Vorige week ontving ik van de uitgever F&L Publishing van het magazine Glutenvrij hun eerste uitgave. Ik was vooraf erg benieuwd of het blad gericht zou zijn op de glutenvrije hype of op de gedwongen glutenvrije eters. Lange tijd had ik het idee dat de glutenvrije hype ons alleen maar zou helpen bij verkrijgen van meer en mogelijk ook lekkerdere producten, en dat het weinig kwaad kon als mensen ‘zomaar’ glutenvrij wilde eten. Maar inmiddels staat voor mij vast: Glutenvrij is geen hype!
Toen het magazine binnenkwam was ik dan ook heel benieuwd of ik kon ontdekken waar ze zich precies op richten. Redacteur Myrthe van Deemen opende op pagina 3 met een voorwoord met als titel “Eten waar je zin in hebt”. Kijk dacht ik, daar gaan we dus……. eten waar je zin in hebt, dat kunnen wij dus niet. Wij moeten altijd opletten wat we eten, elk pakje omdraaien om deze te scannen op mogelijke glutenhoudende ingrediënten. Dus “eten waar je zin in hebt” aan mijn hoela. Gelukkig nam ik de moeite om door te lezen. In de rest van het voorwoord is Myrthe er prima in geslaagd het midden te houden tussen de glutenhypers en de gluten intoleranten. Althans, ik heb niet kunnen ontdekken voor welke doelgroep het magazine nu precies geschreven is, maar vermoed dat men in het belang van de oplagecijfers kiest voor beide. En misschien is dat in dit geval ook wel helemaal niet zo erg.
Het blad staat vol met leuke recepten verdeeld in een aantal hoofdstukken, te weten ‘Brood bakken, Snacks, Vegetarische gerechten, Visgerechten, Vleesgerechten en sluit af met Zoete gerechten’. Maar misschien nog wel beter, het begint met een aantal basisrecepten voor bijvoorbeeld filodeeg, pastadeeg, bladerdeeg en mayonaise. Door deze indeling lijkt het magazine haast op een compleet kookboek.
En misschien is het dat ook wel gewoon, een kookboek in magazine vorm. Als dat het doel was van de makers, dan is dat bijzonder geslaagd. De recepten in het blad zijn niet alleen heel uiteenlopend met voor ieder wat wils, maar zijn ook allemaal voorzien van prachtige foto’s. Ik heb hier in de kast kookboeken staan waarin dat een stuk mindergoed geregeld is.
En toch zou ik persoonlijk het blad nog beter vinden als er ook artikelen in zouden staan anders dan gerechten. Bijvoorbeeld persoonlijke ervaringen van lezers met glutenvrij eten, aandacht voor de mogelijke tekorten aan vitaminen en dergelijke. Misschien een column van een coeliaak of iets anders, maar iets meer dan alleen maar recepten. Wellicht een idee voor een volgende uitgave?
Neemt niet weg dat de recepten die er in het blad staan er heerlijk uitzien. Een mooie variatie van recepten waarvan ik er een groot aantal niet eerder gezien heb. Van Kipsamosa’s tot Chocolade-donuts met Chili en van een Tortilla-schotel tot Bananenchips. Gerechten voor beginners en voor de gevorderde lezer. Wellicht zou het handig zijn bij de recepten aan te geven of iets voor de eenvoudige, de gemiddelde of voor gevorderde koksmutsen is. Dat voorkomt wellicht dat er halverwege de bereiding uit onmacht met deeghaken en pollepels wordt gegooid. Hoewel wij glutenvrije eters natuurlijk vanzelf al een hoop ervaring opdoen. Wij zijn haast gedwongen keukenprinsen en prinsessen 🙂 . Ook handig zou wellicht nog zijn als er bij zou staan hoeveel tijd je voor het maken van een recept ongeveer nodig hebt. Dat voorkomt dat de rest van het gezin te vroeg aan tafel gaat zitten en vervolgens nerveus met de messen en vorken gaat zitten tikken in de hoop dat je daardoor sneller gaat werken.
Overall ben ik zeer positief over het blad. Voor € 5,95 koop je een 100 pagina’s dik blad met maar liefst 95 recepten waar je de komende weken voldoende inspiratie uit kunt halen om jezelf en je gezin van wat lekkers te voorzien. Het blad is ook te bestellen op de website van F&L. Nadeel is dan dat er € 2,50 verzendkosten bijkomen (Naar België zelfs € 4,95). Persoonlijk zou ik het blad dus gewoon kopen in de plaatselijke tijdschriften- of boekenwinkel.
Bedankt vd tip. Ga eens bij de bruna kijken en het blad aanschaffen. Kan wel weer wat nieuwe recepten gebruiken.
Hoi!
Staan er in dit tijdschrift ook recepten die koemelkvrij zijn? Ik heb ook een koemelkallergie en ik ben er een beetje bang voor dat ik niets aan het tijdschrift heb. En dan is het zonde om hem na te bestellen…
Groetjes,
Gertrude van de Vosse-Steller
Hoi Gertrude, Ik heb het blad net nog even doorgebladerd. Er zitten zeker ook een hoop recepten bij waar geen koemelk wordt gebruikt. Of het er voldoende zijn is voor mij uiteraard moeilijk in te schatten.
hey,
vraag me af hoe vaak per jaar dit magazine verschijnt,krijg geen reactie op mijn mail naar de uitgever.
Mooi magazine ,bij Bruna weten ze ook niet hoe vaak t te koop is,jammer.Vind t de moeite waard,
groet,
Elly.
Durf ik je helaas ook niet te zeggen. Het 1e jaar was er maar eentje, het 2e jaar twee uitgaven.