De Glutenvrije Man

  • Home
  • Over mij
  • Blog
  • Reviews
  • Coeliakie
    • Wat mag ik wel?
    • Wat mag ik niet?
  • Recepten
    • Voeg een recept toe
  • Restaurants/Winkels
  • Bloggers
  • Contact
    • Adverteren
  • Privacybeleid

Stevige notenbrokken

20 oktober 2014 By Gerry Leave a Comment

Steeds als ik onderweg ben, merk ik dat het lastig is snel iets te pakken te krijgen dat naast glutenvrij ook lekker is. Natuurlijk, ik moet iets van huis meenemen, maar wat dan? Om te zien of dat eenvoudig op te lossen was maakte ik vandaag een paar stevige notenbrokken.

20141020_222008

Wat hebben we nodig:

  • 300 gram gemengde noten (ik gebruikte 200 gram gemengde- en 100 gram pecannoten)
  • 125 gram havervlokken
  • 400 gram witte (of lichte) basterdsuiker
  • Snufje zout
  • 100 gram honing en/of stroop
  • Klontje boter
  • Lage, vierkante of rechthoekige vorm
  • Steelpan / Bakpapier / Pizzasnijder

20141020_185727

Doe de noten in een blender en maak ze met een paar korte pulsen wat kleiner. Wees voorzichtig, want voor je het weet heb je alleen gruis over en dat is zonde.

Strooi de gebroken noten en de havervlokken uit over een bakplaat en rooster ze licht door ze voor ongeveer 9 á 10 minuten in de oven te doen op 180 graden. Schud ze om de 3 minuten even om en blijf in de buurt zodat je zeker weet dat ze niet zwart worden.

Zorg er voor dat je de vorm die je gaat gebruiken voor de bodem en de zijkanten afdekt met bakpapier. Dat zorgt ervoor dat je je repen er straks ook weer uit weet te krijgen. Deponeer vervolgens de geroosterde noten in de vorm en zorg ervoor dat er een gelijkmatige verdeling van noten en havervlokken is.

20141020_195046

Tijd voor de karamel om de noten en havervlokken bijeen te houden! Doe in een steelpan een klontje boter, de suiker, de honing en een snufje zout. Zet het vuur niet te hoog en blijf vooral roeren. Het duurt even, maar als het smelt gaat het, zeker als je vuur te hoog staat heel snel. Zodra de suiker lichtbruin gekleurd is en helemaal gesmolten neem je de pan onmiddellijk van het vuur en giet je de karamel over de noten.

20141020_195900

Het is belangrijk dat je vanaf hier heel snel te werk gaat, anders lukt het je niet meer er nog repen van te vormen en eindig je met een grote noten/karamel berg. Ook lekker, maar niet de bedoeling 🙂

Zodra je de karamel over de mix gedaan hebt roer je de karamel snel door de noten/havervlokken heen. Je zult zien dat dit al snel een zwaar klusje wordt doordat de karamel opstijft. Blijf vooral doorgaan tot alle noten/havervlokken goed onder de karamel zitten. Neem een nieuw stuk bakpapier en druk de noten en karamel daarmee goed stevig in de vorm. (Gebruik wel een ovenhandschoen of een pannenlap want het spul stijft wel op…… maar is nog steeds gloeiend heet). Zorg ervoor dat je overal een zo gelijkmatig mogelijke laag hebt. Je zou eventueel een plat voorwerp kunnen gebruiken om te helpen aandrukken.

20141020_203523

Zodra alles goed gelijkmatig op z’n plek zit kun je beginnen met het snijden van de repen/brokken. Wacht niet te lang, want als de karamel te hard wordt heb je een lastige klus er nog doorheen te komen. Zelf gebruikte ik de pizzasnijder om de repen vorm te geven.

Je kunt ze uiteraard net zo groot maken als je zelf wilt, maar denk wel aan de suiker….. en maak ze niet te groot. Ze zijn erg machtig. Mijn versie op de foto had eigenlijk best nog een stuk kleiner gemogen.

Tot slot de vorm helemaal verder af laten koelen. Daarna kun je heerlijk genieten…….

Deel dit bericht:

  • Delen
  • E-mail
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Print

Filed Under: Blog, Recepten

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

De Glutenvrije Man

08AD3540-3801-4805-8188-90EE038A2695_1_201_a Welkom! Ik ben Gerry Mulder. Op 14 juli 2014 kreeg ik de diagnose Coeliakie en sindsdien ben ik bezig mijn weg te vinden in de glutenvrije wereld. Op mijn blog krijg je een inkijkje in het leven van een man met een gluten intolerantie maar vind je ook recepten, reviews en nieuwtjes. Heb je vragen? Laat het me vooral weten.

Volg ons op social media

  • Instagram
  • Facebook

Wil je niets meer missen?

Wil je niets missen van De Glutenvrije Man? Laat dan hier je e-mailadres achter en klik op de knop er onder. Je ontvangt dan een meldingen zodra er een nieuw bericht verschenen is.

Voeg je bij 165 andere abonnees

De Glutenvrije Man op Facebook

De Glutenvrije Man op Facebook

Bloglovin

Meest recente berichten

  • We zijn er (bijna) klaar voor!
  • Slagroomtruffels
  • Recept: Chocolade Pistache Taartje
  • WOW! Patisserie cursus Bij Robèrt
  • Coeliakie en een maagverkleining kan dat?

Recente reacties

  • Miss Glutenvrij op We zijn er (bijna) klaar voor!
  • Wim Klein Nagelvoort op Glutenvrij in Almere
  • Janine op Glutenvrije Matzes
  • Thijs op Glutenvrije Matzes
  • Ria Kivits op Vers brood test 2: Happy Bakers

Alle berichten

  • #wijbloggenglutenvrij (30)
  • Blog (113)
  • Broodexperimenten (12)
  • Broodtest (5)
  • De diagnose (2)
  • Recepten (18)
  • Reviews (19)

Recente berichten

Copyright © 2018 · De Glutenvrije Man

 

Reacties laden....
 

    loading Annuleren
    Bericht niet verstuurd - controleer je e-mailadres!
    E-mail-controle mislukt, probeer het opnieuw
    Helaas, je blog kan geen berichten per e-mail delen.