De Glutenvrije Man

  • Home
  • Over mij
  • Blog
  • Reviews
  • Coeliakie
    • Wat mag ik wel?
    • Wat mag ik niet?
  • Recepten
    • Voeg een recept toe
  • Restaurants/Winkels
  • Bloggers
  • Contact
    • Adverteren
  • Privacybeleid

Een vezelrijk granenbrood

5 juli 2015 By Gerry 4 Comments

  EmailTweet
0 Full-screen

Een vezelrijk granenbrood

By Gerry  Broodrecepten

juli 5, 2015

Een granenbrood boordevol granen, en niet zomaar ééntje. Nee, een echt heel lekker smeuïg brood wat haast alle eigenschappen heeft van een glutenvol brood.

  • Prep: 1 hr
  • Cook: 40 mins

Ingrediënten

De ingrediënten:

250 gram Granenmeel van Allergento

225 gram Free From Fibre Rich meel

20 gram zuurdesempoeder (Finax)

10 gram eiwitpoeder

8 gram Ultratex-3

8 gram Psylliumvezels/Vlozaad

8 gram gist

450 ml koud water

50 gram (gezoute) roomboter

Aanwijzingen

1Doe alle droge ingrediënten gelijktijdig in een kom en mix deze goed door elkaar. (Ik gebruik zelf een keukenmachine, zodat ik mijn handen vrij houd.)

2Voeg daarna langzaam het water toe en mix voor tenminste 5 minuten op de hoogste stand. Vaak lees je in recepten dat het water lauw moet zijn. Ik gebruik liever koud water, dan verloopt het rijzingsproces net wat langzamer wat naar mijn mening de smaak ten goede komt.

3Na 5 minuten voeg je de wat zacht gemaakte boter toe en mix je opnieuw minimaal 5 minuten op de hoogste stand. De boter pas later in het proces toevoegen zorgt ervoor dat het makkelijker wordt opgenomen door het beslag. Immers water en boter (olie) mengen van nature niet zo lekker. Door eerst het water te mengen met de droge ingrediënten en pas nadat dit goed gemixt is de boter toe te voegen lukt de binding een stuk beter.

Voorbereiden:

1Vet een vorm in van ongeveer 24 cm en vul deze met het beslag.

2Maak je handen nat en druk met je vingers het deeg goed gelijkmatig en gladgestreken in de vorm.

3Dek daarna de vorm af en laat het ongeveer een uur staan. Zelf doe ik dit door er een plastic bak overheen te zetten, ik vind dat makkelijker dan folie omdat dit uiteindelijk altijd aan de bovenkant van het deeg vast gaat plakken. De plastic bak kan ik er zo weer vanaf tillen zonder het gerezen deeg te beschadigen. Ook hier geldt dat ik vaak advies zie om deeg te laten rijzen op de laagste stand van de oven of op een andere warme plek……. ik zeg niet doen! Geef het gewoon de tijd, wachten moet je toch.

Bakken:

1Verwarm de oven voor op 250 graden.

2Als de oven is voorverwarmd giet je op de bodemplaat van je oven (of de ronddraaiende schaal van je combi magnetron) kokend water zodat er een hoop stoom ontstaat. Dit werkt beter dan een schaaltje heet water onderin de oven zetten. Maar een schaaltje is uiteraard wel een goed alternatief als je geen schaal onderin hebt en het kokende water dus niet los kwijt kan.

3Zet dan gelijk de bakvorm op het rooster in het midden van de oven en zet de temperatuur direct terug naar 190 graden. Bak je brood in 40 minuten mooi bruin.

4Eventueel kun je halverwege de baktijd de vorm nog even 180 graden draaien om aan beide kanten dezelfde kleur te krijgen.

5Het brood is gaar als het hol klinkt als je op de onderkant klopt. Is het dat niet, zet hem dan zonder vorm nog even 5 minuten terug in de oven.

6Haal het brood direct uit de vorm en laat het afkoelen op een rooster. Daarna kun je het brood direct in sneetjes snijden en eventueel invriezen.

close full screen
00:00

4 Reviews

Gerry

november 14, 2016

Hoi Paula, ik kocht het zelf destijds bij: http://glutenvrij-en-meer.nl/

Maar ik kan het op dit moment zelf ook niet vinden, ook niet van een ander merk. Ik zal eens links en rechts rondvragen om te zien of het er is.

Paula

november 9, 2016

Kunt u mij het artikelnummer geven van finax dezempoeder ik kan het niet vinden op internet

Vr gr Paula vet

Gerry

april 4, 2016

Hoi Riny,

Dan kun je het beste even bij de post kijken: http://www.deglutenvrijeman.nl/knapperige-witte-bollen/
Ik kocht de Ultratex-3 bij Oldenhof, de Zuurdesem van Finax bij de glutenvrije winkels en het eiwitpoeder bij de Tuinen. Maar lees even de Knapperige Witte Bollen, daar staat meer info.

riny

april 4, 2016

intressant maar waar koop je zuurdesem eiwitpoeder en ultratex 3

Reactie annuleren

All fields and a star-rating are required to submit a review.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deel dit bericht:

  • Delen
  • E-mail
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Print

De Glutenvrije Man

08AD3540-3801-4805-8188-90EE038A2695_1_201_a Welkom! Ik ben Gerry Mulder. Op 14 juli 2014 kreeg ik de diagnose Coeliakie en sindsdien ben ik bezig mijn weg te vinden in de glutenvrije wereld. Op mijn blog krijg je een inkijkje in het leven van een man met een gluten intolerantie maar vind je ook recepten, reviews en nieuwtjes. Heb je vragen? Laat het me vooral weten.

Volg ons op social media

  • Instagram
  • Facebook

Wil je niets meer missen?

Wil je niets missen van De Glutenvrije Man? Laat dan hier je e-mailadres achter en klik op de knop er onder. Je ontvangt dan een meldingen zodra er een nieuw bericht verschenen is.

Voeg je bij 165 andere abonnees

De Glutenvrije Man op Facebook

De Glutenvrije Man op Facebook

Bloglovin

Meest recente berichten

  • We zijn er (bijna) klaar voor!
  • Slagroomtruffels
  • Recept: Chocolade Pistache Taartje
  • WOW! Patisserie cursus Bij Robèrt
  • Coeliakie en een maagverkleining kan dat?

Recente reacties

  • Miss Glutenvrij op We zijn er (bijna) klaar voor!
  • Wim Klein Nagelvoort op Glutenvrij in Almere
  • Janine op Glutenvrije Matzes
  • Thijs op Glutenvrije Matzes
  • Ria Kivits op Vers brood test 2: Happy Bakers

Alle berichten

  • #wijbloggenglutenvrij (30)
  • Blog (113)
  • Broodexperimenten (12)
  • Broodtest (5)
  • De diagnose (2)
  • Recepten (18)
  • Reviews (19)

Recente berichten

Copyright © 2018 · De Glutenvrije Man

loading Annuleren
Bericht niet verstuurd - controleer je e-mailadres!
E-mail-controle mislukt, probeer het opnieuw
Helaas, je blog kan geen berichten per e-mail delen.