De Glutenvrije Man

  • Home
  • Over mij
  • Blog
  • Reviews
  • Coeliakie
    • Wat mag ik wel?
    • Wat mag ik niet?
  • Recepten
    • Voeg een recept toe
  • Restaurants/Winkels
  • Bloggers
  • Contact
    • Adverteren
  • Privacybeleid

Teleurstellende broden

16 november 2014 By Gerry 9 Comments

Het was vorig weekend, zowel op zaterdag als zondag, dat ik hele enthousiaste reviews las op 3 verschillende blogs over brood. Niet zomaar brood, nee het nieuwe brood van Winkelglutenvrij.nl. Er waren maar liefst 10 nieuwe broden, en in alle 3 de blogs was men er erg enthousiast over. Dit enthousiasme gecombineerd met de aanbieding van Winkelglutenvrij.nl die ik op alle 3 de blogs tegenkwam, deed me besluiten dan ook maar eens 3 broden te proberen.

Ik nam het lijstje met de 10 keuzes door en bestelde het Meergranen Boerenbrood, het Bio Goudkorstbrood en het Zonnebloemzaad brood. De eerste 2 zag ik ook getest in de blogs, en de 3e leek me het proberen waard.

Zoals beloofd op de website van Winkelglutenvrij.nl ontving ik de andere dag keurig een doos met de 3 bestelde broden. Nieuwsgierig maakte ik snel de doos open om te zien wat voor moois ik besteld had. Mijn eerste indruk was dat het wel erg kleine broden waren die erg compact waren. Maar dat kon natuurlijk door de verpakking komen. Toen ik alle 3 de broden nader bekeek zag ik dat het Bio Goudkorstbrood aan de onderkant groene stippen had. Ik vond het van de 3 broden er op het oog het lekkerste uitzien, maar deze was helaas bedorven. Alle broden hadden op de verpakking overigens een houdbaarheidsdatum van 05-12-2014 zoals die ook op de geteste broden stond.

20141116_114407

Een e-mail aan de webshop was voldoende om de andere dag een reactie te krijgen dat het ze speet en ze direct een nieuw brood toe zouden sturen. Dat gebeurde ook keurig.

De andere ochtend was het tijd om het Zonnebloemzaad brood uit te pakken en gereed te maken voor mijn werkdag. Bij het openmaken van de dubbele verpakking viel me onmiddellijk de geur van het brood op. Het rook helaas niet naar vers brood, maar eerder was de geur doordringend. Ik had het idee dat het plastic dat strak om het brood gewikkeld zat daar verantwoordelijk voor was. Alsof het brood niet had kunnen ademen.

20141116_114546 20141116_114613

Toen ik een aantal sneetjes op het bord had liggen vond ik het brood wel ontzettend stevig. Bovendien was het erg brokkelig. Even later was mijn broodtrommel gevuld met hele kleine sneetjes brood en kon mijn werkdag beginnen. Bij het eerste hapje van mijn brood had ik spijt van mijn keuze voor dit brood. Het was echt gortdroog. Met een paar stevige slokken koffie was ik gelukkig in staat het eerste sneetje weg te werken. Bij de lunch heb ik nog een 2e sneetje geprobeerd, simpelweg omdat ik niets anders bij me had. Maar na dit sneetje weg te hebben gewerkt kon ik niet anders dan van de rest mijn beleg maar af te halen en dat maar zonder brood op te eten.

20141116_114141 20141116_114203

De andere dag was het Meergranen Boerenbrood aan de beurt. Dat moest haast wel goed zijn, want dat was in ieder geval een brood waarover geblogd was. Ik had bij dat eerste brood vast pech gehad. Maar niets was minder waar, ook dit brood leek in de verste verte niet op het brood waarop ik had gehoopt. Het gaf dezelfde geur af bij het openmaken en ook dit was echt ontzettend droog. Ook belegd was het in alle eerlijkheid niet weg te krijgen.

20141116_114902 20141116_115003

Bij thuiskomst was het 3e brood door PostNL net opnieuw gebracht. Gelukkig was het deze keer wel goed, hoewel je toch even extra goed kijkt als de datum op de verpakking gelijk is aan het brood met de groene stippen. Dit brood was van de 3 het grootste, en dus was ik hoopvol dat dit dan wellicht minder droog zou zijn. En dat was ook zo, dit was iets beter, maar het rook net zo bijzonder als de andere 2 en lekker vond ik het zeker niet.

Ik was ronduit zeer teleurgesteld in deze nieuwe broden. Maar ik was ook wel teleurgesteld in de 3 blogs waar ik zo enthousiast over deze broden had gelezen. Natuurlijk, smaken verschillen, dus wat de een geweldig vindt dat haalt bij anderen een kleine voldoende. Maar dit brood is zoals ik het ontvangen heb gewoon echt een dikke onvoldoende waard.

Begrijp me niet verkeerd, het zou uiteraard ook kunnen dat het brood wat op de 3 blogs getest werd gelijk na het bakken aan de 3 bloggers is toegestuurd. Dat kan dan uiteraard een ander resultaat opleveren. Ik kan slechts vaststellen dat mijn 3 broden een zelfde houdbaarheidsdatum hadden als het brood van de 3 blogs. Als dit het geval is, dan is mijn voorzichtige conclusie dat het brood erg hard achteruitgaat na een paar dagen. Ik zou dan wel eens willen zien hoe het ruikt en smaakt als het richting de datum op de verpakking gaat.

Maar als het zo mocht zijn dat het enthousiasme van de bloggers over dit brood niet helemaal objectief is geweest, dan zou ik graag willen opmerken dat hier echt niemand bij gebaat is. De kopers van dit brood zullen stuk voor stuk teleurgesteld raken en vermoedelijk geen herhaalaankoop doen. De fabrikant op zijn beurt denkt op basis van het enthousiasme dat hij een prima product op de markt heeft gezet terwijl dit niet zo is. Net zoals hij een verkeerd beeld krijgt als zijn brood met een prijs van € 5,55 tot € 5,95 voordelig geprijsd genoemd wordt.

Alleen als er in blogs, objectieve en eerlijke reviews verschijnen slagen we er in fabrikanten de beste producten te laten ontwikkelen. Wat goed en lekker is verdient een hele dikke pluim, maar wat niet goed genoeg is verdient ook een kritische noot zodat de fabrikant aan het werk kan om zijn product te verbeteren. Alleen op die manier krijgen we op termijn de allerbeste en allerlekkerste glutenvrije producten.

Deel dit bericht:

  • Delen
  • E-mail
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Print

Filed Under: Blog, Broodexperimenten

Comments

  1. wendy says

    17 november 2014 at 08:05

    zou het misschien uit kunnen maken dat jij nog niet zo lang de diagnose hebt?
    als je nog nooit normaal brood hebt geproefd omdat je als peuter al glutenvrij moest eten ben je misschien sneller tevreden.

    Beantwoorden
    • Gerry says

      17 november 2014 at 09:49

      Natuurlijk zal het een beetje van invloed zijn Wendy, dat geloof ik best. Maar ik heb ondertussen echt ontzettend veel verschillende broden geproefd, zowel zelf gebakken als de kant en klare uit de winkels. Ik vind Yam bijvoorbeeld heel redelijk en ook de nieuwe broden van Schär zijn redelijk. Over Genius ben ik wat kritischer, maar in vergelijking met de broden uit mijn bovenstaande blog vind ik zelfs Genius geweldig.

      Beantwoorden
  2. Elize says

    17 november 2014 at 09:08

    Heerlijk zo’n kritisch geluid! 😉 Dit is één van de redenen waarom ik niet zo vaak producten review. Smaken verschillen en vaak heb je er dus gewoon niks aan.

    Als ik reviews lees van anderen let ik altijd op een aantal dingen:
    1. Hoe lang is degene die het schrijft al glutenvrij en eventueel: waren eerdere reviews overeenkomend met mijn smaak? Vooral de mensen die nooit anders gekend hebben dan glutenvrij eten hebben nog al eens een andere smaak dan ik.
    2. Is het bericht gesponsord (gelukkig is dat tegenwoordig verlpicht om te vermelden)? En zo ja, heeft iemand geld gekregen om het stuk te schrijven of alleen het product gratis ontvangen? In het eerste geval, dus bij advertorials lees ik de reviews altijd enorm kritisch. Deze zijn namelijk nooit negatief, maar soms kun je tussen de regels door nog wel lezen of iemand echt heel enthousiast is of een beetje ‘mwah’. In het tweede geval valt een review meestal ook positiever uit dan als iemand het product niet had gekregen. Als je een product gratis krijgt voel je de ‘last’ van de aankoop niet wat je positiever kan maken. En daarbij voelen veel mensen zich schuldig als ze negatief zijn over een gekregen product.
    3. Zijn er op andere plekken op het internet ook positieve berichten over het product te vinden (liefst op fora, daar krijg je vaak meteen een scala aan meningen over een product). Dit doe ik trouwens niet áltijd, maar alleen als ik nog twijfel iets te kopen.

    Beantwoorden
    • Gerry says

      17 november 2014 at 09:59

      Ik vond dat kritische geluid ook wel even lastig moet ik eerlijk zeggen. Maar ik ben oprecht van mening dat er niemand van ons gebaat is bij goed nieuws verhalen als dat niet terecht is. De fabrikanten niet (of hooguit tijdelijk) maar zeker de gebruikers niet. Ik kan het me gelukkig veroorloven producten die niet bevallen weg te gooien. Maar er zijn ongetwijfeld een hoop mensen die hun dure centen maar één keer uit kunnen geven.

      Beantwoorden
  3. Ingrid Kooijman says

    17 november 2014 at 09:28

    Ik ben ook niet zo’n fan van gesponsorde reviews. Daarom hebben wij ook een onafhankelijke test gedaan van glutenvrij brood: 10 broden getest met een testteam van 6 mensen waarin 2 mensen zaten die al lang(er) glutenvrij eten, 2 mensen die vrijwel altijd glutenvrij eten maar ook wel eens ‘gewoon’ brood en 2 mensen die nog nooit glutenvrij brood gegeten hadden. De beoordeling ging ook per brood via een vragenformulier. En alle drie die groepen oordeelden eigenlijk ongeveer hetzelfde over de smaak. Nu hebben wij de broden ook getest zonder boter of beleg, dus de pure smaak (en daar word je niet altijd blij van….) met alleen een glaasje water om tussendoor de smaak van het vorige brood weg te spoelen.
    Over hoe we de test hebben opgezet en uitgevoerd:
    http://meerdanglutenvrij.wordpress.com/2014/11/16/de-smaaktest-glutenvrij-brood-de-winnaars-en-de-verliezers/
    Over de voedingswaarde van alle 10 de soorten brood:
    http://meerdanglutenvrij.wordpress.com/2014/11/16/glutenvrij-brood-meer-vezels-en-minder-zout-dan-gewoon-brood/
    We gaan begin volgend jaar weer een test van een glutenvrije productgroep doen, zal ik jou ook een uitnodiging sturen Gerry?

    Beantwoorden
    • Gerry says

      17 november 2014 at 09:55

      Ik heb jullie onafhankelijke test uiteraard ook gevolgd en de uitslag daarvan komt redelijk overeen met hoe ik die broden zelf vind smaken. (Heb ze niet allemaal geproefd overigens)
      Ik doe graag een keer mee aan een onafhankelijke smaaktest, mits ik het soort product wel lust natuurlijk 🙂

      Beantwoorden
  4. Gerda says

    17 november 2014 at 09:57

    Jammer voor je Gerry, maar wel een eerlijke mening van je zelf. Ik zou zeker de uitnodiging van Ingrid aannemen en ook tester worden van de groep.
    Zelf vind ik het Yam brood erg lekker, en het genius brood met rozijnen ook. Maar smaken verschillen 😉 Succes met je zoektocht naar lekker brood.

    Beantwoorden
  5. Inge says

    17 november 2014 at 17:35

    Ik persoonlijk vind het brood van Allergento erg lekker: grote sneeën, lekkere smaak, vullen goed, goede service. Het zijn ook echt grote broden die ik na levering verdeel in dagporties van 4 of 5 sneden. Ik heb dit brood ook ooit besteld naar aanleiding van een aanprijzing op een blog, gelukkig was ik dus niet teleurgesteld.
    Het is ook zo dat je smaak (of liever gezegd de herinnering aan …..) veranderd naar mate je langer dit dieet volgt. Als ik al eens laaiend enthousiast ben over brood (bijv. dat van AH of Jumbo of Allergento of Mam’sMikske) en mijn man laat proeven spreekt zijn gezichtsuitdrukking boekdelen 🙂

    Beantwoorden
    • Gerry says

      17 november 2014 at 22:01

      Inge, ik zag dat Allergento ook op de beurs zaterdag in Assen staat. Ik ben heel benieuwd en ga daar zeker even kijken.

      Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

De Glutenvrije Man

08AD3540-3801-4805-8188-90EE038A2695_1_201_a Welkom! Ik ben Gerry Mulder. Op 14 juli 2014 kreeg ik de diagnose Coeliakie en sindsdien ben ik bezig mijn weg te vinden in de glutenvrije wereld. Op mijn blog krijg je een inkijkje in het leven van een man met een gluten intolerantie maar vind je ook recepten, reviews en nieuwtjes. Heb je vragen? Laat het me vooral weten.

Volg ons op social media

  • Instagram
  • Facebook

Wil je niets meer missen?

Wil je niets missen van De Glutenvrije Man? Laat dan hier je e-mailadres achter en klik op de knop er onder. Je ontvangt dan een meldingen zodra er een nieuw bericht verschenen is.

Voeg je bij 165 andere abonnees

De Glutenvrije Man op Facebook

De Glutenvrije Man op Facebook

Bloglovin

Meest recente berichten

  • We zijn er (bijna) klaar voor!
  • Slagroomtruffels
  • Recept: Chocolade Pistache Taartje
  • WOW! Patisserie cursus Bij Robèrt
  • Coeliakie en een maagverkleining kan dat?

Recente reacties

  • Miss Glutenvrij op We zijn er (bijna) klaar voor!
  • Wim Klein Nagelvoort op Glutenvrij in Almere
  • Janine op Glutenvrije Matzes
  • Thijs op Glutenvrije Matzes
  • Ria Kivits op Vers brood test 2: Happy Bakers

Alle berichten

  • #wijbloggenglutenvrij (30)
  • Blog (113)
  • Broodexperimenten (12)
  • Broodtest (5)
  • De diagnose (2)
  • Recepten (18)
  • Reviews (19)

Recente berichten

Copyright © 2018 · De Glutenvrije Man

 

Reacties laden....
 

    loading Annuleren
    Bericht niet verstuurd - controleer je e-mailadres!
    E-mail-controle mislukt, probeer het opnieuw
    Helaas, je blog kan geen berichten per e-mail delen.