Vandaag een van zichzelf al glutenvrij recept, slagroomtruffels. Na mijn post op mijn Instagrampagina @deglutenvrijeman waar ik jullie graag voor uitnodig deze te volgen (als je dat nog niet doet), kreeg ik een aantal vragen of ik mijn recept voor de slagroomtruffels wilde delen. En hoewel er al heel veel recepten voor te vinden zijn deel ik ook die van mij met alle liefde en plezier.
Het fijne van het maken van slagroomtruffels is dat het eigenlijk heel eenvoudig is…. verschil in de vele recepten zit meestal in de hoeveelheid gebruikte boter en slagroom.
Ik gebruikte de volgende ingrediënten;
- 250 gram roomboter
- 150 gram poedersuiker
- 150 ml slagroom
- 400 gram pure chocolade
- cacaopoeder
Werkwijze;
- Doe de boter met de poedersuiker in een kom en mix het goed luchtig. (Gratis tip: Dek de kom de eerste minuut af met een theedoek want die poedersuiker stuift alle kanten op)
- Voeg nu beetje voor beetje de slagroom toe en laat nogmaals op hoge snelheid luchtig kloppen. Hoe luchtiger, hoe lekkerder je slagroomtruffels.
- Doe het mengsel in een spuitzak met een rond spuitmondje met een redelijk brede opening zodat je een mooi formaat truffel kunt spuiten.
- Neem een bakplaatje of ander plaatje wat in je vriezer pasten bekleed deze met een bakpapiertje. Spuit vervolgens mooie staafjes van een centimeter of 4 lang. Zorg dat je ze wel wat breder maakt dan de opening van je spuitmondje. Die van mij waren ongeveer 1,5 cm breed.
- Zet je plaatje met de staafjes voor een nachtje in de vriezer.
- Smelt de andere dag de 400 gram chocolade au bain marie en zorg dat die uiteindelijk ongeveer 40/45 graden is.
- Neem een diep bord en vul dit met de cacaopoeder en zet er een lege bak naast waar je de truffels die klaar zijn in kunt gooien (ja, gooien!) Het is nu belangrijk dat je vanaf hier snel te werk gaat. Voor het handige trek je je partner of een kind bij de TV vandaan om je te helpen 😉
- Haal de truffeltjes uit de vriezer en gooi ze 1 voor 1 in de warme chocolade. Schep hem er met een vork uit en tik een paar keer af op de rand van de bak zodat er niet teveel chocolade aan zit.
- Doe de truffel nu snel op het bord met de cacao en geef opdracht de truffel heen en weer te rollen door de cacao, terwijl je zelf truffel nummer 2 in de chocolade gooit.
- Na ongeveer 4 truffels is van de eerste de chocolade hard genoeg om hem in de andere schaal/bak te gooien. Zo werk je al je truffels af en aan het eind kun je waanzinnig lekker smullen.
En nogmaals, gewoon gooien en niet voorzichtig neerleggen. Dat gooien is nodig om te zorgen dat de overtollige cacaopoeder er vanaf gaat. En kwaad kan het niet, ze blijven gewoon heel. (Ik zei gooien… niet smijten 🙂 )
Je moet de truffels wel liefst bewaren in de koelkast. Dat kan gerust een dag of 3, maar dan heb je ze waarschijnlijk al lang op.
Geef een antwoord