De Glutenvrije Man

  • Home
  • Over mij
  • Blog
  • Reviews
  • Coeliakie
    • Wat mag ik wel?
    • Wat mag ik niet?
  • Recepten
    • Voeg een recept toe
  • Restaurants/Winkels
  • Bloggers
  • Contact
    • Adverteren
  • Privacybeleid

Recept: Chocolade Pistache Taartje

10 maart 2019 By Gerry 1 Comment

Na mijn patisserie cursus Bij Robèrt ben ik eigenlijk elk weekend wel iets aan het bakken. De ene keer hou ik het op een eenvoudige tulband cake of Bosche Bollen en de andere keer heb ik echt zin om iets nieuws te proberen.

Laatst was zo een moment. Terwijl ik van een heerlijke bak koffie zat te genieten in het Barista Café in Almere bedacht ik me dat ik best trek zou hebben in een heerlijk stuk chocoladetaart. Maar eigenlijk is wat mij betreft de lekkerste chocoladetaart er eentje met pistache nootjes zoals ik die voor ik glutenvrij moest eten vaak in Turkije at. Ik moet bekennen dat ik het Turkse gebak niet echt heel lekker vind, maar die chocoladetaart met pistache is echt geweldig. Al koffiedrinkend was ik eruit… die glutenvrije ‘Çikolatalı Fıstıklı Pasta’ zoals hij in Turkije heet moest er komen.

Het is geen recept waar je een uurtje voor in de keuken staat en je daarna kunt genieten van het resultaat. Nee, voor deze Chocolade Pistache Taart heb je toch echt 2 dagen tijd en dus een beetje geduld nodig. Niet omdat het zo ingewikkeld is, maar hij moet tussendoor een nachtje de vriezer in, anders lukt het niet. Maar als je even de tijd hebt… maak hem dan vooral. Ik beloof je dat je er je vingers bij op gaat eten…

Benodigdheden:

  • Springvorm van 24cm
  • Taartring van 22cm doorsnee en een hoogte van 5cm
  • Acetaatfolie 5cm hoog

Ingrediënten voor de cake:

  • 5 eieren (zorgvuldig gesplitst in eiwit en dooier)
  • 120 gram glutenvrije meel-mix (Ik gebruikte zelf de Schär Mix-C)
  • 120 gram pure chocolade
  • 120 gram boter
  • 100 gram poedersuiker
  • 100 gram fijne kristalsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker (of een theelepel vanille extract als je dat in huis hebt)
  • 2 x Snufje zout

Ingrediënten voor de chocolademousse:

  • 115 gram pure chocolade
  • 375 ml slagroom
  • 3 eidooiers
  • 45 gram suiker
  • 45 ml water
  • 3 blaadjes gelatine

Ingrediënten voor de vulling en de ganache:

  • 250 gram pure chocolade
  • 125 ml slagroom
  • 20 gram boter
  • 50 gram gepelde pistache nootjes

We beginnen de reis naar deze geweldige taart met het maken van de cake. De cake is gebaseerd op die welke je ook zou gebruiken bij een Sachertorte. Begin met het voorverwarmen van de oven op 170 graden en vet daarna de springvorm in. Leg op de bodem van de springvorm een mooi op maat geknipt stukje bakpapier zodat je de cake straks ook nog los krijgt.

Doe nu de boter met de poedersuiker, een snufje zout en het zakje vanillesuiker in een kom en klop dit met de mixer mooi romig. Voeg vervolgens 1 voor 1 de eidooiers toe en mix tot alles romig is. Smelt ondertussen de chocolade au bain-marie.

Klop nu in een andere mengkom de eiwitten. Voeg een klein snufje zout toe en mix de eiwitten schuimig. Voeg nu de fijne kristalsuiker beetje voor beetje toe tot je prachtige witte pieken hebt.

Neem de mengkom met het romige mengsel van boter en eigeel, voeg hier de gesmolten chocolade aan toe en roer goed door. Spatel er vervolgens de glutenvrije meel-mix beetje doorheen en tot slot beetje voor beetje de opgeklopte eiwitten. Doe dit rustig en niet langer dan nodig is, je wilt je cake luchtig houden.

Spatel je cakemix in de ingevette springvorm, en zet hem voor 60 minuten in de oven. (Check wel even na 50 minuten of hij wellicht al klaar is, iedere oven is immers anders). Laat de cake wat afkoelen in de vorm en los hem daarna op een taartrooster om helemaal af te kunnen koelen.

Inmiddels is het tijd voor het maken van de chocolademousse die jouw heerlijke taart gaat omringen en vullen…. daar gaan we;

Doe de gelatine in een kommetje met water zodat deze kan weken. Klop de slagroom zonder suiker op tot deze lobbig is (Dus niet stijf slaan) en zet hem in de koelkast.

Smelt de chocolade au-bain marie en laat even staan.

Klop de eidooiers op (het eiwit gebruiken we niet) Doe ondertussen de suiker met het water in een pannetje en breng deze aan de kook. Doe de suikersiroop heel langzaam terwijl je aan het kloppen bent bij je eidooiers. Doe het echt beetje voor beetje in een dun straaltje, anders worden je eieren gebakken en dat wil je niet.

Haal de gelatine uit het water en leg het in het pannetje van het suikermengsel. Verwarm een klein beetje zodat de gelatine oplost. Voeg dit toe aan het mengsel en mix het goed door.

Spatel er nu de gesmolten chocolade doorheen en daarna de koud gezette slagroom. Zodra het een homogene massa is is je mousse gereed.

Tot slot maken we de ganache zodat we die later niet alleen kunnen gebruiken voor de afwerking maar ook voor de vulling in het midden van de taart.

Hiervoor hakken we de chocolade in stukjes (uiteraard niet nodig als je chocolade drops gebruikt) en doen deze in een kom. Breng de slagroom aan de kook en giet de hete slagroom over de chocolade heen. Roer dit goed door voor ongeveer 2 minuten tot je een mooi glad chocolade mengsel hebt. Roer er tot slot de boter doorheen tot deze volledig is opgenomen. Zet de ganache weg zodat hij af kan koelen.

Als je cake inmiddels helemaal afgekoeld is dan is het tijd om je Chocolade Pistache Taartje te gaan opbouwen.

Snij de cake door in 4 plakken van gelijke dikte. Plakken van zo een 7mm dik zijn het mooiste. Dus als je cake te hoog is, snij er dan vooral 5 in plaats van 4 en bewaar je mooiste 4. (Eet je de slechtste gewoon tussendoor op 🙂 )

Neem 2 van de cake plakken en druk er met de taartring een mooi passend rondje uit van 22cm. De andere 2 cakeplakken druk je uit met een ronde vorm van ongeveer 19/20cm. Je hebt dan nu 2 cakeplakken die precies in de taartring passen en 2 kleinere.

Doe aan de binnenzijde van de taartring nu een velletje acetaatfolie, leg de taartring op een groot bord of een andere vlakke ondergrond en leg een van de cakerondjes op de bodem. Spatel daar nu een flinke laag chocolademousse op. (Tot ongeveer 1/3 van de hoogte van de ring)

Leg nu een van de kleinere plakken netjes in het midden van de taartvorm op de aangebrachte chocolademousse. Doe bovenop deze cakeplak een laagje van de ganache. Plet de pistache nootjes een beetje en verspreid deze over de aangebrachte ganache. (Bewaar een paar nootjes voor de garnering van de taart op de andere dag) Druk ze indien nodig een beetje in de ganache. Leg er nu de 2e kleine cakeplak bovenop. Spatel daar weer de chocolademousse overheen en zorg dat het ook aan de zijkanten goed gevuld wordt zodat er geen lege plekken met lucht ontstaan. Doe er zoveel chocolademousse in dat als je de laatste, grote cakeplak bovenop legt deze tot aan de bovenkant van de taartring komt. Leg de cakeplak er bovenop en druk hem rondom even goed aan. Zet je taartvorm met bord en al een nachtje in de vriezer. En zet de rest van de ganache in de koelkast.

Haal de andere dag je bevroren taart uit de vriezer en druk hem uit de taartring en verwijder het acetaatfolie wat rondom zit. Verwarm de ganache die je de dag ervoor gemaakt hebt even kort op in de magnetron zodat hij weer vloeibaar is. Gebruik liever een paar keer 20 seconden en roer even door dan dat je in één keer te lang doet want dan kan je chocolade ganache verbranden en dat is niet lekker.

Nu is de keuze aan jou…. je kunt je taart heel netjes glad afwerken met de ganache door deze op een verhoging te zetten en de warme ganache er overheen te gieten en met een paletmes snel af te strijken of je kunt met een paletmes de warme ganache er wat rustiger overheen strijken en de zijkanten bestrijken zodat een rustiek effect ontstaat. Het is maar net wat je zelf mooier vindt.

In beide gevallen strooi je er vervolgens ergens op een mooi plekje de laatste pistache nootjes bovenop. Doe dat wel voordat de chocolade ganache hard geworden is anders blijven ze niet plakken.

Je taart is nu af, maar je zult nog even geduld moeten hebben tot deze ontdooit is alvorens je je tanden er in kunt zetten. Zet hem daartoe in de koelkast en wacht tot het moment daar is en je eindelijk kunt smullen van je zelf gemaakte Chocolade Pistache Taart. Geloof me, je weet niet wat je proeft.

Deel dit bericht:

  • Delen
  • E-mail
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Print

Filed Under: Blog, Recepten Tagged With: chocolade, Chocolade pistache taartje, Çikolatalı Fıstıklı Pasta, glutenfree, glutenfree baking, glutensiz, glutenvrij, glutenvrije patisserie, glutenvrije taart, Pistache

Comments

  1. Herma Klomp says

    11 maart 2019 at 13:37

    Dat ziet er heerlijk uit. Bedankt voor het delen van het recept.

    Groetjes Herma

    Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

De Glutenvrije Man

08AD3540-3801-4805-8188-90EE038A2695_1_201_a Welkom! Ik ben Gerry Mulder. Op 14 juli 2014 kreeg ik de diagnose Coeliakie en sindsdien ben ik bezig mijn weg te vinden in de glutenvrije wereld. Op mijn blog krijg je een inkijkje in het leven van een man met een gluten intolerantie maar vind je ook recepten, reviews en nieuwtjes. Heb je vragen? Laat het me vooral weten.

Volg ons op social media

  • Instagram
  • Facebook

Wil je niets meer missen?

Wil je niets missen van De Glutenvrije Man? Laat dan hier je e-mailadres achter en klik op de knop er onder. Je ontvangt dan een meldingen zodra er een nieuw bericht verschenen is.

Voeg je bij 165 andere abonnees

De Glutenvrije Man op Facebook

De Glutenvrije Man op Facebook

Bloglovin

Meest recente berichten

  • We zijn er (bijna) klaar voor!
  • Slagroomtruffels
  • Recept: Chocolade Pistache Taartje
  • WOW! Patisserie cursus Bij Robèrt
  • Coeliakie en een maagverkleining kan dat?

Recente reacties

  • Miss Glutenvrij op We zijn er (bijna) klaar voor!
  • Wim Klein Nagelvoort op Glutenvrij in Almere
  • Janine op Glutenvrije Matzes
  • Thijs op Glutenvrije Matzes
  • Ria Kivits op Vers brood test 2: Happy Bakers

Alle berichten

  • #wijbloggenglutenvrij (30)
  • Blog (113)
  • Broodexperimenten (12)
  • Broodtest (5)
  • De diagnose (2)
  • Recepten (18)
  • Reviews (19)

Recente berichten

Copyright © 2018 · De Glutenvrije Man

 

Reacties laden....
 

    loading Annuleren
    Bericht niet verstuurd - controleer je e-mailadres!
    E-mail-controle mislukt, probeer het opnieuw
    Helaas, je blog kan geen berichten per e-mail delen.