Afgelopen weekend had mijn dochter Esra een verrassing voor me, ze bracht een zak rode linzen pasta mee. Ze werkt bij de Ekoplaza in Almere en is er sinds haar vader glutenvrij moet eten als de kippen bij als er iets nieuws in de schappen van de winkel wordt geplaatst. Deze keer een product van het merk ‘Your Organic Nature’.
Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet direct stond te juichen van enthousiasme toen ik zag waar ze mee thuisgekomen was. Inmiddels ben ik gelukkig goed gewend geraakt aan pasta gemaakt van maismeel in plaats van tarwe en dan kijk je ineens tegen een zak met rood/oranje gekleurde pasta aan. Volgens de verpakking gemaakt van alleen maar biologisch rode linzen meel en verder niets. Maar interessant is het natuurlijk wel, glutenvrij, rijk aan vezels en vol proteïnen… alleen wat ga je er van maken? Was deze pasta met die opvallende kleur bedoeld voor in een salade? Of gewoon met een saus er overheen?
Ik zocht op internet naar recepten met rode linzen pasta en kwam er tot mijn verbazing achter dat die er niet zijn. Althans, niet in Nederland. Ja, er zijn veel recepten waarbij men rode linzen gebruikt in de pastasaus, of gewoon voor over de pasta, maar niet waarbij de pasta zelf van rode linzen is gemaakt. Een zoektocht op het Engelse ‘red lentil pasta’ leverde gelukkig meer resultaat op. In de meeste gevallen gebruikte men de rode linzen pasta gewoon als basis met een saus, al dan niet met vlees en groenten.
Wij gingen zelf dan ook voor een eenvoudig basis recept, met een glutenvrije kant en klare saus van de Jumbo, rundergehakt, een extra puntpaprika en wat sambal.
De kooktijd van deze pasta is slechts 5 minuten, ruim de helft minder dan de meeste mais pasta’s. Eerlijk gezegd was ik wel benieuwd of de pasta na het koken ook rood van kleur zou blijven. In de Turkse keuken worden ook vaak rode linzen gebruikt voor het maken van soep, en het verbaast me altijd weer dat die soep eenmaal klaar niet rood maar eerder groen/gelig is. Enthousiast ging de zak dan ook in het kokende water, en zoals verwacht trok ook hier de kleur van de rode linzen pasta langzaam weg.
Na exact 5 minuten was de pasta beetgaar. Dat vraagt dus wel enige oplettendheid, want ik denk dat als het er een minuutje langer in zit, de pasta veel te zacht wordt en er niets van over blijft. Na het koken even afspoelen zoals je ook met andere pasta doet en smullen maar….
Volgens de verpakking zou de pasta een fijne, romige smaak hebben. Om vast te kunnen stellen of dat zo is hebben we de pasta eerst zonder saus geprobeerd. De dames en ik waren unaniem in ons oordeel dat de smaak van de pasta zonder saus heel prima was. Er zat overduidelijk meer smaak aan dan aan mais- of rijstpasta. Daarna was het tijd om de pasta te eten met de saus, en ook dat beviel eigenlijk meer dan goed. Hoewel het verschil met andere pasta’s niet heel groot is blijft er op de achtergrond net een iets andere smaak hangen.
Ik vind de rode linzen pasta een fijn alternatief in de glutenvrije keuken. Zeker gezien de hoeveelheid vezels en eiwitten denk ik dat het een goede aanvulling is op de producten die we al kennen. De prijs is met € 3,69 voor 250 gram wel fors, maar dat zijn we helaas wel gewend van glutenvrije producten, waarbij opgemerkt dat dit product ook biologisch is. Kortom, voor de afwisseling een prima alternatief.
De rode linzen pasta van ‘Your Organic Nature’ is in ieder geval te koop in de winkels van Ekoplaza. Of leverancier Udea dit product inmiddels ook via andere winkels verkoopt durf ik niet te zeggen. Ik heb het in ieder geval tot dusver nergens anders gezien.
Leuke tip, bedankt!
Graag gedaan!
Ook de AH heeft ze, daar is de prijs wat vriendelijker. Merk Pedon
Hey, leuke blog en goeie tip. Ga ik zeker eens uitproberen!
Ik hoop dat het je gaat smaken 🙂
Vandaag voor t eerst deze linzenpasta ontdekt, gekocht en gegeten.
Het was heerlijk. Ben er erg blij mee. Zoek er nog een saus bij. Het mag helaas geen tomaat zijn vanwege nachtschade allergie. Dat is niet eenvoudig.
Het leuke is dat er nog 2 andere soorten blijken te zijn. Mijn dochter kwam thuis met Bruine rijst pasta en Boekweit pasta. Ik heb ze nog niet kunnen proberen, maar dat gaan we binnenkort doen.
De boekweit pasta hier ook gemaakt, erg smaakvol met roerbak spinazie tuinkruiden lac vrije roomkaas en kip/ of vis
Ik hier ook. Ik maak nu saus van pompoen (zie site van Brenda kookt). Wel ff gedoe (pureren) en je moet er alsnog room door doen, maar het is een prima vervanger voor tomatensaus. Met spinazie en room+kaas uit de oven is ook lekker.
Hallo Gerry
Kreeg bij Eko plaza ook de rode linzen pasta
Gemaakt met spekjes en gebakken olijven van Ramon Beuk
Lekker smaakvol stevig en door de weeks
Ken jij zeewier pasta van seamore food ?
Weet je ook waar je dit kunt krijgen
Lijkt met nl super lekker
Het lijkt mij persoonlijk niet lekker, maar ik zie dat je het hier kunt kopen: http://seamorefood.com/buy/
Leuke review!
Wij hebben vandaag de rode linzen pasta ( penne) geproefd. Op de verpakking staat inderdaad dat de kooktijd slechts 5 min is, maar persoonlijk vind ik dat nogal taai, dus heb het nog een paar minuutjes in het kokend water laten staan. Met saus vind ik deze pasta wel prina te eten 🙂 Wij gaan volgende de pasta van het bovengenoemde merk proberen.
Gewone pasta moet je juist helemaal niet afspoelen
Is ook verkrijgbaar bij de DM drogist in Duitsland.