Zoals inmiddels bekend zal zijn is er mij alles aan gelegen het aller lekkerste glutenvrije brood te ontdekken. En dan bij voorkeur brood wat we gewoon zelf thuis kunnen maken. Natuurlijk is het fantastisch dat we op een aantal plekken in het land een prima glutenvrij brood kunnen kopen, maar zolang we het niet op elke straathoek in de supermarkt kunnen kopen, blijven we toch afhankelijk van het zelf bakken.
Natuurlijk, er is Yam, Genius, en Schär, maar de mensen die dat als lekker brood kwalificeren of zelfs beweren dat dit hetzelfde smaakt als brood met gluten, die hebben al jaren geen glutenvol brood gegeten. Ben je er desalniettemin tevreden mee, dan moet je dat natuurlijk gewoon blijven kopen. Ik ben dat helaas niet en vind alleen het brood van de Gebaksjuwelier in Culemborg of van The Welsh Bakestone in Scheveningen lekker, maar dan moet ik daar wel toevallig in de buurt zijn en dat gebeurt helaas niet zo vaak.
Dus bak ik vooral thuis en probeer ik te ontdekken op welke wijze we een heerlijk broodje kunnen maken dat zoveel als mogelijk lijkt op een glutenvol brood. Ik heb er al heel wat geld aan uitgegeven en al heel wat broodmixen voorbij zien komen en de zoektocht is nog lang niet over. Sommige broden konden na de noeste arbeid en het bakken zo de prullenbak in omdat je er wellicht iemand een gat mee in het hoofd zou kunnen gooien, maar opeten je een paar tanden zou kosten. Weer anderen mochten na 1 of 2 happen weg omdat er een nare, vreemde bijsmaak aan het brood zat. Maar gelukkig zijn er af en toe ook broodmixen die je wel loon naar werken geven, waarbij je na afloop trots kunt zijn op wat je gemaakt hebt en kunt genieten van een heerlijk eigen product.
In mijn zoektocht kwam ik laatst ‘Luce’s artisan bread mix‘ tegen. Althans, ik kwam wat positieve reviews tegen waarin gesproken werd over Luce’s en het bakken van een brood in een zak!!!! En dat maakte mij buitengewoon nieuwsgierig. Ik kwam terecht op hun vreselijk saaie website, maar las daar wel hoe hun mix gebruikt moest worden, waarbij er inderdaad gebakken wordt in een zak. De prijs vraagt u zich af? Maar liefst $7,49. Maar los van de belachelijke prijs stond er helaas ook dat de producten niet verzonden werden aan klanten in Europa. En dan heb je me natuurlijk echt op scherp. Nu moest en zou ik het vinden en proberen.
Uiteindelijk vond ik Luce’s broodmixen in Engeland bij Natures Healthbox voor £ 4,99 per stuk, omgerekend € 6,55. Ik bestelde 3 zakken, 2x Sourdough en 1x New Italian om de verzendkosten ( £ 5,99) wat draaglijker te maken en een paar dagen later werd mijn doos met Luce’s mixen bezorgd. Groot was de schok toen ik de doos opende en er 3 kleine zakjes meel uit te voorschijn kwamen, respectievelijk 226 gram en 247 gram, dat werden dus geen grote broden.
In de zak bevonden zich naast de broodmix een papieren zak, een strook bakpapier een klein zakje rijstmeel en een gebruiksaanwijzing. Eerlijk is eerlijk, het geheel was wel compleet 😎 .
Enthousiast ging ik aan de slag om te zien wat voor brood dit experiment op zou gaan leveren. Ik had er niet heel veel vertrouwen in. De gebruiksaanwijzing was erg simpel, mix in een kom, water erbij, omroeren, 1 minuut wachten en dan 50x omslaan met een lepel. Braaf als ik ben heb ik gedaan wat er op stond. De mix was erg korrelig en ik vond het er bijzonder uitzien, maar na het toevoegen van het water en even wachten begon het zowaar ergens op te lijken. Vervolgens was het de bedoeling dat ik de mix op de strook bakpapier zou gieten en zou vormen tot een broodje. Een beetje netjes afwerken, bestrooien met het rijstmeel en dan kwam het moeilijkste… het geheel moest in de papieren zak geschoven worden. Na enig schuiven, duwen en trekken lukte het om het geheel in de zak te laten verdwijnen. Hij kon alleen niet meer goed afgesloten worden. Een nietmachine bracht uitkomst. Zo, dat was gelukt, nu kon het geheel een half uurtje rijzen alvorens in de oven te verdwijnen. Hoewel… ging ik nou echt een papieren zak in de oven stoppen?
Voor de zekerheid de site van Luce’s nog maar eens bezocht om te kijken of ik het niet verkeerd begrepen had. Maar nee, het stond er echt, de zak moest met het deeg de oven in. Ter geruststelling stond erbij dat er tests waren gedaan en dat het papier getest was tot een temperatuur van 260 graden en dit probleemloos verliep. Zo hoog hoefde de oven niet, dus ik was gerustgesteld, nou ja, een beetje dan. Ik heb toch echt regelmatig even gekeken of de zak er nog was of dat mijn oven inmiddels gevuld was met oranje vlammen.
Na 85 minuten was het zover, de zak was er nog en mocht eruit. Ik had er werkelijk 0,0 vertrouwen in dat hier echt een fatsoenlijk brood uit zou komen. Groot was dan ook de verrassing toen ik de zak open knipte en er echt een prachtig broodje voor me lag. Veel groter en mooier dan ik ooit had verwacht toen ik het deeg in de zak schoof. Volgens Luce’s moet het brood minstens 2, maar liever nog 4 uur afkoelen om er voor te zorgen dat de korst en kruim van het brood volledig kunnen stabiliseren. Ondanks dat ik waanzinnig nieuwsgierig was naar de structuur aan de binnenkant en natuurlijk naar de smaak heb ik keurig gewacht. En dat was het zeker waard. De kruim was prima en de smaak echt heel erg goed te noemen.
Ga ik dit brood nu vaker bakken? Nee, dat denk ik niet. Althans, de verpakkingen die ik nog heb liggen ga ik natuurlijk met heel veel plezier gebruiken, maar de prijs is echt veel te hoog voor een relatief klein broodje. Dit soort prijzen kan echt niet door de beugel, al is het product nog zo goed. Ik was dan ook vooral benieuwd naar de methode met de papieren zak, en de ingrediënten die ze gebruiken in de mix. Langzaam maar zeker zal het lukken zelf een broodmix te ontwikkelen met een bijpassende bakmethode zodat wij allemaal thuis een lekker brood kunnen bakken voor een fatsoenlijke prijs. Het is vast nog een lange weg, maar alleen doorzetters winnen de wedstrijd 🙂 .
Proberen jullie wel eens hele vreemde broodmixen? Of ken jij een bijzondere broodmix waarvan je denkt dat ik die een keer zou moeten proberen? Laat het dan weten in een reactie hieronder.
Wat een ontzettend leuke blog! Leuke schrijfstijl.
Ik probeer bijna nooit onbekende mixen, omdat ik tevreden ben met de mix die ik een paar jaar geleden gevonden heb. Het bestaat voornamelijk uit pitten, noten en zaden en kijkt absoluut niet op een “normaal” brood, maar is super lekker en daar gaat het om. En nog gemakkelijk om te maken ook.
Binnenkort probeer ik wel weer wat nieuws, namelijk de mix die in mijn kerstpakket zat. Ben benieuwd!
Dankjewel Marjolein. Maak je jouw mix zelf of is het ook een kant en klaar product? Ik kan me voorstellen dat bij jou i.v.m. het sporten de energie die het brood je oplevert ook een belangrijke rol speelt in je keuze.
Ik ben wek erg benieuwd naar de ingrediënten van dit brood. Het klinkt allemaal erg kunstmatig nml.
Dat zal je verbazen Kim. Daar was ik zelf ook heel nieuwsgierig naar. Er zitten alleen meelsoorten in, zout, gist, xanthangom en gemodificeerd Tapioca zetmeel. Die laatste is wat ik zelf ook gebruik als Ultratex-3 en de Amerikanen normaal gesproken Expandex noemen.
Dit verbaasd mij zeker! Gelukkig maar. Ga deze op mijn lijst zetten ?
Bedankt voor de tip!
Ik gebruik broodmix van peaks in eigen broodbakmachine of ga naar de tuinen. Werkt ook erg goed. Is erg lekker!
En heb je zin in een makkelijke snee brood? Loop dan naar Albert Heijn en koop in het glutenvrije schap ‘vital’. Dit kun je in de koelkast prima bewaren zodat het niet uitdroogt en je meerdere dagen een vers broodje hebt.
Succes!
Kimmie, ik vind Peaks qua smaak de dag zelf erg lekker, maar de andere dag absoluut niet goed eetbaar. Verkruimelt enorm. Vital van Schär vind ik eerlijk gezegd zonde van het geld.
Omdat ik het brood zo zat ben, ben ik maar opnieuw begonnen om verschillende maerken uit te proberen én ik moet van mezelf ? brood bakken en niet meer kopen. Ik kocht altijd schar huppeldepup, 5 sneetjes voor € 3,49. Ik vind dat veel te duur. Voor dat geld koop je paar hele glutenbroden. Helaas kan ik niet tegen brood wat onder de codex valt (20ppm) en ook geen lactose, dus wordt het een zoektocht met vallen en opstaan.
Wat ik nu bij dit brood bedenk, kan je dit niet maken in je broodbakvorm van Emile Henri? Dat is ook afgesloten, net als zo broodzak.
Hoi Renske, ik kan me voorstellen dat jouw zoektocht nog lastiger is. Ik verdraag gelukkig wel de 20ppm en kan dus wat ruimer uit de voeten. De prijzen zijn sowieso belachelijk. Als we daar eens iets aan zouden kunnen doen 🙂
ik ben aan het uitzoeken met verschillende granen zelf te malen en te bakken. een hele klus daar ik geen gist noch desem kan gebruiken, ik reageer op alle fermentaties…nog niks mooi bekomen, wel lekker maar veel te stevig daar er niks van rijsmiddel bij is…
Leuke blog. Dank voor je info. Het blijft een zoektocht inderdaad naar smaakvol, gezond en glutenvrij brood:-( Ik heb ‘het’ merk nog niet ontdekt. Succes met je zoektocht. Ik volg je;-)
We zetten de zoektocht gewoon voort. Er zijn mensen die het al lang opgegeven hebben, maar als we dat doen komt het er nooit. We gaan gewoon door 🙂
Ik snap je zoektocht! Na een hele berg mixen zijn wij nu trouw; wat ons betreft is rimboemix van LePoole de absolute nummer 1. Komt goed uit de BBM en vooral; blijft echt lang vers! Had je die ook al geprobeerd?
Hoi Eef, ik heb die rimboe 1x geprobeerd en was toen helaas mislukt. Ik bak eigenlijk nog maar zelden in de broodbakmachine. Ik vind de oven een beter resultaat geven, bovendien kun je dan wisselen tussen een gewoon brood en bolletjes en dergelijke.
Hallo Gerry,
Ik herken je zoektocht naar eetbaar glutenvrij brood. Het brood van Damhert heb ik nooit gekocht (veel te duur). Wel heb ik een hele tijd brood gebakken met de broodmixen van Schär. De smaak vond ik niet lekker en het leek me ook niet echt gezond. Toen vond ik een workshop “glutenvrij brood bakken” (dedansendeboom.nl). En sindsdien heb ik keus uit 3 verschillende recepten om heerlijk, eerlijk en voedzaam glutenvrij brood te bakken. De broodjes zijn klein, dus de boterhammetjes ook, maar het vult goed en ik eet niet anders meer. Bovendien is de workshop erg leuk om te doen, met aan het eind een glutenvrije inspirerende lunch. Echt een aanrader!
Ik blijf je volgen, Janna
Wat grappig dat er zo’n mooi brood uitkomt. Jammer dat de prijs dan weer zo hoog is..
Hi Gerry, leuk stuk over die eeuwige zoektocht naar lekker glutenvrij brood.
En vooral die prijzen, tjonge jonge, en dat voor zo’n klein broodje. ik vind het echt schandalig.
Net als jij vind ik alle in de winkel te kopen broden als Yam, Schär en Genius niet te **eten; de nasmaak, de structuur en vooral de inhoud of inhoudsloosheid eigenlijk.
Nu is het zo, dat ik vorig jaar een ontzettend lekker glutenvrij brood heb ontwikkelt, wat ik sindsdien vrijwel iedere dag eet. Het is heel makkelijk te maken, kost alleen tijd om te rijzen en te bakken. Smaakt zelfs 2-3 dagen later nog lekker. deze week heb ik weer een nieuwe variant gemaakt die binnenkort op mijn blog komt. Maar ik zou het wel leuk vinden als je de boekweitboule eens uitprobeert en kijkt of het wat voor je is. Het is echt brood met een knapperige korst en een stevige bite! Ik gun iedereen lekker brood. Kijk even hier op mijn blog:
http://boeddhamumglutenfree.blogspot.nl/2014/11/gluten-free-buckwheat-boule-glutenvrije.html
groetjes Linda
Dankjewel Linda voor de link. IK ga het zeker een keer proberen. Ik weet eerlijk gezegd niet of ik boekweit heel smakelijk vindt, maar proberen kan geen kwaad. (Ik heb het i.i.g. toch al in huis)
Leuk om je kritische zoektocht naar het ultieme glutenvrije brood te volgen.
Ik zoek ook alle mogelijkheden op en ben nu bezig met het maken van knapperige crackers, ook een uitdaging voor mijn blog.
Ik ben helemaal enthousiast van LePoole rimboemix of woestijnmix. Moet wel zes uur in de broodbakmachine (programma French). Erg lekker, zacht en stevig, blijft lang vers. Ik ben er erg blij mee want ik hou erg van brood. Ik vond het aan de dure kant (25 euro voor 5 kg), maar inmiddels heb ik zoveel andere mixen geprobeerd en afgekeurd dat ik het er nu wel voor over heb. Moet je toch nog eens proberen 🙂
Misschien een beetje off topic, maar ik vind de meergranen bolletjes van Pastridor helemaal geweldig. Op het ogenblik nog slechts te koop via groothandel of bedrijfscateraar, maar hopelijk zijn ze spoedig ook bij detailhandel te koop. De eerste keer dacht ik dat ik per ongeluk een glutenbroodje at, zo heerlijk en normaal!
Ik ken ze niet, maar heb ze even opgezocht op internet. Ze zien er een beetje uit als de pistoletten van Odewald die je bij supermarkt Deen kunt kopen. Ken je die ook? Zo ja, zijn deze nog beter?
Hoi, ik kom nooit in Deen, sorry. Je krijgt de bolletjes in restaurants en in bedrijfskantines zoals van Vermaat. Beter dan de Genius broodjes vind ik persoonlijk. Ik hoop echt dat ze in retail te koop komen.