Het is weer de 15e van de maand en dus tijd voor #wijbloggenglutenvrij. Deze maand schrijven alle deelnemende bloggers over een Glutenvrij Pasen. Als je straks na het lezen van mijn blog onderaan deze pagina gekomen bent vind je het lijstje met deelnemende bloggers zodat je in één klik ook de andere blogs van #wijbloggenglutenvrij kunt lezen.
Eerlijk gezegd heb ik niet zo heel erg veel met Pasen. Voor mij persoonlijk heeft Pasen geen religieuze betekenis en is het voor mij vooral gerelateerd aan gezellig ontbijten met eieren, een brioche challah en…. Matzes.
Elk jaar rond Pasen zien we ze weer overal in de winkels, de Matzes in de bekende oranje verpakkingen van Hollandia. Hoe de Matzes hun weg hebben gevonden naar het paasontbijt is wat onduidelijk. De Matzes hebben eigenlijk een relatie met het joodse Pesach feest ofwel het joodse Pasen. Dit is het moment waarop men volgens traditie geen gerezen granen mag eten. Een Matze wordt gemaakt van meel en water. Op zich zou je denken dat het zelf maken van Matzes dan niet heel ingewikkeld kan zijn, en dat is ook zo. Tenminste, als je je niet aan de Joodse wetten hoeft te committeren. Want het meel voor een Matze moet een mix zijn van tarwe, haver, rogge, spelt en gerst. En daar zit voor ons glutenvrije eters uiteraard een probleem.
In de winkels zie je normaal gesproken dan ook alleen glutenvolle Matzes. Dat wil niet zeggen dat er geen glutenvrije Matzes te koop zijn, want ze zijn er wel. In ieder geval in Amsterdam zijn er een tweetal winkels die glutenvrije Matzes verkopen. Vorig jaar ging ik naar de winkel van Mouwes (Kastelenstraat 261 in Amsterdam) om daar een doos glutenvrije Matzes te bemachtigen. Een Pasen zonder Matzes, dat kon gewoon niet. Ik schrok echter enorm van de prijs. Want waar je tijdens de paasdagen in de supermarkt met een beetje goeie wil een pak Matzes van Hollandia koopt voor 1 euro moest ik voor een doosje glutenvrije exemplaren maar liefst € 7,95 betalen. Gelukkig smaakte ze wel lekker, maar het was mij duidelijk dat ik ze dit jaar gewoon zelf ging maken.
Het was even een zoektocht om de juiste verhoudingen te vinden, maar ik ben met onderstaande recept heel tevreden;
Benodigdheden:
- 50 gram amandelmeel
- 175 gram glutenvrije mix (ik gebruikte de fin mix van Semper)
- 125 ml warm/heet water
- 1 theelepel zout
Bereiding:
- Doe de Glutenvrije mix en amandelmeel met het zout in een kom en mix goed door elkaar.
- Maak in het midden van het meel een kuiltje en doe daar het water in.
- Roer met een vork het water door het meel. Er ontstaat nu een compacte massa.
- Vorm er met je handen een bal van en verdeel deze in 8 gelijke stukken.
- Maak van deze 8 stukken balletjes en sla deze plat tussen je handen. Leg ze 1 voor 1 tussen 2 stukken plastic folie en wals ze goed plat met een deegroller. Het is een beetje zoeken naar de juiste dikte, maar hoe dunner hoe beter (Als ze te dik zijn, dan worden ze niet goed genoeg gebakken en krijg je taaie plekken). Naar wens zou je er na het uitrollen vierkante Matzes van kunnen maken, of juist rond. Zelf koos ik er voor om de vorm gewoon grillig te laten zijn.
- Verwijder het bovenste velletje plastic en prik in het uitgerolde deeg met een vork gaatjes zodat tijdens het bakken de lucht kan ontsnappen.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier en keer het plastic met deeg in één keer om op de bakplaat. Verwijder nu voorzichtig het laagje plastic.
- Bak de Matzes nu één voor één in een voorverwarmde oven van 250 graden voor 8 minuten.
- Na 8 minuten bakken is je Matze klaar en kun je de volgende er in doen.
De Matzes zijn na 8 minuten aan de randjes bruin en krullen iets omhoog.
Wil je het volgens de joodse wetten helemaal goed doen, dan dien je van de start van je recept tot het uit de oven halen van je laatste Matze in 18 minuten klaar te zijn. Mij is dat tot op heden niet gelukt 🙂
Het enige wat je nu nog nodig hebt is wat mij betreft boter en suiker……. maar een plak kaas kan natuurlijk ook. Eet smakelijk en alvast fijne paasdagen.
Hebben jullie al eens zelf glutenvrije Matzes gemaakt? En zo ja, welk recept heb je toen gebruikt?
Andere bloggers die deze maand schrijven voor #wijbloggenglutenvrij zijn:
Met Zonder Gluten
Mama en Emily
Glutenvrije Mama
Glutenvrije Blog
Ik ben Glutenvrij
Home of Comfort
Pink Pequena
Creatief Glutenvrij
Ben voor onze dochters op zoek naar gv recepten waar wat extra vezels inzitten
Iemand tips?
is het mogelijk met ander soort meel te maken niet iedereen heeft dat in huis
Je kunt uiteraard een ander soort glutenvrije mix gebruiken. Ik zou alleen wel ook amandelmeel toevoegen. Dat geeft net een wat lekkerdere smaak. Probeer en combineer zou ik zeggen.
Nog niet, maar ik heb wel een recept liggen wat door kan gaan voor matzes. Binnenkort maar eens maken.
Ik ben benieuwd wat voor recept dat is Renske.
Ik heb het nog nooit geprobeerd. Maar wellicht dit jaar met jouw recept?
Let wel op dat je, als je het maakt ze echt goed dun uitrolt. Het is erg lastig om aan te geven hoe dun het moet zijn, maar als ze te dik zijn worden ze niet knapperig.
Hi Gerry,
wat een leuk recept weer! Ik ga ze vandaag nog uitproberen met een mix van boekweit, rijst en tapiocameel en natuurlijk de amandelmeel, wat denk ik voor een heerlijke smaak zorgt. Voor extra vezels kan je altijd 1 of 2 eetlepels gemalen lijnzaad toevoegen, ook lekker!
Je hoort het nog, hoe ze gelukt zijn!
groetjes, Linda
Hi Gerry,
ik heb net een eerste baksel uitgeprobeerd en ik moet zeggen dat ze ontzettend lekker zijn! Misschien wel lekkerder dan een “gewone” matze die, als ik het me goed herinner, vrij flauw van smaak zijn.
Ik zal heel snel het recept op mijn blog zetten, met verwijzing naar jou recept natuurlijk 🙂
Ik heb teff, amandel en tapioca gebruikt .
bedankt voor een geweldig recept en de inspiratie!!
groet, Linda
Hoi Linda, leuk om te horen dat je gelijk aan de slag bent gegaan. Het is simpel en toch heel lekker. Ik ga ze ook eens proberen met wat andere meelsoorten. Ik denk persoonlijk dat een deel amandelmeel er voor de smaak wel in moet blijven. En, hoe dunner hoe lekkerder 🙂
Vandaag gebakken, naar jouw recept, met glutenvrije bakmix van de AH. Heerlijk! Inderdaad met boter, en bruine basterd suiker ?
Ik vind het ontzettend leuk om te horen dat ze lekker zijn Sigrid. Dank voor je berichtje.
Hoi, omdat ik in Amsterdam woon ging ik ze ook elk jaar halen in de Kastelenstraat. Dit jaar valt Joods Pasen echter 6 weken later dan het ons Pasen. De matzes zijn dus nog niet gearriveerd. Wij gaan ze nu zelf maken met dit recept. Mijn dochter had gelezen dat je het deeg ook door de pastamachine kan doen om uit te rollen. Worden ze alleen wel rechthoekig. Groet, Hella
Hoi Hella, ja, dit jaar zit er een paar weken verschil tussen. Volgend jaar vallen Pesach en Pasen weer vrijwel gelijk. Zowel Mouwes als Davids Corner houden hun websites ook niet echt lekker bij, dus je zult echt af en toe langs moeten om te zien of ze al glutenvrije Matzes hebben. Maar, zelf bakken is natuurlijk wel zo leuk…. en een stuk goedkoper 🙂
Wat fijn om dit recept tegen te komen! Ik zat me al af te vragen hoe ik dit jaar Pesach moet doorkomen zo zonder matzes….kan toch echt niet. Bedankt voor het recept!
Kun je de matzers ook maken met een Cloer Kniepertjes apparaat?
Ik heb dat niet geprobeerd, maar het lijkt me geen slecht idee.
Je hoort of het lukt?
Gelukt? Ik vroeg me dat ook af..
Hoi ik heb de matzes ook gemaakt. Krijg een vrij vaste structuur. Zou er iets zelfrijzend bakmeel inkunnen?
In ieder geval bedankt voor recept