Begin mei lanceerde het merk Genius een 3-tal nieuwe producten in Nederland. Helaas kon ik niet bij de georganiseerde glutenvrije lunch met oprichtster en eigenaar Lucinda Bruce-Gardyne aanwezig zijn. Maar ik ontving wel de nieuwe producten thuis om ze te testen en te reviewen.
Genius is een van oorsprong Schots bedrijf, en was dus tot 2014 vooral te vinden in het verenigd koninkrijk. In 2014 bracht Genius haar glutenvrije producten via de Albert Heijn winkels ook naar Nederland. Helaas niet het volledige assortiment zoals ze dat in het Verenigd Koninkrijk verkopen, maar alleen diverse broodsoorten en de dubbele chocolade muffins. Tot nu, want nu brengt men 3 nieuwe glutenvrije producten op de markt.
Genius Pitta Broodjes
Als eerste testte ik de nieuwe pita broodjes. Of, zoals Genius ze noemt, pitta met een dubbele T. In het Nederlands is die schrijfwijze fout, maar de concurrent van het merk Livwell schrijft het op dezelfde wijze. Maar het gaat natuurlijk om de smaak en niet om hoe het heet. Ik was heel benieuwd, en had best trek in een broodje gevuld met shoarmavlees. Net als bij de concurrentie moesten de broodjes een paar minuten worden opgewarmd onder de grill. Daarna sneed ik het broodje met een scherp mes open en ik merkte gelijk het verschil met de broodjes van Livwell. Deze van Genius gaan namelijk in tegenstelling tot die van Livwell wel gewoon goed open zodat je ze lekker kunt vullen. De smaak van de broodjes was zonder meer goed te noemen. Ook mijn glutenvolle vrouw aan tafel at het broodje smaakvol op. Kortom, deze pitta broodjes van Genius zijn een aanwinst in het glutenvrije schap.
Genius Glutenvrije Pannenkoeken
Daarna was het tijd voor de pannenkoeken. Nee, niet tijdens dezelfde maaltijd, maar netjes een dag later 🙂 Wat het eerste opviel aan de glutenvrije pannenkoeken van Genius was het formaat. Waar Genius het woord pannenkoeken op de verpakking heeft afgedrukt is het formaat met een doorsnede van 10cm veel te klein voor wat wij onder een pannenkoek verstaan en te groot voor een poffertje. Ik vermoed dat Genius het hier eigenlijk heeft over de American Pancake, dan zou het formaat namelijk wel kloppen. Net als bij de pitta broodjes adviseert Genius op de verpakking de pannenkoekjes warm te maken onder de grill. Dat heb ik dan ook opgevolgd, al was ik wel ook benieuwd of je ze niet gewoon in de magnetron kon opwarmen. Ik at ze gevarieerd met aardbeien, poedersuiker, gewone suiker, bruine suiker en een beetje boter. Ook mijn glutenvolle vrouw at weer netjes mee om te zien of ze ook bij haar in de smaak zouden vallen.
De pannenkoeken zijn aan de dikke kant, ook hier lijkt de vergelijking met een American Pancake weer op te gaan. De smaak was verrassend goed, al blijft de kristalsuiker er wat lastig op liggen door de wat bolle vorm. Ook dit product is dus een welkome aanvulling op het glutenvrije assortiment wat mij betreft.
Genius Glutenvrije Pizzabodems
Tot slot probeerde ik ook de pizza bodems uit. De pizzabodems zijn net als de pannenkoeken van een formaat wat te denken geeft. Er zitten 2 bodems in de verpakking met een doorsnede van 14 cm. Ik begrijp dat formaat echt niet. Ik heb in de supermarkt ook even gekeken naar de glutenvolle pizza bodems, maar die zijn toch echt allemaal veel groter. Waarom denkt men Genius, maar ook bij andere fabrikanten toch dat als je glutenvrij moet eten, je ook een kleiner formaat wenst? In plaats van een normaal formaat pizza eindig je nu met een pizza die prima past op een ontbijtbordje. Maar je kunt natuurlijk altijd besluiten beide bodems uit de verpakking gelijktijdig op te eten 🙂
Los van het formaat heb ik natuurlijk ook hier op smaak getest. Ik maakte van de pizza een Margaritha versie en bakte hem exact conform de instructies. Volgens Genius zou dat moeten resulteren in een knapperige korst. Helaas was dat bij mij niet het geval, ik vond de pizza bodem voordat hij de oven in ging ook eigenlijk net iets te dik om knapperig te kunnen worden en mijn vermoeden bleek helaas juist. Qua smaak was hij evenwel goed te doen, maar dat heeft ook veel te maken met de ingrediënten welke je er op doet natuurlijk.
Conclusie:
Van de 3 nieuwe producten zou ik de pannenkoeken en zeker ook de pitta broodjes vaker kopen. De pizza bodem vond ik van de 3 nieuwe producten het minst geslaagd. Helaas heb ik tot dusver geen antwoord mogen ontvangen op de vraag waarom het formaat van zowel de pannenkoeken als ook de pizzabodems afwijken van wat je normaal zou verwachten. Mocht ik daar alsnog het antwoord op krijgen dan vermeld ik dat hier natuurlijk later alsnog.
Tot slot de prijzen:
- 4 pitta broodjes € 3,29
- 6 pannenkoeken € 3,39
- 2 pizzabodems € 2,99
Hebben jullie deze producten al een keer geprobeerd? En zo ja, wat vonden jullie er van?
Noot: Zoals aangegeven zijn de producten van deze review gesponsord door Genius. De review zelf is echter zonder enige invloed van Genius tot stand gekomen en volledig gebaseerd op mijn persoonlijke kraak en smaak.
Hoi. Ik vond de pizza en pitta erg lekker. Maar vond de pannekoeken veels te droog en te dik. En niet erg lekker.
Ik hoor zo veel positieve verhalen over de pita broodjes dat ik echt heel erg benieuwd ben geworden. De pancakes wil ik ook een keer proberen, lijken me handig als je een nachtje ergens gaat slapen.
Ik vond de pitta broodjes ook erg lekker. De pizzabodems heb ik eerst afgebakken en daarna belegd met rauwe andijvie en gebakken shoarma en wat saus naar smaak. Zo zou ik ze wel vaker eten.
Wij eten met avondeten allemaal glutenvrij ivm dochter met coeliakie onder het mom “jij niet wij niet”. De pitabroodjes vind ik echt stukken lekkerder dan die van livwell. Luchtiger en inderdaad makkelijker te vullen. Echt een welkome aanvulling in het assortiment inderdaad.
Ik heb de pitabroodjes gegeten en vind ze ook erg lekker, net echt?
Mooie review weer. Ik snap ook nooit waarom alle glutenvrije producten vaak kleiner zijn dan de glutenvolle producten.
De pitabroodjes ga ik zeker een keer halen.
Mijn zoon vond de pancakes te droog, mijn dochter vindt alles lekker en merkt vaak niet of iets droog is. de pitta broodjes zijn idd goed. de pizza bodems nog niet uitgeprobeerd vooral vanwege het formaat, daar maak ik mijn kinderen echt niet blij mee….
Bedankt voor info over de Genius producten. Ik ga zeker de pitta broodjes proberen.
Ik denk dat de producten kleiner van formaat zijn omdat vaak de gluttenvrije producten meer calorieën bevatten .op deze manier eet je niet te veel maar krijg je wel voldoende binnen
Groet Marianne
De pitta broodjes zijn erg goed en inderdaad kun je ze openen. Ook erg lekker met gesmolten kaas erin als lunchgerecht.
De pannekoeken zijn ook lekker te gebruiken als blini.
De pizzabodems heb ik in de vriezer, dus ik ben benieuwd of de afbreuk doet aan de smaak.
Ik eet geen vlees.
En pannenkoeken bak ik toch liever zelf.
Ik denk niet dat ik de producten ga proberen het brood vond ik ook al niet zo lekker.
Ik begrijp niet waarom ze overal suiker in doen.
ik heb aleen nog maar de pannekoeken van genius geproeft
ik vond ze te droog
de smaak viel best wel mee
Ik probeer letterlijk ieder product wat uitkomt voor mn zoontje. De pancakes vond ik gewoon veel te duur voor zoiets. Je kan ze echt heel makkeljjk zelf maken. Maar ok, in geval van nood zijn ze wel ok.
De pizzabodems heb ik 1 keer gemaakt maar de kinderen vonden ze ” mwuah”. Ik zelf vond ze wel erg lekker voor een glutemvrije pizza.
De pitabroodjes zijn zeer zeker ene succes en zal ik zeker in mn kastjes houden.
Jammer vind ik de prijzen. Echt veeeeel te duur.
Wij hebben de pittabroodjes ook geprobeerd. We hebben de overige ingevroren. De week erna afgebakken maar dat wil niet. Knetterhard waren ze…. misschien eerst ontdooien en dan afbakken…
Ik denk dat je ze inderdaad gewoon moet laten ontdooien en dan weer volgens instructie onder de grill. Afbakken zorgt er denk ik voor dat je al het vocht eruit haalt. Maar ik heb het zelf niet geprobeerd dus het is slechts een aanname.
Alles voor mijn zoon gekocht en goed gekeurd hij vind alles lekker voor al jullie brood maar ik heb al paar keer een vraag aan jullie gesteld waarom de witte bolletjes er niet meer zijn die mist mijn zoon heel erg komen die weer terug gr
Bij eerste keer proberen beviel het meerzadenbrood van genius me goed. en soms is het zo fijn een gewone boterham te kunnen eten of gebruiken in een gerecht.
Maar de vervolgervaringen (meerzaden, bruin, wit) waren plots veel minder. Het blijft relatief smeuiger dan veel andere producten, maar ten eerste begin ik steeds meer weerstand tegen de vele suikers en zouten in de vervangende producten te krijgen (van glutenvrij naar suikerziekte, tsja)
Ik doe het zo min mogelijk zonder. en anders met haver aangevuld met nu en dan afbakbroodjes semper. dan schommelt mijn glucose ook niet zo.
Het glutenvrije meerzadenbrood heeft een andere receptuur gekregen en de 535 Gr is ook niet meer verkrijgbaar. Het meerzadenbrood van 400 Gr smaakt chemisch, het stinkt, is droog. Het is gewoon niet meer te eten. Hebben meer mensen hier last van?
Het gaat om het meerzadenbrood van Genius, wij noemen het nu chemius.
Inderdaad. Het brood is er enorm op achteruit gegaan, ontzettend jammer. Ik ben overgestapt op de 10 min. afbakbroden van de g en w.
Ik heb de pannekoekjes geproefd en vind ze ook best droog, de overige had ik in gevroren. En later weer opgegeten. Echter ze waren toen helemaal niet meer zo droog. Een aanrader!