Alweer ruim een week terug was ik op de Free From Food Expo in de Rai te Amsterdam. Ik had beloofd jullie te vertellen wat ik er allemaal gezien heb, of liever gezegd, wat er op de glutenvrije markt allemaal verkrijgbaar is en wellicht de komende maanden in de winkels zal verschijnen. De Free From Food Expo is eigenlijk primair bedoeld om producenten te koppelen aan bedrijven die op zoek zijn naar nieuwe producten. De expo ging niet specifiek over glutenvrije producten, maar ook over bijvoorbeeld lactosevrije en veganistische producten. Toch schat ik dat 80% van de aangeboden producten glutenvrij waren.
Bijna was ik niet gegaan. Daags voor de expo liep mijn agenda bomvol afspraken en leek het niet te gaan lukken. Maar vorig jaar was de expo in Barcelona en toen had ik bijna een vliegticket geboekt… een beetje vreemd om dan nu in mijn geboortestad niet van de partij te zijn. Ik kieperde dan ook last minute mijn agenda leeg en ging samen met mijn vrouw richting de Rai. En wat ben ik achteraf blij dat ik geweest ben. Ik heb zo veel leuke mensen gesproken van over de hele wereld, producten meegekregen om te proberen en natuurlijk ontzettend veel geproefd.
Een aantal dingen die ik geproefd heb vielen op, en daarom bespreek ik ze graag met jullie;
Denise’s Delicious Gluten Free Bakery:
Denise heeft een glutenvrije bakkerij in Ierland en stond samen met haar man op de expo om haar taartjes en cake aan te prijzen. Paula van De Gebaksjuwelier uit Culemborg had me verteld dat ik daar even langs moest gaan. En wat een ontzettend leuke mensen. Hard werkend om hun glutenvrije product in de markt te zetten. Ik kreeg van Denise 2 taartjes mee en een cake om thuis te proberen. Ik heb de 2 taartjes inmiddels geproefd en ben bang dat de smaak en structuur niet goed zullen aansluiten op de Nederlandse markt. Het taartje is wat droog, maar bovendien echt mierzoet. Zelfs voor deze zoetekauw was het echt “too much”.
Natural Bake:
Bij het Israëlische bedrijf Natural Bake stond men, in een ten opzichte van de concurrentie, wat eenvoudige kraam hun waren aan de man te brengen. De eenvoud van hun kraam stond echter in schril contrast met hun product: Glutenvrij Bladerdeeg. De smaak van dit bladerdeeg was zo geweldig dat het onmogelijk zou zijn het verschil met ‘normaal’ bladerdeeg te ontdekken. We proefden een bladerdeeg hapje met appel, met vanille room en met aardappel en allemaal waren ze echt ongelooflijk lekker. Naast het bladerdeeg maakt het bedrijf nog meer glutenvrije producten als pizza’s, brood en diverse glutenvrije soorten meel. De eigenaar was een ontzettend leuke man, die ons graag vertelde dat de glutenvrije eters in Israël klaar zijn met producten die niet echt lekker zijn. (Volgens mij denken wij er hier net zo over. Toch?)
Helaas waren er op de expo geen producten te koop, maar Michael was zo aardig om mij een pak All Purpose meel mee te geven wat volgens hem op dit moment het allerbeste glutenvrije meel is wat er in de wereld te koop is. Ik stuur je volgende week het recept voor een brood en je zult zien dat ik gelijk heb zei hij…. Inmiddels heb ik het recept gekregen en het brood gebakken en gegeten. (Zie hier voor de video) Ik kan niet anders dan zeggen dat dit echt heel erg lekker is. Luchtig, niet zwaar en met een prima smaak. Gelukkig heb ik nog een deel van het meel over, want ik kreeg ook nog een ander recept wat ik absoluut wil maken.
Helaas zijn de producten nog niet op de Nederlandse markt verkrijgbaar, maar ik heb plechtig beloofd dat ik Michael ga helpen daar verandering in te brengen. Het kan niet zo zijn dat dingen die zo lekker zijn voor ons verborgen blijven.
Foodness:
Het Italiaanse bedrijf Foodness stond met een groot aantal draaiende machines op de expo. Alle warme en koude drankjes die ze produceren zijn glutenvrij. Ze hadden een machine waar een hele dikke chocolade drank uit kwam waar je ook een Mug Cake van kon bakken en een koffiemachine waar ze Ginseng koffie mee zette. Maar ook een machine voor de Granita 2.0 en fruit shakes. Maar de topper was voor mij toch wel de machine waar een soort ijskoffie uit kwam zetten. Een dikke, romige, ijskoude substantie met de smaak van een echte Italiaanse espresso. Het is haast onmogelijk de smaak te beschrijven. Ik kan jullie vertellen dat ik het buitengewoon jammer vond dat ik zo een machine niet gewoon mee naar huis kon nemen 🙂 Of het op de Nederlandse markt gaat verschijnen weet ik niet, maar van mij mag het zeker. Om je een indruk te geven van hoe het er allemaal uitziet: foodness.it
Proceli:
Een andere Italiaan die aanwezig was, was het bedrijf Proceli. Die kennen we in Nederland wel al, maar eerlijk gezegd had ik er persoonlijk nooit zo een positief beeld bij. Maar op de expo veranderde mijn beeld op Proceli helemaal. Een onvervalste Italiaanse kokkin was druk bezig van de producten de lekkerste hapjes klaar te maken. Ik proefde een pizzapunt, een tosti ham/kaas en een muffin toe om de smaak te neutraliseren…. Ze hadden nog veel meer lekkers, maar dat heb ik maar afgeslagen. Er moeten immers nog een heleboel kilo’s af en niet bij voor ik in mijn zwembroek het strand op kan.
De lijst met bedrijven die ik tijdens de expo bezocht heb is ontzettend lang. Maar bovenstaande zijn de bedrijven die om verschillende redenen net iets meer zijn opgevallen. Wellicht nog een laatste speciale vermelding voor de chocolade reepjes van het merk Bonlife. Zij wonnen tijdens de expo een prijs voor de beste verpakking. Het doosje is een volledig natuurlijk product, maar het ging mij natuurlijk om de inhoud en die knapperige chocolade biscuits mochten er zeker zijn. Zijn ze op en je hebt toch nog trek kun je altijd de verpakking opeten. Handig toch!
Welk product zien jullie het liefste snel op de Nederlandse markt verschijnen?
Je hebt me nu wel echt ontzettend nieuwschierig gemaakt naar dat glutenvrije meel! 😉
Ik zou willen dat ik het jullie allemaal kon laten proeven Tiffany ?
De producten van Natural Bake als die zorgen voor lekker brood zou ik zeker waarderen!
Laten we hopen dat we een manier vinden om ze naar Nederland te krijgen.
Wat leuk allemaal Gerry, ben ook erg benieuwd naar het meel. Had er graag naar toe gewild, ik lees je recensies wel.
Groetjes Gerda
Het was zeker heel leuk Gerda. Ik had het niet willen missen en denk na over Barcelona volgend jaar.
Ik ben vooral nieuwsgierig naar het meel omdat brood bakken zonder GV tarwezetmeel nog steeds niet een brood oplevert wat aan mijn wensen voldoet.
Ik ben ook heel kritisch, maar vond dit echt goed. Volgens de ingtedientenlijst zit er geen GV Tarwezetmeel in. Maar…ik moet er dan vanuitgaan dat de Engelse vertaling die ik kreeg 1 op 1 klopt met het Hebreeuws op de verpakking.
zoveel lekkers bij elkaar
ik ben benieuwd hoe het meel smaakt
Hoi GV man, heb je misschien. Een foto van de ingrediëntendeclaratie op de verpakking van het ‘all purpose’ meel? Zou ik fijn vinden!
Dank alvast en groet!
Wendeline, dat is lastig, want ik kan hier geen afbeeldingen plaatsen in de reacties. Maar belangrijker nog… ben jij het Hebreeuws machtig? Anders heb je er niet veel aan.
Hallo Gerry,
Ik ben ook benieuwd naar de meel! Maar ik ben nu bijna een jaar glutenvrij.maar ik kan nog steeds geen lekker brood vinden behalve eentje van de ah de driezaden brood van genuis,nu ben ik toch wel benieuwd naar de meel van allergento, ik woon zelf in tilburg en ben naar de ekoplaza maar die hebben ze daar niet en kunnen die ook niet bestellen,waar kan ik deze meel en zuurdesempoeder en de ultratex 3 krijgen hopelijk hier in tilburg,
Sorry voor de lange tekst
Gr rachida
Hallo Gerry,
Als je de contactgegevens va Natural Bake wil delen, willen wij als Allergento gaan kijken of we het meel naar Nederland kunnen halen.
Grtjs Rein
Zojuist was ik wat aan het googelen en kwam ik jouw blog tegen. Vanaf volgende week krijgen wij de koffie van Foodness in ons assortiment voor Dolce Gusto en Nespresso. Dan is het dus ook in Nederland verkrijgbaar. Kijk alvast op http://www.koffiegeluk.nl voor een impressie.