De Glutenvrije Man

  • Home
  • Over mij
  • Blog
  • Reviews
  • Coeliakie
    • Wat mag ik wel?
    • Wat mag ik niet?
  • Recepten
    • Voeg een recept toe
  • Restaurants/Winkels
  • Bloggers
  • Contact
    • Adverteren
  • Privacybeleid

Tijd voor een feestje? Glutenvrije taart!

15 november 2017 By Gerry 10 Comments

Het is tijd voor een feestje, en dus tijd voor taart! Althans, het is vandaag de 15e van de maand en dus weer tijd voor het bloggerscollectief #wijbloggenglutenvrij. En dat initiatief dat ooit gestart werd door Mirjam van Ik ben Glutenvrij. viert zijn 50e keer. En dus is het thema van deze maand: Taart! En taart, wellicht niet goed voor de lijn als je er teveel van eet, maar wat kan ik daar van genieten.

Toen ik nog gewoon gluten at en de diagnose Coeliakie niet gesteld was kocht ik bij een feestje altijd een taart bij dezelfde banketbakker. Een met veel slagroom gevulde taart met een marsepeinen dek. Alleen de afwerking van de taart verschilde per keer. De hele familie keek er altijd naar uit bij verjaardagen en de taart ging dan ook altijd schoon op.

Toen ik de diagnose Coeliakie kreeg was het dan ook wel even slikken dat ik die taart niet meer kon kopen. Althans….kopen natuurlijk nog wel, maar zelf opeten was er helaas niet meer bij. En de familie verblijden en zelf toekijken ging me wel wat ver. Ik weet niet of de inkomstenderving doordat ik er geen taart meer kocht zo groot was, maar de betreffende banketbakker ging niet al te lang daarna failliet 😉 

Terwijl ik me afvroeg hoe ik een verjaardag nog op kon vrolijken met een lekkere taart, parkeerde er een auto naast me waarop stond geschreven “Speciale taarten”. En daarnaast stond iets over glutenvrij, ik kon mijn ogen niet geloven. Niet lang daarna bestelde ik mijn eerste taart bij Joop’s Speciale taarten en ik was zeer onder de indruk van de smaak. Sindsdien heb ik er dan ook voor vele gelegenheden een taart besteld, maar net als vroeger wel altijd dezelfde…. een met veel slagroom gevulde taart met een marsepeinen dek. Van alle taarten had er 1 een wel heel speciaal karakter…. die met de tekst “Schoon” omdat mijn vrouw op die dag vrij van kanker was verklaard. Een bijzonder moment, zoals er meer bijzondere momenten waren waarbij een taart goed van pas kwam. En zeg nou zelf… er is altijd wel een goede reden voor taart te bedenken 😆 

En natuurlijk eet ik ook wel eens een stukje taart buiten de deur. Daarvan is er eentje die ik toch wel in het bijzonder wil benoemen, de witte chocolade cheesecake die ik altijd bestel na afloop van een gezellige lunch bij Hofje Zonder Zorgen in Haarlem. Ik kan daar gewoon niet weg zonder eerst af te ronden met een kop koffie en dit taartje.

De dames van deze gelegenheid waren niet te beroerd om mij te verklappen wat er allemaal in die heerlijke taart ging. Ik hoefde er eigenlijk alleen nog de juiste hoeveelheden bij te vinden om een goede kopie te maken. Of dat gelukt is weet ik niet, maar wel dat ook die van mij erg lekker is. Het resultaat daarvan zie je linksboven aan dit blog, en uiteraard deel ik graag het recept;

Voor de bodem:

  • 200 gram gemengde noten
  • 100 gram (ongezouten) zachte roomboter

Voor de vulling:

  • 300 gram witte chocolade
  • 250 ml slagroom
  • 75 gram suiker
  • 1 zakje klop-fix
  • 200 gram Mon Chou (2 bakjes)
  • 250 gram mascarpone (1 bakje)

Voor de afwerking:

  • Seizoensfruit

Werkwijze:

  1. Doe de gemengde noten in een keukenmachine en hak ze fijn. Heb je die niet, stop de noten dan in een plastic zak en sla er zachtjes op met een deegroller of iets dergelijks.
  2. Meng de gemengde noten met de zachte roomboter en druk dit goed stevig op de bodem van een springvorm en zet deze in de koelkast.
  3. Smelt de witte chocolade au bain marie.
  4. Klop de slagroom met de helft van de suiker en een zakje Klop-fix tot een lobbige massa. Let op: Dus zeker niet stijf kloppen!
  5. Voeg daaraan de Mon Chou, de Mascarpone en de andere helft van de suiker toe en mix tot een volkomen glad geheel.
  6. Voeg daarna langzaam de gesmolten witte chocolade toe en mix opnieuw tot er een glad geheel ontstaat.
  7. Haal de vorm uit de koelkast en schenk de vloeibare massa keurig uit over de opgesteven bodem.
  8. Zet terug in de koelkast voor ongeveer 3 uur.
  9. Haal de taart voorzichtig uit de bodem en versier hem met wat fruit.

Hieronder alle deelnemers van deze maand in #wijbloggenglutenvrij:

  • Glutenvrije mama
  • De glutenvrije man
  • Doe mij glutenvrij
  • Meer dan Glutenvrij
  • Ik ben glutenvrij
  • Rose-a-licious
  • Smaakvol Glutenvrij
  • Glutenvrij kind
  • Sophie Glutenvrij
  • Glutenfree Amsterdam
  • Glutenvrij in Utrecht
  • Glutenvrij hoort erbij
  • Koos Glutenloos
  • Home of Comfort
  • Annemiek Nauta


Deel dit bericht:

  • Delen
  • E-mail
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Print

Filed Under: #wijbloggenglutenvrij, Blog, Recepten Tagged With: feest, gebak, glutenvrij, taart, wijbloggenglutenvrij

Comments

  1. Rosa says

    15 november 2017 at 07:54

    Beste
    Wat is mon chou
    Grt.

    Beantwoorden
    • Gerry says

      15 november 2017 at 20:08

      Hoi Rosa, Mon Chou of MonChou is een merk roomkaas.

      Beantwoorden
  2. Mirjam says

    15 november 2017 at 09:41

    “Schoon” is wel een hele goede reden voor een feestje. Wat fijn! Gefeliciteerd!

    En wat heb jij op een bijzondere manier Joop’s ontdekt! Zijn taarten zijn inderdaad heerlijk.

    Beantwoorden
    • Gerry says

      15 november 2017 at 20:10

      Dankjewel Mirjam, is alweer enige maanden terug dat ze schoon verklaard werd, maar het is nog elke dag fijn om je dat te realiseren

      Beantwoorden
  3. Gerda says

    15 november 2017 at 15:33

    Wat fijn om te lezen Gerrie dat je vrouw schoon is. Gefeliciteerd dat is zeker wel een lekkere taart waard!

    Beantwoorden
    • Gerry says

      15 november 2017 at 20:09

      Dankjewel Gerda

      Beantwoorden
  4. Suzanna says

    15 november 2017 at 16:27

    Van harte gefeliciteerd met de “schoonheid” van je vrouw. De taart ziet er onwijs lekker uit en ik ben blij dat ik met het staren naar al die taarten geen gram aankom, haha.

    Beantwoorden
    • Gerry says

      15 november 2017 at 20:09

      Dankjewel Suzanna….helaas snoep ik er zelf wel van en dat levert wel wat grammen extra op 😉

      Beantwoorden

Trackbacks

  1. 50e keer #wijbloggenglutenvrij: Feestje! | Ik ben glutenvrij schreef:
    15 november 2017 om 09:50

    […] Glutenvrij in Utrecht Taart van Glutenvrij hoort erbij Schone taart en chocolade cheesecake van De Glutenvrije man Melkvrije, eivrije en glutenvrije taarten van Meer dan glutenvrij Koffiecheesecake met karamel en […]

    Beantwoorden
  2. Regenboog taart #wijbloggenglutenvrij - Smaakvol Glutenvrij schreef:
    15 november 2017 om 09:58

    […] Deglutenvrijeman.nl […]

    Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

De Glutenvrije Man

08AD3540-3801-4805-8188-90EE038A2695_1_201_a Welkom! Ik ben Gerry Mulder. Op 14 juli 2014 kreeg ik de diagnose Coeliakie en sindsdien ben ik bezig mijn weg te vinden in de glutenvrije wereld. Op mijn blog krijg je een inkijkje in het leven van een man met een gluten intolerantie maar vind je ook recepten, reviews en nieuwtjes. Heb je vragen? Laat het me vooral weten.

Volg ons op social media

  • Instagram
  • Facebook

Wil je niets meer missen?

Wil je niets missen van De Glutenvrije Man? Laat dan hier je e-mailadres achter en klik op de knop er onder. Je ontvangt dan een meldingen zodra er een nieuw bericht verschenen is.

Voeg je bij 165 andere abonnees

De Glutenvrije Man op Facebook

De Glutenvrije Man op Facebook

Bloglovin

Meest recente berichten

  • We zijn er (bijna) klaar voor!
  • Slagroomtruffels
  • Recept: Chocolade Pistache Taartje
  • WOW! Patisserie cursus Bij Robèrt
  • Coeliakie en een maagverkleining kan dat?

Recente reacties

  • Miss Glutenvrij op We zijn er (bijna) klaar voor!
  • Wim Klein Nagelvoort op Glutenvrij in Almere
  • Janine op Glutenvrije Matzes
  • Thijs op Glutenvrije Matzes
  • Ria Kivits op Vers brood test 2: Happy Bakers

Alle berichten

  • #wijbloggenglutenvrij (30)
  • Blog (113)
  • Broodexperimenten (12)
  • Broodtest (5)
  • De diagnose (2)
  • Recepten (18)
  • Reviews (19)

Recente berichten

Copyright © 2018 · De Glutenvrije Man

 

Reacties laden....
 

    loading Annuleren
    Bericht niet verstuurd - controleer je e-mailadres!
    E-mail-controle mislukt, probeer het opnieuw
    Helaas, je blog kan geen berichten per e-mail delen.