De Glutenvrije Man

  • Home
  • Over mij
  • Blog
  • Reviews
  • Coeliakie
    • Wat mag ik wel?
    • Wat mag ik niet?
  • Recepten
    • Voeg een recept toe
  • Restaurants/Winkels
  • Bloggers
  • Contact
    • Adverteren
  • Privacybeleid

Glutenvrije Matzes

15 maart 2016 By Gerry 21 Comments

Glutenvrije MatzesHet is weer de 15e van de maand en dus tijd voor #wijbloggenglutenvrij. Deze maand schrijven alle deelnemende bloggers over een Glutenvrij Pasen. Als je straks na het lezen van mijn blog onderaan deze pagina gekomen bent vind je het lijstje met deelnemende bloggers zodat je in één klik ook de andere blogs van #wijbloggenglutenvrij kunt lezen.

Eerlijk gezegd heb ik niet zo heel erg veel met Pasen. Voor mij persoonlijk heeft Pasen geen religieuze betekenis en is het voor mij vooral gerelateerd aan gezellig ontbijten met eieren, een brioche challah en…. Matzes.

Elk jaar rond Pasen zien we ze weer overal in de winkels, de Matzes in de bekende oranje verpakkingen van Hollandia. Hoe de Matzes hun weg hebben gevonden naar het paasontbijt is wat onduidelijk. De Matzes hebben eigenlijk een relatie met het joodse Pesach feest ofwel het joodse Pasen. Dit is het moment waarop men volgens traditie geen gerezen granen mag eten. Een Matze wordt gemaakt van meel en water. Op zich zou je denken dat het zelf maken van Matzes dan niet heel ingewikkeld kan zijn, en dat is ook zo. Tenminste, als je je niet aan de Joodse wetten hoeft te committeren. Want het meel voor een Matze moet een mix zijn van tarwe, haver, rogge, spelt en gerst. En daar zit voor ons glutenvrije eters uiteraard een probleem.

yehuda_gf_matzoIn de winkels zie je normaal gesproken dan ook alleen glutenvolle Matzes. Dat wil niet zeggen dat er geen glutenvrije Matzes te koop zijn, want ze zijn er wel. In ieder geval in Amsterdam zijn er een tweetal winkels die glutenvrije Matzes verkopen. Vorig jaar ging ik naar de winkel van Mouwes (Kastelenstraat 261 in Amsterdam) om daar een doos glutenvrije Matzes te bemachtigen. Een Pasen zonder Matzes, dat kon gewoon niet. Ik schrok echter enorm van de prijs. Want waar je tijdens de paasdagen in de supermarkt met een beetje goeie wil een pak Matzes van Hollandia koopt voor 1 euro moest ik voor een doosje glutenvrije exemplaren maar liefst € 7,95 betalen. Gelukkig smaakte ze wel lekker, maar het was mij duidelijk dat ik ze dit jaar gewoon zelf ging maken.

Het was even een zoektocht om de juiste verhoudingen te vinden, maar ik ben met onderstaande recept heel tevreden;

Benodigdheden:

  • 50 gram amandelmeel
  • 175 gram glutenvrije mix (ik gebruikte de fin mix van Semper)
  • 125 ml warm/heet water
  • 1 theelepel zout

Bereiding:

  • Doe de Glutenvrije mix en amandelmeel met het zout in een kom en mix goed door elkaar.
  • Maak in het midden van het meel een kuiltje en doe daar het water in.
  • Roer met een vork het water door het meel. Er ontstaat nu een compacte massa.
  • Vorm er met je handen een bal van en verdeel deze in 8 gelijke stukken.
  • Maak van deze 8 stukken balletjes en sla deze plat tussen je handen. Leg ze 1 voor 1 tussen 2 stukken plastic folie en wals ze goed plat met een deegroller. Het is een beetje zoeken naar de juiste dikte, maar hoe dunner hoe beter (Als ze te dik zijn, dan worden ze niet goed genoeg gebakken en krijg je taaie plekken). Naar wens zou je er na het uitrollen vierkante Matzes van kunnen maken, of juist rond. Zelf koos ik er voor om de vorm gewoon grillig te laten zijn.
  • Verwijder het bovenste velletje plastic en prik in het uitgerolde deeg met een vork gaatjes zodat tijdens het bakken de lucht kan ontsnappen.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en keer het plastic met deeg in één keer om op de bakplaat. Verwijder nu voorzichtig het laagje plastic.
  • Bak de Matzes nu één voor één in een voorverwarmde oven van 250 graden voor 8 minuten.
  • Na 8 minuten bakken is je Matze klaar en kun je de volgende er in doen.

De Matzes zijn na 8 minuten aan de randjes bruin en krullen iets omhoog.

Wil je het volgens de joodse wetten helemaal goed doen, dan dien je van de start van je recept tot het uit de oven halen van je laatste Matze in 18 minuten klaar te zijn. Mij is dat tot op heden niet gelukt 🙂

Het enige wat je nu nog nodig hebt is wat mij betreft boter en suiker……. maar een plak kaas kan natuurlijk ook. Eet smakelijk en alvast fijne paasdagen.

Glutenvrije Matzes

 

Hebben jullie al eens zelf glutenvrije Matzes gemaakt? En zo ja, welk recept heb je toen gebruikt?

Andere bloggers die deze maand schrijven voor #wijbloggenglutenvrij zijn:

Met Zonder Gluten
Mama en Emily
Glutenvrije Mama
Glutenvrije Blog
Ik ben Glutenvrij
Home of Comfort
Pink Pequena
Creatief Glutenvrij

Deel dit bericht:

  • Delen
  • E-mail
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Print

Filed Under: #wijbloggenglutenvrij, Blog Tagged With: matzes, matzha, matzo, Pasen, wijbloggenglutenvrij

Comments

  1. Angela vd berk says

    15 maart 2016 at 09:38

    Ben voor onze dochters op zoek naar gv recepten waar wat extra vezels inzitten

    Iemand tips?

    Beantwoorden
  2. Riny says

    15 maart 2016 at 10:45

    is het mogelijk met ander soort meel te maken niet iedereen heeft dat in huis

    Beantwoorden
    • Gerry says

      16 maart 2016 at 00:38

      Je kunt uiteraard een ander soort glutenvrije mix gebruiken. Ik zou alleen wel ook amandelmeel toevoegen. Dat geeft net een wat lekkerdere smaak. Probeer en combineer zou ik zeggen.

      Beantwoorden
  3. Renske says

    15 maart 2016 at 11:01

    Nog niet, maar ik heb wel een recept liggen wat door kan gaan voor matzes. Binnenkort maar eens maken.

    Beantwoorden
    • Gerry says

      16 maart 2016 at 00:38

      Ik ben benieuwd wat voor recept dat is Renske.

      Beantwoorden
  4. Mirjam says

    15 maart 2016 at 13:15

    Ik heb het nog nooit geprobeerd. Maar wellicht dit jaar met jouw recept?

    Beantwoorden
    • Gerry says

      16 maart 2016 at 00:39

      Let wel op dat je, als je het maakt ze echt goed dun uitrolt. Het is erg lastig om aan te geven hoe dun het moet zijn, maar als ze te dik zijn worden ze niet knapperig.

      Beantwoorden
  5. boeddhamum says

    19 maart 2016 at 11:26

    Hi Gerry,

    wat een leuk recept weer! Ik ga ze vandaag nog uitproberen met een mix van boekweit, rijst en tapiocameel en natuurlijk de amandelmeel, wat denk ik voor een heerlijke smaak zorgt. Voor extra vezels kan je altijd 1 of 2 eetlepels gemalen lijnzaad toevoegen, ook lekker!
    Je hoort het nog, hoe ze gelukt zijn!
    groetjes, Linda

    Beantwoorden
    • boeddhamum says

      19 maart 2016 at 14:55

      Hi Gerry,

      ik heb net een eerste baksel uitgeprobeerd en ik moet zeggen dat ze ontzettend lekker zijn! Misschien wel lekkerder dan een “gewone” matze die, als ik het me goed herinner, vrij flauw van smaak zijn.
      Ik zal heel snel het recept op mijn blog zetten, met verwijzing naar jou recept natuurlijk 🙂
      Ik heb teff, amandel en tapioca gebruikt .

      bedankt voor een geweldig recept en de inspiratie!!

      groet, Linda

      Beantwoorden
      • Gerry says

        19 maart 2016 at 18:52

        Hoi Linda, leuk om te horen dat je gelijk aan de slag bent gegaan. Het is simpel en toch heel lekker. Ik ga ze ook eens proberen met wat andere meelsoorten. Ik denk persoonlijk dat een deel amandelmeel er voor de smaak wel in moet blijven. En, hoe dunner hoe lekkerder 🙂

        Beantwoorden
  6. Sigrid says

    20 maart 2016 at 12:02

    Vandaag gebakken, naar jouw recept, met glutenvrije bakmix van de AH. Heerlijk! Inderdaad met boter, en bruine basterd suiker ?

    Beantwoorden
    • Gerry says

      20 maart 2016 at 13:19

      Ik vind het ontzettend leuk om te horen dat ze lekker zijn Sigrid. Dank voor je berichtje.

      Beantwoorden
  7. Hella says

    20 maart 2016 at 15:59

    Hoi, omdat ik in Amsterdam woon ging ik ze ook elk jaar halen in de Kastelenstraat. Dit jaar valt Joods Pasen echter 6 weken later dan het ons Pasen. De matzes zijn dus nog niet gearriveerd. Wij gaan ze nu zelf maken met dit recept. Mijn dochter had gelezen dat je het deeg ook door de pastamachine kan doen om uit te rollen. Worden ze alleen wel rechthoekig. Groet, Hella

    Beantwoorden
    • Gerry says

      20 maart 2016 at 21:04

      Hoi Hella, ja, dit jaar zit er een paar weken verschil tussen. Volgend jaar vallen Pesach en Pasen weer vrijwel gelijk. Zowel Mouwes als Davids Corner houden hun websites ook niet echt lekker bij, dus je zult echt af en toe langs moeten om te zien of ze al glutenvrije Matzes hebben. Maar, zelf bakken is natuurlijk wel zo leuk…. en een stuk goedkoper 🙂

      Beantwoorden
  8. Brielle says

    22 februari 2017 at 14:52

    Wat fijn om dit recept tegen te komen! Ik zat me al af te vragen hoe ik dit jaar Pesach moet doorkomen zo zonder matzes….kan toch echt niet. Bedankt voor het recept!

    Beantwoorden
  9. Bigitte says

    28 maart 2017 at 20:45

    Kun je de matzers ook maken met een Cloer Kniepertjes apparaat?

    Beantwoorden
    • Gerry says

      28 maart 2017 at 21:06

      Ik heb dat niet geprobeerd, maar het lijkt me geen slecht idee.

      Beantwoorden
      • Bigitte says

        28 maart 2017 at 21:40

        Je hoort of het lukt?

        Beantwoorden
        • Janine says

          2 april 2021 at 11:29

          Gelukt? Ik vroeg me dat ook af..

          Beantwoorden
  10. Thijs says

    30 januari 2021 at 11:33

    Hoi ik heb de matzes ook gemaakt. Krijg een vrij vaste structuur. Zou er iets zelfrijzend bakmeel inkunnen?

    In ieder geval bedankt voor recept

    Beantwoorden

Trackbacks

  1. Glutenvrij Pasen met een ‘Osternbrot’ (Paasbrood) | Creatief Glutenvrij schreef:
    15 maart 2016 om 21:02

    […] Met Zonder Gluten Mama en Emily Glutenvrije mama Glutenvrije Blog Ik ben glutenvrij Home of Comfort Pink Pequena De Glutenvrije Man […]

    Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

De Glutenvrije Man

08AD3540-3801-4805-8188-90EE038A2695_1_201_a Welkom! Ik ben Gerry Mulder. Op 14 juli 2014 kreeg ik de diagnose Coeliakie en sindsdien ben ik bezig mijn weg te vinden in de glutenvrije wereld. Op mijn blog krijg je een inkijkje in het leven van een man met een gluten intolerantie maar vind je ook recepten, reviews en nieuwtjes. Heb je vragen? Laat het me vooral weten.

Volg ons op social media

  • Instagram
  • Facebook

Wil je niets meer missen?

Wil je niets missen van De Glutenvrije Man? Laat dan hier je e-mailadres achter en klik op de knop er onder. Je ontvangt dan een meldingen zodra er een nieuw bericht verschenen is.

Voeg je bij 165 andere abonnees

De Glutenvrije Man op Facebook

De Glutenvrije Man op Facebook

Bloglovin

Meest recente berichten

  • We zijn er (bijna) klaar voor!
  • Slagroomtruffels
  • Recept: Chocolade Pistache Taartje
  • WOW! Patisserie cursus Bij Robèrt
  • Coeliakie en een maagverkleining kan dat?

Recente reacties

  • Miss Glutenvrij op We zijn er (bijna) klaar voor!
  • Wim Klein Nagelvoort op Glutenvrij in Almere
  • Janine op Glutenvrije Matzes
  • Thijs op Glutenvrije Matzes
  • Ria Kivits op Vers brood test 2: Happy Bakers

Alle berichten

  • #wijbloggenglutenvrij (30)
  • Blog (113)
  • Broodexperimenten (12)
  • Broodtest (5)
  • De diagnose (2)
  • Recepten (18)
  • Reviews (19)

Recente berichten

Copyright © 2018 · De Glutenvrije Man

 

Reacties laden....
 

    loading Annuleren
    Bericht niet verstuurd - controleer je e-mailadres!
    E-mail-controle mislukt, probeer het opnieuw
    Helaas, je blog kan geen berichten per e-mail delen.