Helaas is de bakker, Gerrit Koelewijn van Das Andere Koek, waar ik onderstaande review over schreef, op vrijdag 08 januari 2016 overleden. Op dit moment is onduidelijk of de onderneming door familie of derden zal worden voortgezet. Zodra ik daar iets over verneem zal ik het communiceren.
Een paar weken terug zag ik op Facebook ineens de pagina van Free Bakery voorbij komen. Een breed lachende bakker en een afbeelding van een doos koeken trokken mijn aandacht. De combinatie van de woorden Free en Bakery deden vermoeden dat het hier wellicht om glutenvrije koeken ging, en ja hoor, dat was zo……en dan wordt het natuurlijk interessant.
Het leek te gaan om een nieuw bedrijf. Althans, de pagina was nog maar net aangemaakt en heel veel informatie en reacties waren er toen nog niet. Maar ik raakte wel heel benieuwd naar wat voor koeken het precies waren die hij maakte, en wat voor idee er achter zat. Zo vaak komen er immers geen hele nieuwe glutenvrije producten op de markt. Wie was die ‘koekenbakker’ die er zo van overtuigd was dat zijn koeken anders waren, dat hij ze gelijk ‘Das Andere Koek’ dorst te noemen?
Hoewel ik heel benieuwd was, moet ik eerlijk zeggen dat ik niet gelijk besteld heb. Ik heb in het jaar dat ik nu glutenvrij moet eten al vaker een ontbijtkoek gekocht en telkens werd ik teleurgesteld door de smaak (die het soms net niet was en soms zelfs helemaal nergens op leek) en het snelle uitdrogen. Ik heb het al eens eerder geschreven, ik ben een hele kritische eter en wat ik niet lekker vind gaat ongeacht de prijs die ik betaald heb gewoon de vuilnisbak in. Ik twijfelde dan ook best of ik deze koeken wel een kans zou geven.
Vorige week kwam ik toch weer terecht op de Facebookpagina van die lachende bakker. En inmiddels waren er al wat meer reacties te lezen van klanten, en die waren allemaal positief. Ik klikte door naar de website van Freebakery.nl om te zien wat die koeken dan wel moesten kosten. Dat viel erg mee, voor € 12,- ontvang je een doos met 12 koeken. Een abonnement nemen kon ook en was iets goedkoper, maar ik wilde eerst maar eens proberen of ik ze wel lekker zou vinden. De verzendkosten vond ik met € 4,95 wel wat aan de hoge kant, maar gelukkig had ik gezien dat er een kortingscode was waarmee (tijdelijk) de verzendkosten gratis zijn. Het duurde een dag en toen kwam de postbode mijn doos met koeken netjes afleveren.
Ik ontving een keurige display doos, die op het aanrecht niet misstaat, met daarin 12 per stuk verpakte koeken. Dat had ik niet verwacht. Ik dacht eerlijk gezegd dat de doos met koeken die ik op de foto’s had gezien bedoeld waren voor verkoop via winkels en dergelijke. Maar niets bleek minder waar. Ontzettend handig, want doordat ze per stuk verpakt zijn neem je ze gemakkelijk mee en loop je niet het risico dat hij uitgedroogd is tegen de tijd dat je lunchpauze begint. Maar goed, het uiterlijk kan goed zijn, het gaat natuurlijk vooral om de smaak. Daarover kan ik kort zijn, ik zette mijn tanden in de koek en was onmiddellijk verkocht.
Deze bakker is er echt in geslaagd een glutenvrije koek te maken die lekker is. De koek heeft een prettige bite en is wat mij betreft echt een voltreffer. Hij is zeker niet te droog, maar zelf doe ik er als ik hem thuis eet stiekem nog een beetje boter op en klap ik hem dubbel. Maar neem ik hem mee naar mijn werk eet ik hem net zo lekker gewoon zo uit de verpakking. Heerlijk!
Ik was zo enthousiast dat ik meer wilde weten van deze bakker. Wie is het, wat beweegt hem glutenvrije koeken te bakken? En zit er wellicht nog meer in het vat? Zomaar een aantal vragen die me te binnen schoten. Ik zocht contact via de mail en kreeg al snel antwoord op al mijn vragen.
Zo bleek dat bakker Gerrit al vanaf 11 jaar oud in bakkerijen te vinden was en nog altijd zeer gepassioneerd is over zijn vak. Dat hij carrière maakte in de bakkerswereld maar daarmee steeds iets verder van de consument en het bakkers product kwam te staan. Bakker Gerrit besloot dan ook dat hij terug wilde naar de basis. Voor ons geluk had hij ook ervaring opgedaan in de glutenvrije wereld, waar het hem opgevallen was dat vaak de kwaliteit van de glutenvrije producten en ook de smaak niet geweldig waren (Daar kunnen we over mee praten). Bakker Gerrit was er van overtuigd dat het beter moest en beter kon en startte Free Bakery om dat te bewijzen. En wel met hele heldere uitgangspunten; Zijn producten moesten lekker zijn en van hoge kwaliteit, maar daarnaast ook biologisch en gluten-, lactose- en tarwevrij.
Ik vroeg hem ook naar de doos waarin de producten worden verzonden. Is het wellicht de bedoeling dat de koeken ook los via de retail verkocht gaan worden? Dat laatste is niet het geval. Bakker Gerrit bakt zijn koeken als een echte warme bakker. Staat er 6 dagen per week ‘s nachts en ‘s ochtends aan te werken en stuurt zijn vers gebakken product dan gelijk rechtstreeks aan de consument. Op die manier weet hij zeker dat wij telkens verse koeken ontvangen welke ook nog minstens 4 weken vers blijven en een optimale bite en smaakbeleving geven. De keuze voor specifiek deze doos is dan ook vooral een persoonlijke keuze van de bakker. De doos is vooral heel praktisch, maar straalt ook kwaliteit uit wat helemaal past bij wat er in zit. Tja, zie daar maar eens een spelt tussen te krijgen 🙂
Tot slot was ik natuurlijk heel benieuwd of het bij deze koek blijft of dat de ambities van bakker Gerrit verder reiken. Gelukkig voor ons blijkt hij zeker verder te denken dan alleen maar deze koeken. Er moet straks een hele lijn aan smaakvariaties verkrijgbaar zijn van Das Andere Koek. Met een beetje geluk wordt de volgende smaak kort na de zomer al gepresenteerd zo belooft hij. Waar hij aan toevoegt dat de hele lijn dan ook aan dezelfde uitgangspunten zal voldoen.
Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik wordt erg enthousiast van zijn aanpak. Zijn duidelijke visie heeft alvast geresulteerd in een heerlijke koek. Ik heb geen idee wat voor smaken we mogen verwachten, maar ik zal bakker Gerrit zeker in de gaten blijven houden. Het zal ons toch niet gebeuren dat hij straks, als de complete lijn Das Andere Koek op de markt is zich ook nog eens op het ontwikkelen van gewoon lekker glutenvrij brood gaat storten? Zullen we hem die uitdaging alvast meegeven voor mocht hij zich ooit gaan vervelen?
Tot slot, en ik weet eigenlijk niet of het wel mag……. maar ik doe het gewoon…….. de kortingscode om de verzendkosten van een doos koeken op GRATIS te zetten is: Omdathetkan. (geldig tot 09 december 2015) Zo kun je die koeken in ieder geval eens een keertje voor € 1,- per stuk proberen. Volgens bakker Gerrit ben je dan na 1 hap gelijk verkocht!
Ik heb zelf nog slechts 1 vraag: “Bakker, mogen die koeken nog wat dikker?”
de bakker moet zich wel aan de wet houden: allergenen dik gedrukt op ingrediëntenlijst. Er zit lupinemeel in, dat is familie van de pinda en een oficieel allergeen.
De bakker vermeld hier keurig op het etiket dat het allergeen Lupine bevat. Direct onder de lijst met ingrediënten. Had hij het helemaal goed willen doen had hij in de lijst inderdaad Lupine bold kunnen drukken of cursief of onderstreept. Het hoeft conform de wet niet perse bold te zijn (al heeft dat de voorkeur). Als je het voorbeeld op http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/etiket.aspx bekijkt, dan zie je dat ook in hun voorbeeld van de haring het allergeen separaat vermeld wordt.
oh echt? alle allergenen staan normaliter in afwijkend lettertype of dikgedrukt op etiketten, vind ik veel duidelijker eigenlijk. ik dacht dat dat verplicht was. Je foto van ingrediënten staat op de kop, dat maakt het ook beetje lastig lezen 🙂
Hé dat is vreemd….. in de normale versie staat die foto gewoon correct en als je er op klikt wordt hij inderdaad omgedraaid….. Geen idee hoe dat kan, maar krijg het ook niet hersteld. Dat wordt dus even het scherm omdraaien of zelf ondersteboven gaan staan 🙂
Heel leuk om te lezen!
Het smaakt heerlijk he Gerry, voor mij al erg lang geleden alleen als ik het zelf bakte, dan smaakte het nog niet zo lekker als deze koek.
Ik heb deze koeken ook besteld en ze zijn erg lekker! Alleen jammer dat de verzendkosten vrij hoog zijn 🙁