Vandaag weer eens een keer een recept. En gelijk een dubbelslag, want ik geef jullie hier het recept voor heerlijke glutenvrije Chocolate Chip Cookies maar ook gelijk voor een glutenvrije Pizookie.
Voor het maken van de Chocolate Chip Cookies heb je geen mixer nodig, je gebruikt gewoon de 2x vijf vingers waarmee je (als het goed is) geboren werd. Hoe makkelijk is dat?
Wat heb je nodig:
- 225 gram pure chocolate chips. (Dat is precies een bakje zoals je bij o.a. Xenos kunt kopen)
- 200 gram glutenvrije bakmix (ik gebruikte Schär Mix C)
- 100 gram licht bruine basterdsuiker
- 75 gram kristalsuiker
- 1 zakje vanille suiker
- snufje zout
- 1/2 theelepel bakpoeder
- 1/2 theelepel baking soda
- 1/2 theelepel xanthaangom of psylliumvezels (gebruik wat je in huis hebt)
- 75 gram roomboter
- 1 ei
Optioneel zou je nog kunnen variëren met de helft pure en de helft witte chocolate chips of een toevoeging van bijvoorbeeld fijngehakte macadamia noten. Zolang je zorgt dat het bij elkaar ongeveer 225 gram blijft doet het niets veranderen aan de rest van het recept, dus wees gerust creatief.
Bereiding:
Het meest handige is het als je eerst alle droge ingrediënten in een mengkom doet, dat me je handen even goed door elkaar mengt en vervolgens het ei en de boter toevoegt. Nu is het slechts een kwestie van alles goed door elkaar kneden tot het een niet plakkerige bal is. Kneed niet langer dan nodig is, anders loop je het risico dat de chocolate chips gaan smelten 😎
Bakken:
Verwarm je oven voor op 180 graden en bekleed de bakplaat met bakpapier. Je zult nu even moeten bepalen of je kleine, grote of hele grote koekjes wilt….. Zelf maak ik wat grotere koekjes. Neem een stukje van het deeg en draai er een balletje van ter grote van een pingpongballetje en druk dit plat op de bakplaat. Wil je kleinere koekjes kies dan voor het formaat van een grote knikker.
Verdeel de platgedrukte balletjes gelijkmatig over de bakplaat en zorg dat er ruimte tussen zit want ze worden tijdens het bakken groter. Je bakt de koekjes in het midden van de oven in ongeveer 18 á 20 minuten goudbruin. Haal de bakplaat met de koekjes gelijk uit de oven en laat ze even afkoelen om ze daarna voorzichtig te verplaatsen naar een rooster om geheel af te koelen.
Hé wacht, stop! Waar is die Pizookie?
Natuurlijk ben je het deeg eigenlijk gaan maken voor het allerlekkerste dessert wat er bestaat, de Pizookie. Pas als je de Pizookie gemaakt hebt ga je van het overgebleven deeg de bovenstaande chocolate chip cookies maken. De ingrediënten en de bereiding van het deeg zijn voor de Pizookie dan ook precies hetzelfde als voor de chocolate chip cookies. Pizookie dankt zijn naam aan het feit dat het een in een klein pizza pannetje gebakken koek is, en is echt ontzettend lekker.
Wat heb je nodig voor de Pizookie:
- Eén of meerdere pannetjes of ovenschaaltjes
- Chocolate chip cookie deeg
- Een bak romig vanille ijs
Zelf kocht ik een leuk pannetje met een diameter van 16cm bij de Action voor nog geen € 3,-. Als je daar een Pizookie in maakt dan is het eigenlijk een dessert voor twee personen (Of 1 hele grote vent met enorme trek), hoe romantisch is dat? Maar je kunt dus ook kleinere schaaltjes gebruiken als je liever desserts voor 1 persoon wil maken.
Bakken:
Verwarm je oven voor op 180 graden. Neem een flink stuk van het deeg en druk dit op de bodem van het pannetje. Zorg ervoor dat de bodem van het pannetje volledig gevuld is met deeg. (Iets minder dan een cm dik)
Zet het pannetje op het rooster in het midden van de oven en bak voor 18 minuten. Haal het pannetje voorzichtig uit de oven en laat voor 10 minuten afkoelen. Als het goed is kun je het pannetje nu oppakken zonder je vingers te verbranden maar is het nog wel warm 🙂
Haal het vanille ijs uit de vriezer en schep 2 keurige bolletjes die je bovenop elkaar op de nog warme koek zet.
Het enige wat je nu nog hoeft te doen is………… genieten!
Als jullie de Pizookie gaan maken ben ik heel benieuwd hoe hij er uit ziet en of je het ook zo lekker vindt. Dus, deel jij ook je foto’s van je Pizookie en laat je een reactie achter met wat je er van vond? Mag uiteraard ook van je favoriete Chocolate Chip Cookie smaak 🙂
Hallo,
Ik zou graag de chocolade cip cookies maken maar wat is xanthaangom of psylliumvezel.
En waar kan ik dat kopen?
Groetjes josca
Xanthaangom en psylliumvezels zijn producten die zorgen voor stevigheid/flexibiliteit in je producten. Ze nemen een deel van de lijmrol van de gluten over. In dit geval zorgen ze er voor dat je koekjes niet onmiddellijk uit elkaar vallen. Wel zo prettig 🙂
En verkrijgbaar bij winkels als EkoPlaza, Natuurwinkel, de Tuinen, etc.