De Glutenvrije Man

  • Home
  • Over mij
  • Blog
  • Reviews
  • Coeliakie
    • Wat mag ik wel?
    • Wat mag ik niet?
  • Recepten
    • Voeg een recept toe
  • Restaurants/Winkels
  • Bloggers
  • Contact
    • Adverteren
  • Privacybeleid

Vers brood test 2: Happy Bakers

13 maart 2017 By Gerry 21 Comments

Nadat ik vorige week een uitgebreide test deed met het brood van Bakker Leo was het deze week de beurt aan het brood van Happy Bakers.

Op hun website doet Happy Bakers gewaagde uitspraken als “een assortiment glutenvrij brood dat net zo lekker is als gewoon brood” en “smaakvolle producten die niet vergelijkbaar zijn met de reeds bestaande producten op de markt”. Klikken we even door naar het kopje ‘onze beloften’ dan krijgen we nog een lijstje met 7 beloften. Tijd dus om eens te onderzoeken of Happy Bakers deze beloften en gewaagde uitspraken na komt.

Mijn testresultaten zijn onafhankelijk, ik bestel de broden zelf voor eigen rekening en geef volstrekt mijn eigen mening. Die mening kan best afwijken van mijn volgers, dus voel je vrij hieronder te reageren op dit bericht als je het juist wel of niet eens bent met mijn oordeel. Uiteindelijk heeft iedereen recht op zijn eigen smaak en mening.

Vers brood test 2: Happy Bakers

Website: HappyBakers.nl

Het bestelproces

Ik bestelde op de website van Happy Bakers 4 broden en kreeg er gratis een 5e brood bij als ook een leuke shopper tas. Ik bestelde van alle broden die ze verkopen, ambachtelijk wit, ambachtelijk bruin, licht meerzaden en donker meerzaden, een exemplaar en betaalde inclusief verzending een prijs van € 17,56. Voor deze test doe ik net als bij Bakker Leo slechts 2 broden testen, het ambachtelijk wit en het donker meerzaden.

Het bestel en betaalproces waren prima op orde. Al gold ook voor Happy Bakers de beperking dat alleen per iDeal betaald kan worden. Tijdens het bestelproces krijg je de gelegenheid een account aan te maken zodat je bij toekomstige bestelling je gegevens niet opnieuw hoeft in te voeren. Binnen 1 minuut nadat de iDeal betaling was verricht ontving ik keurig een email met een overzicht van het bestelde. Slechts 4,5 uur later ontving ik opnieuw een email dat de bestelling was afgerond en/of verzonden. De verzending vond plaats met PostNL, maar helaas kreeg ik van Happy Bakers geen email met een track & trace code zodat ik niet wist hoe laat ik de zending de andere dag kon verwachten. De andere dag kwam de zending evenwel keurig binnen.

Al met al was het bestellen van de producten eenvoudig en de afhandeling zorgvuldig. Gemiste kans wat mij betreft dat er geen track & trace code verstrekt wordt zodat je maar moet afwachten hoe laat de postbode komt.

De levering

De broden werden afgeleverd in een grote witte kartonnen doos, dicht getapet met plakband met Happy Bakkery logo. De doos is voorzien van perforatie randen waarmee je hem eenvoudig open zou kunnen maken. Dat gaat echter niet door het plakband waarmee de doos rondom is getapet. Bijzonder is wel dat op dat plakband behalve het logo van Happy Bakers een afbeelding is geplaatst dat je vooral geen (stanley)mes moet gebruiken om de doos open te maken. Maar…. hoe kom ik dan door het plakband heen? Afrollen is geen optie omdat de doos rondom is geplakt. Uiteindelijk toch maar besloten het mes erin te zetten. Je wilt je aankoop immers wel kunnen gebruiken.

Naast de broden en de gratis shopper-bag zat er een flyer van Happy Bakers in de tas met een 5-tal bullets waarvan de laatste 2 wat vragen oproepen. “Diepgevroren gesneden. Na ontdooien is het brood direct gereed voor consumptie” en “Uit de vriezer blijft het brood, mits bewaard in een gesloten zakje, nog minimaal 3 dagen vers”. Maar het brood wat ik ontvangen heb is helemaal niet diepgevroren en ook niet gesneden? Dat was ook niet de bedoeling, maar wat men dan wel bedoeld kun je wellicht wel zelf bedenken, maar is zeker onduidelijk te noemen.

De broden zelf zitten verpakt in dikke plastic zakken die luchtdicht zijn afgesloten en zijn voorzien van 2 op de verpakking geplakte zakjes die zorgen dat het brood vers blijft. De houdbaarheidsdatum die op de verpakking staat ligt dan ook ruim een maand in de toekomst en dat is mooi. Je kunt dus met een gerust hart meer broden bestellen om de verzendkosten gratis te krijgen.

Ambachtelijk Witbrood

Het witbrood wat bij Happy Bakery Ambachtelijk witbrood wordt genoemd  is ongesneden en heeft een gewicht van 475 gram. Dat is behoorlijk (9%) minder dan de 530 gram die op de verpakking vermeld staat. Het brood van Happy Bakery is voorgebakken. Dat wil zeggen dat je het voor je het kunt eten zelf thuis nog even moet afbakken. Dat duurt maar 10 minuten en dan heb je een brood met een bijzonder knapperige korst. Het lastige is dat het brood daarna nog gesneden moet worden en dat is een stuk minder handig. Ik sneed het brood zowel met een broodmes als ook met een elektrisch mes en in beide gevallen breekt de knapperige korst los van de rest van het brood. Kennelijk zit er net onder de korst lucht.

Het brood oogt luchtig maar is wat plakkerig. Wat mij betreft is het brood een beetje te flauw, maar het knapperige korstje maakt een heleboel goed.

Op de 2e dag is het witbrood welke ik bewaard heb in een afgesloten plastic zak op een donkere plek, te droog geworden. Als je een snee brood dubbel wilt vouwen scheurt het. Helaas is de korst ook niet meer knapperig en lijkt de bewering dat het brood 4 á 5 dagen bewaard kan worden na het afbakken niet terecht. Althans, niet als je het nog lekker moet vinden.

De 3e dag at ik het witbrood vanuit de vriezer. Daartoe had ik het na het afbakken en afkoelen direct ingevroren. De avond voor consumptie heb ik het uit de vriezer gehaald en in de diepvrieszak laten ontdooien op het aanrecht. Helaas is het ambachtelijk witbrood vanuit de vriezer droog en sponzerig.

 

Donker Meerzaden

Ook het ontvangen donker meerzadenbrood moet worden afgebakken. Per ongeluk is het etiket waarop staat welk brood het betreft niet op de verpakking geplakt waardoor de vershoudzakjes vrij in het zicht zitten. Dat ziet er interessant uit. Het brood heeft een gewicht van 490 gram, vrijwel gelijk aan de door de leverancier beloofde 495 gram. Ook dit brood heeft na het afbakken een heerlijk knapperige korst, maar deze breekt helaas ook bij het snijden net onder de korst bij sommige sneetjes van het brood. Het elektrische mes is hier eigenlijk een must om te zorgen dat het zo netjes mogelijk gaat. Dit brood heeft een prima ‘bite’, precies stevig genoeg en zoals je het bij dit brood verwacht. De smaak is echt fantastisch. 

Op de 2e dag is het donker meerzadenbrood, bewaard in een goed afgesloten en op een donkere plek bewaarde plastic zak, wel iets droger maar nog steeds erg lekker. Het is absoluut veel beter dan het witbrood op de 2e dag was. Wel jammer is dat ook hier het knapperige korstje er op dag 2 niet meer is. En nogmaals afbakken van een restant broodje gaat eigenlijk niet.

De 3e dag at ik ook het donker meerzadenbrood nadat het ingevroren was geweest en vervolgens weer ontdooid. Dit brood is na het ontdooien goed eetbaar, maar wel echt anders dan vers. Met name het eerste stukje achter de korstjes (rondom) is behoorlijk droger.

Overzicht en conclusie

  Prijs per brood Prijs per snee (30g) Kcal per 100 gram Kcal per snee (30g)
Wit € 4,19 € 0,26 211 63
Donker Meerzaden € 4,69 € 0,29 227 68

 

Happy Bakers verkoopt glutenvrij brood dat gebakken wordt in speciale bakkerijen, waardoor een glutenbesmetting uitgesloten is. De broden zijn lager in calorieën dan die van de concurrent die ik tot dusver testte. Qua prijs zijn de broden per snee 1 cent duurder dan die van Bakker Leo van vorige week. Jammer is dat de broden Glutenvrij Tarwezetmeel bevatten waardoor ze voor de hele gevoelige Coeliakie patiënt helaas niet geschikt zijn. Wel zijn de broden ook lactosevrij. Het donker meerzaden is wat betreft smaakbeleving echt fantastisch, terwijl het ambachtelijk wit zeker op dag 2 en na invriezen tegenvalt.

Volgende week in ‘Vers brood test 3’ het testverslag van het brood van Allergento. Ken jij een vers ‘thuis geleverd’ brood bakker welke ook getest moet worden? Laat het mij weten en je vindt het hier de komende weken terug.

Heb je zelf het brood van Happy Bakers al eens gegeten? En, wat vond jij er van?

Deel dit bericht:

  • Delen
  • E-mail
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Print

Filed Under: Blog, Broodtest Tagged With: Ambachtelijk witbrood, bakker, bakkerij, Brood, Happy Bakers, Meerzaden, review, test

Comments

  1. Gerda says

    14 maart 2017 at 07:16

    Ik heb het ook gestest. Ben het met je eens. Heb het wit brood geroosterd op dag 2 dat was wel lekker. De andere broden zijn lekker en goed te eten. Jammer dat de sneetjes brood wat klein zijn. Leuk om jou ervaring te lezen. Gr. Gerda

    Beantwoorden
    • Gerry says

      14 maart 2017 at 13:29

      Hoi Gerda, ik vond het formaat wel meevallen eigenlijk. Wel zou ik graag zien dat de broodjes half zo groot waren zodat je ze elke dsg vers kunt bakken.

      Beantwoorden
  2. Anja says

    14 maart 2017 at 07:54

    Ik eet alleen brood die ik zelf bak.
    En donker brood met lijnzaad van Damhert.
    Ik verschillende broden geprobeerd maar niet van de warme bakker.

    Beantwoorden
  3. Annemarie says

    14 maart 2017 at 08:13

    Ik lees je broodtesten met veel interesse. Ik heb de laatste paar keren brood van mam’s besteld (via broodpakket.nl). Ik ben erg benieuwd hoe die naar voren komt in jouw test!

    Beantwoorden
    • Gerry says

      14 maart 2017 at 13:27

      Ze staan op mijn lijst. Vind wel dat je er gelijk een boel moet bestellen.

      Beantwoorden
      • Marjolein says

        18 maart 2017 at 21:33

        Ja, dat is wel een nadeel… Maar je kunt ze ook per stuk bestellen bij natuurwinkels/biologische supermarkten. Zit je tenminste niet gelijk aan 9 broden vast…

        Beantwoorden
  4. F says

    14 maart 2017 at 09:51

    Ik vond het witbrood echt heerlijk, op dag 2 en 3 na het afbakken even in het broodrooster en dan was echt nog lekker!!
    Meerzadenbrood ga ik zo afbakken, ik ben benieuwd hoe die gaat smaken ?

    Beantwoorden
    • Gerry says

      14 maart 2017 at 13:23

      Ik geloof best dat dit witbrood als je het in een broodrooster doet lekker is, net zoals wanneer je er een tosti van maakt. Maar…wat mij betreft is dat niet wat he met brood zou moeten doen om het smakelijk te vinden. Daarom test ik het gewoon zoals het geleverd wordt.

      Beantwoorden
      • F says

        17 maart 2017 at 09:22

        Na het afbakken vond ik het brood verrassend lekker, lekker knapperige korst en heerlijk smeuïg en naar mijn idee nagenoeg de zelfde smaak als glutenvol witbrood.
        Maar goed die smaak kan na 11 jaar gv eten ook wel wat vervaagt zijn natuurlijk?
        De licht meerzaden ondertussen ook gegeten maar die vind ik erg flauw!

        Beantwoorden
  5. Rozemarijn says

    14 maart 2017 at 12:14

    Ik deel ook je mening. Net gebakken is het erg smakelijk, maar de volgende dag is her niet zo geweldig meer.

    De service is overigens erg goed. Ik had een gratis brood, dat beschimmelde omdat de verpakking kennelijk kapot was gegaan. Ik rekende nergens op, maar kreeg twee nieuwe gratis broden toegestuurd!

    Beantwoorden
    • Gerry says

      14 maart 2017 at 13:25

      Dat is inderdaad keurig netjes opgelost.

      Beantwoorden
  6. Louise says

    14 maart 2017 at 19:04

    Ik heb de broden in de bijkeuken bewaard.
    Op de dag dat ik het wilde eten…Eerst gesneden…Toen even in de broodrooster en ….daarna heerlijk. Korst bleef heel en elke dag opvolgend deed ik weer een aantal sneetjes in de broodrooster die ik nodig had. Misschien een tip voor ander.

    Beantwoorden
    • Gerry says

      14 maart 2017 at 19:07

      Louise, bedoel je dstbje het brood niet afgebakken hebt? Maar elke snee in het broodrooster hebt gebakken?

      Mijn probleem met het broodrooster is dat dit niet het idee is van vers brood. Als je wel gluten mag doe je je brood over het algemeen pas in een broodrooster als het te oud is om zo op te eten. Dus dat vind ik voor vers Glutenvrij brood niet de oplossing.

      Beantwoorden
  7. Gerty Baas says

    15 maart 2017 at 17:57

    Ken je het verse brood van Van Gils Glutenvrij uit Breda al? Ze hebben 3 soorten, bruin, zonnepit en meergranen (en nog meer lekkere koeken!) Wij vinden het heerlijk! Echt de moeite waard om te proberen!

    Beantwoorden
    • Gerry says

      15 maart 2017 at 18:34

      Hoi Gerty, ik kende ze niet, maar zie dat ze geen witbrood verkopen. En dat is jammer want ik test nu juist meergranen/meerzaden en wit im te zorgen dat de tests vergelijkbaar zijn. Ik ga even kijken of ik ze later in de tijd alsnog een keer een plekje geef in de test.

      Beantwoorden
  8. Rein says

    19 maart 2017 at 11:40

    Als je de ingrediënten vergelijkt, heb ik het idee dat het van Gils glutenvrij brood (praktisch) gelijk is aan het YAM brood en gebaseerd is op het SonFit glutenvrij meel van Sonneveld. De smaakbeleving kan anders zijn, omdat van Gils brood een vloerbroodje is en het YAM brood busbrood.

    Beantwoorden
    • Gerry says

      19 maart 2017 at 12:57

      Hoi Rein, dat zou goed kunnen. Jij bent beter thuis in die markt dan ik 🙂 Ik ken het brood van van Gils niet, en ze bezorgen ook niet buiten hun eigen regio, dus ik neem ze niet mee in de test. Daar kijk ik echt naar vers brood wat voor een ieder eenvoudig verkrijgbaar is. Ik twijfel ook of ik Yam en/of Genius wel mee moet nemen. Maar heel veel meer glutenvrije verse bakkers zijn er niet voor zover ik weet.

      p.s. Vanavond of morgenavond jullie brood aan de beurt….spannend 😉

      Beantwoorden
  9. Maris says

    22 mei 2017 at 21:26

    Wat zijn de ingrediënten van dit brood ? Zit er ei in ?

    Beantwoorden
    • Gerry says

      22 mei 2017 at 21:39

      Dat is een kwestie van inzoomen op de foto bij het bericht….

      Beantwoorden
  10. natasja says

    5 juli 2017 at 20:26

    Ik heb geen coeliakie maar wel een glutensensitiviteit. Eet standaard geen tarwe en gluten en eet volgens de paleo methode. Klacht vrij al 4 jaar. Tot 3 maal toe dit donkere meerzaden brood gekocht en gebakken. Heerlijk als het net uit de oven komt! maar ook al 3 keer aan de diaree en opgezwollen buik. Gister legde ik eindelijk de link….Blijkbaar tot gevoeliger voor bewerkte tarwe ?

    Beantwoorden
  11. Ria Kivits says

    3 januari 2021 at 14:47

    Ik heb wel coeliakie en heb anderhalve oliebol op, ook 2 dagen 1 broodje per dag. heb de volgende dagen erge diarree gekregen en wat misselijk. er zit glutenvrij tarwezetmeel in, maar voor mij dus nog teveel tarwe kennelijk. Ga ze dus niet meer kopen helaas!

    Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

De Glutenvrije Man

08AD3540-3801-4805-8188-90EE038A2695_1_201_a Welkom! Ik ben Gerry Mulder. Op 14 juli 2014 kreeg ik de diagnose Coeliakie en sindsdien ben ik bezig mijn weg te vinden in de glutenvrije wereld. Op mijn blog krijg je een inkijkje in het leven van een man met een gluten intolerantie maar vind je ook recepten, reviews en nieuwtjes. Heb je vragen? Laat het me vooral weten.

Volg ons op social media

  • Instagram
  • Facebook

Wil je niets meer missen?

Wil je niets missen van De Glutenvrije Man? Laat dan hier je e-mailadres achter en klik op de knop er onder. Je ontvangt dan een meldingen zodra er een nieuw bericht verschenen is.

Voeg je bij 165 andere abonnees

De Glutenvrije Man op Facebook

De Glutenvrije Man op Facebook

Bloglovin

Meest recente berichten

  • We zijn er (bijna) klaar voor!
  • Slagroomtruffels
  • Recept: Chocolade Pistache Taartje
  • WOW! Patisserie cursus Bij Robèrt
  • Coeliakie en een maagverkleining kan dat?

Recente reacties

  • Miss Glutenvrij op We zijn er (bijna) klaar voor!
  • Wim Klein Nagelvoort op Glutenvrij in Almere
  • Janine op Glutenvrije Matzes
  • Thijs op Glutenvrije Matzes
  • Ria Kivits op Vers brood test 2: Happy Bakers

Alle berichten

  • #wijbloggenglutenvrij (30)
  • Blog (113)
  • Broodexperimenten (12)
  • Broodtest (5)
  • De diagnose (2)
  • Recepten (18)
  • Reviews (19)

Recente berichten

Copyright © 2018 · De Glutenvrije Man

 

Reacties laden....
 

    loading Annuleren
    Bericht niet verstuurd - controleer je e-mailadres!
    E-mail-controle mislukt, probeer het opnieuw
    Helaas, je blog kan geen berichten per e-mail delen.