Het zal niemand ontgaan zijn, Albert Heijn introduceerde afgelopen maandag 04 september vers glutenvrij brood in de schappen. Het werd groots aangekondigd. En terecht, want dagelijks vers glutenvrij brood bij de supermarkt om de hoek, wie wil dat nu niet?
Verrijkt met extra vezels, zaden en pitjes voor de stevige byte, een extra dikke plastic verpakking en zelfs een speciale glutenvrije fabriek opgetuigd voor dit product zodat we 100% veilig kunnen eten. Kan het nog mooier? Ja, de prijs die is wat aan de hoge kant, maar als het goed is, dan is het dat wellicht dubbel en dwars waard. En oké, er zijn fans van Genius die hun favoriete brood ineens moesten missen, maar wellicht was dit nog veel beter…
De eerste blogs die online kwamen waren lyrisch. Een knapperig korstje, heerlijk mals (kan dat eigenlijk wel bij brood? Het is toch geen biefstuk?), echt heel vers, het kon niet op. Tot slot laten de bijbehorende foto’s die van het scherm af spatten ons het glutenvrije water uit de mond lopen. Ik kon niet wachten tot het zo ver was, ik moest het proeven.
Maandagochtend, de dag van de introductie lees ik op Facebook verschillende berichten van mensen die teleurgesteld bij “hun” Albert Heijn zijn geweest omdat ze net als ik hunkerden hun tanden in dit brood te kunnen zetten, maar lege schappen aantroffen. De reden liep uiteen van leveringsproblemen tot meldingen van teruggehaalde broden a.g.v. fouten in het productieproces. Vreemd, want je wilt toch een geslaagde introductie als je zo iets brengt en de glutenvrije wereld enthousiast weet te maken.
Maar ik had meer geluk, mijn Appie in Almere had maandagochtend gelukkig wel geleverd gekregen. Er lagen bruine broden, licht meerzaden broden en bolletjes. Ik besloot te gaan voor de bolletjes en een licht meerzaden brood.
Eenmaal thuis kon ik haast niet wachten om mijn tanden er in te zetten. Enthousiast opende ik de zak met de bolletjes, zette er een mes in en werd vrijwel onmiddellijk teleurgesteld. De bolletjes waren echt ontzettend droog. Zodanig dat ik vermoed dat als ik er eentje gegeten had, ik minstens 2 uur aaneengesloten de hik zou hebben gehad. Ik maakte de zak van het licht meerzaden brood open in de hoop dat dit beter zou zijn. En gelukkig was dat zo. De smaak was goed en het brood was in ieder geval op dat moment zacht. Dat gold helaas ook voor het korstje waar eerder enthousiast over geblogd was dat dit lekker knapperig was. Maar dat was kennelijk enthousiasme, want bij bestudering van de verpakking las ik dat daar op stond dat het juist bedoeld is een lekkere zachte korst te hebben.
De andere ochtend zat mijn broodtrommel vol met de overgebleven sneetjes licht meerzaden, sommige voorzien van ham en andere met oude kaas. En ik moet zeggen, ik had er zin in. Enthousiast opende ik op het werk mijn trommeltje, pakte een snee brood bij de randen vast….en kwam er achter dat het middenstuk van mijn brood met het beleg in de trommel achter bleef. Ietwat beteuterd at ik dan maar eerst de korstjes op om daarna voorzichtig de rest van de boterham in stukjes uit de trommel te vissen. Dit kon niet de bedoeling zijn, waren er dan wellicht toch productiefouten?
Omdat ik vind dat Albert Heijn ons glutenvrije eters de afgelopen jaren zo ontzettend geholpen heeft met hun enorme aanbod, is het met afstand mijn favoriete supermarkt. Al hun producten daar waar het kan voorzien van een glutenvrij logo, hun compleet eigen lijn glutenvrije producten, de meeste glutenvrije producten van de A-merken in de schappen, Appie is meer dan goed bezig voor de glutenvrije eter. En dus gaf ik ze met dit brood een nieuwe kans. Wellicht had ik gewoon die eerste dag pech. Afgelopen zaterdag ging ik daarom opnieuw naar de winkel. Rond 10:00 uur trof ik precies 2 donker meerzaden broden aan op de plank, de rest van het schap was leeg. Dat kon betekenen dat er in mijn wijk in Almere een hoop enthousiaste eters van dit brood zijn, of er gaat nog steeds iets mis met de leveringen.
Thuis besloot ik dit nieuw gekochte brood aan de broodtest te onderwerpen zoals ik dat eerder met vers brood van andere leveranciers ook gedaan heb. Onderstaand het resultaat van deze test;
Vers brood test 4: Albert Heijn
Donker Meerzaden
Het donker meerzaden brood van Albert Heijn heeft een opvallend bruine kleur en zit zoals beloofd vol zaden en pitjes. Volgens de verpakking bestaat een brood uit ca. 11 sneetjes met een totaalgewicht van 400 gram. Ik tel er in mijn brood inclusief het kapje maar 10 met een gewicht van 407 gram. En dat is eigenlijk best verwarrend, want men geeft op de verpakking de energiewaarden en dergelijk aan voor een sneetje brood van 35 gram. Voor mij verder niet zo van belang, maar zelfs al zitten er 11 sneetjes in dan nog klopt het niet.
Wat verder opvalt is dat de sneetjes brood gek genoeg niet allemaal even dik gesneden zijn. Je zou verwachten dat het gewoon in een snijmachine gaat en die zaagjes allemaal even ver uit elkaar staan, maar kennelijk in dit geval niet.
Het brood wordt inderdaad geleverd in een goed afgesloten zak. Want, ook al zit er in eerste instantie een eenvoudige sluitclip op, als je die verwijderd blijkt de zak ook daaronder nog een extra sluiting te hebben in de vorm van een perforatierand. Keurig geregeld!
Als ik de verpakking open maak blijkt tot mijn teleurstelling dat ook dit keer het brood niet heel blijft. Ik haal er voorzichtig een aantal sneetjes uit en moet vaststellen dat 6 van de 10 sneetjes een grote scheur bevatten. Het brood is simpelweg te droog, of in ieder geval niet compact genoeg. De korst is (helaas) zacht, en de smaak van het brood is wat mij betreft prima. Het is redelijk neutraal van smaak. niet zoet, gewoon goed.
Voor de rest van de test heb ik een deel van de sneetjes in de afgesloten zak op een donkere plek bewaard en de rest ingevroren. De 2e dag is het brood helaas nog behoorlijk droger geworden. Net als bij mijn ervaring met het licht meerzaden eerder deze week moet ik mijn best doen het sneetje in één keer op te kunnen pakken. Deze keer met een gekookt ei, dus dat wordt kliederen 😀
Het beste resultaat haalt het brood dat ik ingevroren heb en daarna ontdooid. Dat fenomeen zagen we bij brood van andere merken ook. Kennelijk doet het vocht wat daarbij vrijkomt er voor zorgen dat het brood zachter wordt. Maar daar koop je wat mij betreft geen vers brood voor.
Overzicht en conclusie
Prijs per brood | Prijs per snee (40g) | Kcal per 100 gram | Kcal per snee (40g) | |
Donker meerzaden | € 2,99 | € 0,299 | 200 | 80 |
Overall ben ik eigenlijk enorm teleurgesteld in dit met zoveel lawaai aangekondigde glutenvrije brood. Ik heb een sterk vermoeden dat er redenen zijn waarom dit brood niet is wat we er van hadden verwacht. Dat het om redenen eerder op de markt is gebracht dan men eigenlijk gewild had. Het kan niet dat dit het glutenvrije brood is wat Albert Heijn voor ons in gedachte had. Het voldoet niet aan de kwaliteit die we van Albert Heijn verwachten, en zeker niet voor die prijs.
Wat we verwachten van een vers glutenvrij brood, is een brood dat je gewoon 2 dagen achtereen goed kunt eten. En of dat brood dan een lekker knapperig korstje heeft zoals de gewone verse broden van Appie of een zachte korst, het zal me worst zijn. Maar laat het tenminste een vers brood zijn waar wij, de glutenvrije wereld, een hoera gevoel bij krijgen. Een “Yes, dit is hem echt” beleving.
En Albert Heijn, dat hoef je niet alleen te doen. Ik, en ik denk met mij best een aantal lezers, willen jullie graag helpen van dit glutenvrije brood alsnog een groot succes te maken. Een succes waar we op zitten te wachten, en wat jullie verdienen met alle aandacht voor glutenvrij eten. We willen proeven, testen, nog eens proeven en nog eens testen, net zolang tot het goed is. Pakken jullie de handschoen op?
Helemaal eens. Rozijnenbrood wel weer goed en lekker.
Goede blog Gerry!
Ik vond het licht meerzaden ook tegen vallen. Smaakte niet naar vers brood. Het rozijnenbrood daarentegen, vond ik heerlijk!
Zo mee eens, wij hadden precies hetzelfde teleurgestelde gevoel.
De bolletjes lagen er bij ons idd wel. Die heb ik meteen in de prullenbak gemikt. Zo droog dat je er in stikte.
De cake was prima. Wel wat brokkelig helaas, zoals het meeste glutenvrije…
De.broden waren in Heerhugowaard ook niet geleverd. Ze zeiden letterlijk: het is niet gekomen omdat ze niet tevreden waren over de kwaliteit.
Hallo
Wat een doende met het ah glutenvrij brood. Ik heb een goede tip: Koop de broodbakmachine van Princess wake up, te koop bij coolblue, bol.com en media markt. Ben je voor €67,- klaar. Daarin maak je fantastisch glutenvrij brood. Ingrediënten ‘s avonds erin erin en ‘s ochtends heerlijk brood.
Zo kan je zelf bepalen welke ingrediënten je in het brood stopt. Zonder broodverbeteraar(dat bevat vaak tarwe&gluten)
Succes!
Na al die berichten ben ik zelf aan het proberen geweest.
Resultaat erg lekker. Ah heb ik hiervoor niet nodig. ?
Probeer het maar.
250 Gr. Boekweit
200 Gr. Teffmeel.
50 Gr. Amandelmeel
1 zakje bakpoeder
4 eieren
1/2 liter lactosevrij volle melk
Zout
Vond het dit keer erg lekker met Italiaanse kruiden erdoorheen( hoeft niet)
Alle meel bakpoeder zeven en zout eventueel kruiden goed doorelkaar mengen, dan melk er goed doorheen roeren.
4 eieren splitsen. Eierdooiers door het mengsel, dan het eiwit stijf kloppen en erdoor heen scheppen.
Oven voor verwarmen op hete lucht 180 gr
Ongeveer 50 minuten in de oven.
Kan ook worden ingevroren is dan nog erg lekker.
Zelfs mijn man zou het zo elke dag wel kunnen eten.
Eigen recept trouwens ☺️
Succes ik hoor het wel.
“Gelukkig ” ben ik niet de enige bij wie het brood uit elkaar viel. Hier ook het donkere brood nog meer dan het lichte brood. De cake is redelijk van smaak maar valt ook uit elkaar en de broodjes hard van buiten, droog van binnen. Wat mij betreft helaas pindakaas voor Albert Heijn.
Zelf ben ik inderdaad vooral blij dat de Albert Heijn een poging doet! Ik heb de bolletjes en het rozijnenbrood op. De bolletjes had ik afgelopen maandag, maar inderdaad vrij droog en erg kruimelig. Het rozijnenbrood vind ik aardig. De structuur is droog, maar door de rozijnen wordt het wat zoeter en prima te doen. Heerlijk geschreven blog en ik hoop dat de Albert Heijn alle berichten met feedback meeneemt voor een verbeteing van het product!
Hallo, Ja goede blog. Ik vind het brood lijken op de eerste dag dat het uit een broodbakker komt. Voorheen bakte ik s avonds brood met glutafin. s ochtends proefde ik de versheid van dat brood waarvan ze nu zeggen de versheid ervan te garanderen. Wollig van structuur en het valt uit elkaar. Mooi dat er aandacht naar uit gaat. Ik heb liever genius, fruitbrood en meerzaden.
Gerry blij met jou reactie
over het meerzaden brood kan niets zeggen dat was er niet meer
maar nam het bruine brood blij mee naar huis, wat een teleurstelling
lijkt gum en smaakt nergens naar echt jammer dat koop ik niet meer
helaas zit appie niet dichtbij voor mij dus weinig kans op vers brood
Ook ik trof slechts 1 zakje met broodjes aan. Alles al op? Nee niet meer geleverd. Maar iig 1 zak broodjes voor mij! Helaas. Wat een teleurstelling. Ik heb ze met mijn commentaar erbij terug gebracht naar mijn AH. Jammer gemiste kans want dat het wel kan, LEKKER GV brood, dat weten wij gelukkig ondertussen.
Ik ben trouwens groot van de AH eigen merk gv cakemix. Die hier in Rotterdam bijna nergens in de winkels is. Alle andere bakpakken wel. Ook vreemd?
Ik heb het ook geprobeerd. Het bruine brood vond ik de eerste dag nog wel te eten, maar de tweede dag niet lekker meer. Het meerzaden brood en rozijnenbrood vond ik allebei lekker. Maar zoals al gezegd, het kan niet het weekend overblijven zonder totaal uit elkaar te vallen. Erg jammer.
Hallo Glutenvrije man,
Mijn man heeft het brood ook getest. Hij vond het heerlijk. Lekker zacht en luchtig. Hij zei het smaakt naar brood dat ik vroeger at voor ik coeliakie kreeg. Ik heb het donderdag gekocht. Op dag 2 was zijn mening al anders. De smaak was nog best oke, maar het was niet te smeren en viel uit elkaar. Dat had ik van andere eters al gezien. Zaterdag waren er nog 2 sneetjes over en die kon ik niet uit elkaar krijgen. Toen maar doorgesneden en geprobeerd te smeren.
Persoonlijk vind ik 11 sneetjes voor 2,99 erg duur. Iemand zonder coeliakie krijg een heel brood voor die prijs. Ik koop het niet meer, dat was eens en nooit weer. Een misser van de AH.
The Welsh Bakestone in Den Haag is de allerbeste, niemand topt aan dit brood!
Hey,
Ik was het volledig met je eens. Het viel me ook wat tegen in verhouding met alle andere producten. Duurder, droger, bij mij bleef het midden vh brood ook achter, niet handig dus. Wel jammer, was benieuwd. Het rozijnenbrood is lekker maar ook droog. Schijnt moeilijk te zijn om het minder droog te maken.
Ik ben zo jaloers op mensen die in den haag wonen? Wat ik bij The Welsh Backstone aan lekkernijen voorbij zie komen, geweldig ?? Het kan dus wel.
Ik vond de Welsh Bakestone (na speciaal een uur rijden omdat ik zulke hoge verwachtingen had) een hele, hele grote tegenvaller; echt bagger service met een zeer chagrijnige dochter vd eigenaresse en de produkten waren ok’ish maar niet meer dan dat. Daar hoef ik niet meer voor om te rijden
Heerlijk om jouw stuk te lezen! Ik las het met veel plezier en een dikke teleurstelling ?
Die teleurstelling kon wel eens voorbij zijn….
Helemaal mee eens AH heeft hier denk ik volledig de boot gemist.
Genius hup in 1 keer uit de schappen,en dan met dit belabberde brood terug komen voor ook nog 3 euro per brood,jammer
Nu weer proberen ergens anders brood te halen
In de afgelopen 15 jaar heb ik vele kant en klare broden getest, zelf bakken doe ik al jaren niet meer. Tot nu toe is er maar een merk waarvan ik het gewone bruine brood, meergranenbrood en het rozijnenbrood echt heel erg lekker vind en dat is Yam. Helaas vind ik hun cake te droog en mierzoet en ook het gevulde speculaas vind ik aan de droge kant.
Het AH brood is iid niet helemaal toppie maar rozijnenbrood vind ik getoast heel lekker. Ben het ook volledig met je eens dat we AH constructief feedback moeten geven en ook weer terugkomen omdat ik het echt een superfijne winkel is voor de coeliaak!
Sinds een week aan de glutenvrije boterhammen van Appie. Geweldig lekker “bruin” glutenvrij. 2 boterhammen liggen zwaar op de maag , maar nu de hele dag lekker verzadigd gevoel. Lekker.
Inmiddels toch wel heel lekker? Vind ik in ieder geval wel…