiken als je liever desserts voor 1 persoon wil maken.

Bakken: 

Glutenvrije_PizookieVerwarm je oven voor op 180 graden. Neem een flink stuk van het deeg en druk dit op de bodem van het pannetje. Zorg ervoor dat de bodem van het pannetje volledig gevuld is met deeg. (Iets minder dan een cm dik)

Zet het pannetje op het rooster in het midden van de oven en bak voor 18 minuten. Haal het pannetje voorzichtig uit de oven en laat voor 10 minuten afkoelen. Als het goed is kun je het pannetje nu oppakken zonder je vingers te verbranden maar is het nog wel warm 🙂 

Haal het vanille ijs uit de vriezer en schep 2 keurige bolletjes die je bovenop elkaar op de nog warme koek zet.

Het enige wat je nu nog hoeft te doen is………… genieten!

 

Als jullie de Pizookie gaan maken ben ik heel benieuwd hoe hij er uit ziet en of je het ook zo lekker vindt. Dus, deel jij ook je foto’s van je Pizookie en laat je een reactie achter met wat je er van vond? Mag uiteraard ook van je favoriete Chocolate Chip Cookie smaak 🙂

Deel dit bericht:

  • Delen
  • E-mail
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Print

Filed Under: Blog, Recepten Tagged With: chocolate chip cookies, Koekjes, pizookie

Comments

  1. Josca says

    3 oktober 2016 at 10:35

    Hallo,
    Ik zou graag de chocolade cip cookies maken maar wat is xanthaangom of psylliumvezel.
    En waar kan ik dat kopen?
    Groetjes josca

    Beantwoorden
    • Gerry says

      6 oktober 2016 at 20:25

      Xanthaangom en psylliumvezels zijn producten die zorgen voor stevigheid/flexibiliteit in je producten. Ze nemen een deel van de lijmrol van de gluten over. In dit geval zorgen ze er voor dat je koekjes niet onmiddellijk uit elkaar vallen. Wel zo prettig 🙂

      En verkrijgbaar bij winkels als EkoPlaza, Natuurwinkel, de Tuinen, etc.

      Beantwoorden

Trackbacks

  1. Glutenvrije American chocolate chip speculaas cookies met amandel - glutenvrije mama schreef:
    5 januari 2019 om 00:00

    […] te geven over coeliakie en om zijn American Chocolate Chip cookies te verkopen voor de stichting. De Chocolate Chip Cookies van Gerry zijn to die for:  bros en knapperig met een goede chocolade smaak. Het beste kun je nu zijn zijn […]

    Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

De Glutenvrije Man

08AD3540-3801-4805-8188-90EE038A2695_1_201_a Welkom! Ik ben Gerry Mulder. Op 14 juli 2014 kreeg ik de diagnose Coeliakie en sindsdien ben ik bezig mijn weg te vinden in de glutenvrije wereld. Op mijn blog krijg je een inkijkje in het leven van een man met een gluten intolerantie maar vind je ook recepten, reviews en nieuwtjes. Heb je vragen? Laat het me vooral weten.

Volg ons op social media

  • Instagram
  • Facebook

Wil je niets meer missen?

Wil je niets missen van De Glutenvrije Man? Laat dan hier je e-mailadres achter en klik op de knop er onder. Je ontvangt dan een meldingen zodra er een nieuw bericht verschenen is.

Voeg je bij 165 andere abonnees

De Glutenvrije Man op Facebook

De Glutenvrije Man op Facebook

Bloglovin

Meest recente berichten

  • We zijn er (bijna) klaar voor!
  • Slagroomtruffels
  • Recept: Chocolade Pistache Taartje
  • WOW! Patisserie cursus Bij Robèrt
  • Coeliakie en een maagverkleining kan dat?

Recente reacties

  • Miss Glutenvrij op We zijn er (bijna) klaar voor!
  • Wim Klein Nagelvoort op Glutenvrij in Almere
  • Janine op Glutenvrije Matzes
  • Thijs op Glutenvrije Matzes
  • Ria Kivits op Vers brood test 2: Happy Bakers

Alle berichten

  • #wijbloggenglutenvrij (30)
  • Blog (113)
  • Broodexperimenten (12)
  • Broodtest (5)
  • De diagnose (2)
  • Recepten (18)
  • Reviews (19)

Recente berichten

Copyright © 2018 · De Glutenvrije Man

 

Reacties laden....
 

    loading Annuleren
    Bericht niet verstuurd - controleer je e-mailadres!
    E-mail-controle mislukt, probeer het opnieuw
    Helaas, je blog kan geen berichten per e-mail delen.