De Glutenvrije Man

  • Home
  • Over mij
  • Blog
  • Reviews
  • Coeliakie
    • Wat mag ik wel?
    • Wat mag ik niet?
  • Recepten
    • Voeg een recept toe
  • Restaurants/Winkels
  • Bloggers
  • Contact
    • Adverteren
  • Privacybeleid

5 juli 2015 By Gerry 2 Comments

  EmailTweet
0 Full-screen

Knapperige witte bollen

By Gerry

juli 5, 2015

Knapperige witte bollen met de structuur van een normaal hard bolletje zoals je die kent van voordat je glutenvrij ging eten. Dat kan niet denk je? Met dit recept lukt het mooi wel!

  • Prep: 1 hr 30 mins
  • Cook: 25 mins

Ingredients

500 gram gv meel Allergento

400 ml lauw water

10 gram zuurdesempoeder (Finax)

10 gram eiwitpoeder

7 gram gist

8 gram ultratex-3

8 gram psyllium vezels

75 gram (gezoute) roomboter

Directions

Het deeg:

1Doe alle droge ingrediënten in een kom en mix het goed door elkaar.

2Voeg daarna langzaam het water toe en mix voor 5 minuten op de hoogste stand.

3Voeg hierna tot slot de 75 gram gesmolten roomboter toe en mix opnieuw 5 minuten op de hoogste stand.

4Dek de kom af met een plastic zak en laat het geheel 1 uur rijzen op kamertemperatuur. Als je voldoende tijd hebt kun je er ook voor kiezen het deeg in de koelkast te laten rijzen. Dan heb je ongeveer 3 uur rijstijd nodig, maar dat maakt het werken met het deeg later wat makkelijker.

Voorbereiden:

1Bekleed na het rijzen een bakplaat met bakpapier.

2Vet je handen in met olie zodat het deeg niet blijft plakken.

3Haal nu met de hand voldoende deeg uit de kom om een bolletje te maken. (Niet doorkneden, alleen vormen) en leg dit bolletje op de bakplaat.

4Als je grote bollen wilt haal je er ongeveer 6 uit en voor iets kleinere bolletjes 8. Hou wel voldoende afstand tussen de bolletjes want ze rijzen straks nog wat verder.

5Beleg de bolletjes naar keuze met bijvoorbeeld maanzaad, sesamzaad of ook erg lekker, besprenkel ze met pittige/oude geraspte kaas.

6Besprenkel ze daarna licht met wat water. (Bijvoorbeeld door te spatten met een bak-kwastje of een plantenspuit)

7Neem een stuk plasticfolie en smeer dit in met olie. Leg dit losjes over de bollen heen en laat ten minste 30 minuten rusten.

Bakken:

1Verwarm de oven voor op 240 graden. Als je toevallig 2 bakplaten hebt in je oven, zet er dan 1 onderin de oven en giet hier kokend water op. Zelf doe ik het water op de bodemplaat van de combi magnetron. Lukt dat niet, plaats dan een vuurvaste kom met heet water op de bodem van de oven.

2Plaats nu direct de bakplaat met de bolletjes in het midden van de oven maar kijk wel uit voor de hete stoom.

3Zet de oven terug op 200 graden en bak de bolletjes voor ongeveer 25 á 28 minuten tot ze goudbruin zijn.

4Haal ze direct uit de oven en laat ze afkoelen op een rooster.

5Als ze helemaal afgekoeld zijn kun je ze direct invriezen voor later gebruik of gelijk opeten natuurlijk.

Ultratex is verkrijgbaar bij de winkels van Oldenhof, of online via http://www.kookwinkel.nl/webshop/40926-uniqueproductsbinderultratex3e1442200gr.asp

close full screen
00:00

2 Reviews

Liset

januari 20, 2019

Unique binder is ook te koop bij groothandel sligro/de kweker.mensen met bedrijf kunnen daar spullen kopen

Alie Dijkstra

januari 28, 2017

Bedankt voor het recept. Worden de broodjes ook lekker zonder zuurdesempoeder? En kun je ook vers eiwit gebruiken i.p.v. eiwitpoeder?

Reactie annuleren

All fields and a star-rating are required to submit a review.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deel dit bericht:

  • Delen
  • E-mail
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Google
  • Print

De Glutenvrije Man

Foto_1b Welkom! Ik ben Gerry Mulder. Op 14 juli 2014 kreeg ik de diagnose Coeliakie en sindsdien ben ik bezig mijn weg te vinden in de glutenvrije wereld. Op mijn blog krijg je een inkijkje in het leven van een man met een gluten intolerantie maar vind je ook recepten, reviews en nieuwtjes. Heb je vragen? Laat het me vooral weten.

Wil je niets meer missen?

Wil je niets missen van De Glutenvrije Man? Laat dan hier je e-mailadres achter en klik op de knop er onder. Je ontvangt dan een meldingen zodra er een nieuw bericht verschenen is.

Voeg je bij 133 andere abonnees

De Glutenvrije Man op Facebook

De Glutenvrije Man op Facebook

Meest recente berichten

  • WOW! Patisserie cursus Bij Robèrt
  • Coeliakie en een maagverkleining kan dat?
  • Albert Heijn brood sterk verbeterd
  • Glutenvrije Su Börek
  • Tijd voor een feestje? Glutenvrije taart!

Recente reacties

  • Liset op Knapperige witte bollen
  • Jasel op Albert Heijn brood sterk verbeterd
  • Glutenvrije American chocolate chip speculaas cookies met amandel - glutenvrije mama op Recept: Glutenvrije Chocolate Chip Cookies en Pizookie
  • Renske op Experiment brood cloche mislukt
  • Gerry op Coeliakie en een maagverkleining kan dat?

Alle berichten

  • #wijbloggenglutenvrij (30)
  • Blog (110)
  • Broodexperimenten (12)
  • Broodtest (5)
  • De diagnose (2)
  • Recepten (16)
  • Reviews (19)

Recente berichten

Copyright © 2018 · De Glutenvrije Man

loading Annuleren
Bericht niet verstuurd - controleer je e-mailadres.
E-mail-controle mislukt, probeer het opnieuw
Helaas, je blog kan geen berichten per e-mail delen.
De Glutenvrije Man gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat de website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, ga ik er vanuit dat je de cookies geen probleem vindt.OkMeer lezen