Steeds als ik onderweg ben, merk ik dat het lastig is snel iets te pakken te krijgen dat naast glutenvrij ook lekker is. Natuurlijk, ik moet iets van huis meenemen, maar wat dan? Om te zien of dat eenvoudig op te lossen was maakte ik vandaag een paar stevige notenbrokken.
Wat hebben we nodig:
- 300 gram gemengde noten (ik gebruikte 200 gram gemengde- en 100 gram pecannoten)
- 125 gram havervlokken
- 400 gram witte (of lichte) basterdsuiker
- Snufje zout
- 100 gram honing en/of stroop
- Klontje boter
- Lage, vierkante of rechthoekige vorm
- Steelpan / Bakpapier / Pizzasnijder
Doe de noten in een blender en maak ze met een paar korte pulsen wat kleiner. Wees voorzichtig, want voor je het weet heb je alleen gruis over en dat is zonde.
Strooi de gebroken noten en de havervlokken uit over een bakplaat en rooster ze licht door ze voor ongeveer 9 á 10 minuten in de oven te doen op 180 graden. Schud ze om de 3 minuten even om en blijf in de buurt zodat je zeker weet dat ze niet zwart worden.
Zorg er voor dat je de vorm die je gaat gebruiken voor de bodem en de zijkanten afdekt met bakpapier. Dat zorgt ervoor dat je je repen er straks ook weer uit weet te krijgen. Deponeer vervolgens de geroosterde noten in de vorm en zorg ervoor dat er een gelijkmatige verdeling van noten en havervlokken is.
Tijd voor de karamel om de noten en havervlokken bijeen te houden! Doe in een steelpan een klontje boter, de suiker, de honing en een snufje zout. Zet het vuur niet te hoog en blijf vooral roeren. Het duurt even, maar als het smelt gaat het, zeker als je vuur te hoog staat heel snel. Zodra de suiker lichtbruin gekleurd is en helemaal gesmolten neem je de pan onmiddellijk van het vuur en giet je de karamel over de noten.
Het is belangrijk dat je vanaf hier heel snel te werk gaat, anders lukt het je niet meer er nog repen van te vormen en eindig je met een grote noten/karamel berg. Ook lekker, maar niet de bedoeling 🙂
Zodra je de karamel over de mix gedaan hebt roer je de karamel snel door de noten/havervlokken heen. Je zult zien dat dit al snel een zwaar klusje wordt doordat de karamel opstijft. Blijf vooral doorgaan tot alle noten/havervlokken goed onder de karamel zitten. Neem een nieuw stuk bakpapier en druk de noten en karamel daarmee goed stevig in de vorm. (Gebruik wel een ovenhandschoen of een pannenlap want het spul stijft wel op…… maar is nog steeds gloeiend heet). Zorg ervoor dat je overal een zo gelijkmatig mogelijke laag hebt. Je zou eventueel een plat voorwerp kunnen gebruiken om te helpen aandrukken.
Zodra alles goed gelijkmatig op z’n plek zit kun je beginnen met het snijden van de repen/brokken. Wacht niet te lang, want als de karamel te hard wordt heb je een lastige klus er nog doorheen te komen. Zelf gebruikte ik de pizzasnijder om de repen vorm te geven.
Je kunt ze uiteraard net zo groot maken als je zelf wilt, maar denk wel aan de suiker….. en maak ze niet te groot. Ze zijn erg machtig. Mijn versie op de foto had eigenlijk best nog een stuk kleiner gemogen.
Tot slot de vorm helemaal verder af laten koelen. Daarna kun je heerlijk genieten…….
Geef een antwoord