Het is tijd voor een feestje, en dus tijd voor taart! Althans, het is vandaag de 15e van de maand en dus weer tijd voor het bloggerscollectief #wijbloggenglutenvrij. En dat initiatief dat ooit gestart werd door Mirjam van Ik ben Glutenvrij. viert zijn 50e keer. En dus is het thema van deze maand: Taart! En taart, wellicht niet goed voor de lijn als je er teveel van eet, maar wat kan ik daar van genieten.
Toen ik nog gewoon gluten at en de diagnose Coeliakie niet gesteld was kocht ik bij een feestje altijd een taart bij dezelfde banketbakker. Een met veel slagroom gevulde taart met een marsepeinen dek. Alleen de afwerking van de taart verschilde per keer. De hele familie keek er altijd naar uit bij verjaardagen en de taart ging dan ook altijd schoon op.
Toen ik de diagnose Coeliakie kreeg was het dan ook wel even slikken dat ik die taart niet meer kon kopen. Althans….kopen natuurlijk nog wel, maar zelf opeten was er helaas niet meer bij. En de familie verblijden en zelf toekijken ging me wel wat ver. Ik weet niet of de inkomstenderving doordat ik er geen taart meer kocht zo groot was, maar de betreffende banketbakker ging niet al te lang daarna failliet 😉
Terwijl ik me afvroeg hoe ik een verjaardag nog op kon vrolijken met een lekkere taart, parkeerde er een auto naast me waarop stond geschreven “Speciale taarten”. En daarnaast stond iets over glutenvrij, ik kon mijn ogen niet geloven. Niet lang daarna bestelde ik mijn eerste taart bij Joop’s Speciale taarten en ik was zeer onder de indruk van de smaak. Sindsdien heb ik er dan ook voor vele gelegenheden een taart besteld, maar net als vroeger wel altijd dezelfde…. een met veel slagroom gevulde taart met een marsepeinen dek. Van alle taarten had er 1 een wel heel speciaal karakter…. die met de tekst “Schoon” omdat mijn vrouw op die dag vrij van kanker was verklaard. Een bijzonder moment, zoals er meer bijzondere momenten waren waarbij een taart goed van pas kwam. En zeg nou zelf… er is altijd wel een goede reden voor taart te bedenken 😆
En natuurlijk eet ik ook wel eens een stukje taart buiten de deur. Daarvan is er eentje die ik toch wel in het bijzonder wil benoemen, de witte chocolade cheesecake die ik altijd bestel na afloop van een gezellige lunch bij Hofje Zonder Zorgen in Haarlem. Ik kan daar gewoon niet weg zonder eerst af te ronden met een kop koffie en dit taartje.
De dames van deze gelegenheid waren niet te beroerd om mij te verklappen wat er allemaal in die heerlijke taart ging. Ik hoefde er eigenlijk alleen nog de juiste hoeveelheden bij te vinden om een goede kopie te maken. Of dat gelukt is weet ik niet, maar wel dat ook die van mij erg lekker is. Het resultaat daarvan zie je linksboven aan dit blog, en uiteraard deel ik graag het recept;
Voor de bodem:
- 200 gram gemengde noten
- 100 gram (ongezouten) zachte roomboter
Voor de vulling:
- 300 gram witte chocolade
- 250 ml slagroom
- 75 gram suiker
- 1 zakje klop-fix
- 200 gram Mon Chou (2 bakjes)
- 250 gram mascarpone (1 bakje)
Voor de afwerking:
- Seizoensfruit
Werkwijze:
- Doe de gemengde noten in een keukenmachine en hak ze fijn. Heb je die niet, stop de noten dan in een plastic zak en sla er zachtjes op met een deegroller of iets dergelijks.
- Meng de gemengde noten met de zachte roomboter en druk dit goed stevig op de bodem van een springvorm en zet deze in de koelkast.
- Smelt de witte chocolade au bain marie.
- Klop de slagroom met de helft van de suiker en een zakje Klop-fix tot een lobbige massa. Let op: Dus zeker niet stijf kloppen!
- Voeg daaraan de Mon Chou, de Mascarpone en de andere helft van de suiker toe en mix tot een volkomen glad geheel.
- Voeg daarna langzaam de gesmolten witte chocolade toe en mix opnieuw tot er een glad geheel ontstaat.
- Haal de vorm uit de koelkast en schenk de vloeibare massa keurig uit over de opgesteven bodem.
- Zet terug in de koelkast voor ongeveer 3 uur.
- Haal de taart voorzichtig uit de bodem en versier hem met wat fruit.
Hieronder alle deelnemers van deze maand in #wijbloggenglutenvrij:
- Glutenvrije mama
- De glutenvrije man
- Doe mij glutenvrij
- Meer dan Glutenvrij
- Ik ben glutenvrij
- Rose-a-licious
- Smaakvol Glutenvrij
- Glutenvrij kind
- Sophie Glutenvrij
- Glutenfree Amsterdam
- Glutenvrij in Utrecht
- Glutenvrij hoort erbij
- Koos Glutenloos
- Home of Comfort
- Annemiek Nauta
Beste
Wat is mon chou
Grt.
Hoi Rosa, Mon Chou of MonChou is een merk roomkaas.
“Schoon” is wel een hele goede reden voor een feestje. Wat fijn! Gefeliciteerd!
En wat heb jij op een bijzondere manier Joop’s ontdekt! Zijn taarten zijn inderdaad heerlijk.
Dankjewel Mirjam, is alweer enige maanden terug dat ze schoon verklaard werd, maar het is nog elke dag fijn om je dat te realiseren
Wat fijn om te lezen Gerrie dat je vrouw schoon is. Gefeliciteerd dat is zeker wel een lekkere taart waard!
Dankjewel Gerda
Van harte gefeliciteerd met de “schoonheid” van je vrouw. De taart ziet er onwijs lekker uit en ik ben blij dat ik met het staren naar al die taarten geen gram aankom, haha.
Dankjewel Suzanna….helaas snoep ik er zelf wel van en dat levert wel wat grammen extra op 😉